Friday, December 12, 2014

ΚΛΗΤΟΙ ΝΑΙ, ΟΜΩΣ ΕΚΛΕΚΤΟΙ;



ΚΛΗΤΟΙ ΝΑΙ, ΟΜΩΣ ΕΚΛΕΚΤΟΙ;

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

Έρχεται και πάλι ο ίδιος ο Κύριος να τονίσει ότι οι  “εκλεκτοί” ευρίσκονται σε συνεχή και αδιάκοπη επικοινωνία με τον ίδιο τον Θεό νύκτα και ημέρα. Συνεχώς διά της προσευχής και δη αυτής της καρδιακής και αδιαλείπτου ευχής -που από την ημέρα της Πεντηκοστής κατέχει η Εκκλησία μας- Χριστοποιούνται, περνώντας από την κάθαρση στο ευλογημένο επίπεδο του φωτισμού.

Επειδή λοιπόν οι υπάρξεις αυτές από «κλητές» κατέστησαν εαυτάς διά του αγώνος και της θείας επισκέψεως «εκλεκτές», γι' αυτό και ο Θεός «ποιήσει την εκδίκησιν των εκλεκτών αυτού των βοώντων προς αυτόν ημέρας και νυκτός» (Λουκ. ιη΄ 7) .

Όχι μία φορά, αλλά επί σειρά ετών και καθημερινώς ο Θεός και άμεσα, καρδιακώ τω τρόπω αλλά και έμμεσα μέσω των περιστάσεων και μέσω των δικών του ανθρώπων μας στέλνει τα προσκλητήρια της αγάπης Του για το Μεγάλο Δείπνο. Δίχως να το ζητήσουμε μας τοποθέτησε στον ευλογημένο χώρο των κλητών. Τώρα στο δικό μας χέρι αποκλειστικώς είναι να αποδειχθούμε «εκλεκτοί». Να ανέλθουμε στο βάθρο της Χάριτος που λίγοι δυστυχώς αποφασίζουν να κατακτήσουν. Και ας μη λησμονούμε ότι η αχαρακτήριστη συμπεριφορά της αρνήσεως έχει το «προνόμιο» να μετατρέπει την πρόσκληση σε «οργή του οικοδεσπότου», οπότε και δέχεται κανείς τα επίχειρα της «ελευθέρας του επιλογής».

No comments:

Post a Comment