ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, Η ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑ
Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====
Μπαίνουμε με το δεξί στο νέο έτος 2015, κατά το οποίο, η αγαθότητα του Θεού μας επέτρεψε να εισέλθουμε, διότι μπροστά μας ξεπροβάλλει μια μορφή ανυπέρβλητη ο μύστης Χριστού Βασίλειος.
Ο μεγάλος αυτός Αγιος δεν σχετίζεται ποσώς με το ροδαλό, χοντρό σαν βαρέλι, χοντράνθρωπο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 να διαφημίζει την Κόκα-Κόλα κι εξελίχθηκε (μαζί με τα ξωτικά και τα ζωντανά της παγανιστικής Σκανδιναβίας) σε σήμα κατατεθέν του υλόφρονος πολιτισμού της Εσπερίας.
Ο Αγιος γεννήθηκε τον 4ο αιώνα (330) σε μια αγιασμένη οικογένεια στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Σπούδασε στην Αθήνα, πλείστες όσες επιστήμες με πολύ υψηλές επιδόσεις, όπως μας αναφέρει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, και μετά από σύντομη παραμονή στην έρημο τον βρίσκουμε να μάχεται στην πρώτη γραμμή σαν επίσκοπος, πλέον της Εκκλησίας του Χριστού.
Σαν επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας έλαμψε σε όλους τους τομείς του εκκλησιαστικού βίου.
Μια φορά στην πόλη καποια χήρα δεχόταν από κάποιο δικαστή αφόρητες πιέσεις για να τον παντρευτεί. Ομως αυτή δεν τον ήθελε και στην απελπισία της κατέφυγε στον Αγιο για βοήθεια. Ο δικαστής λύσσαξε από το κακό του και πήγε και βρήκε τον Αγιο και τον απείλησε ότι θα τον μαστιγώσει. Τότε αυτός έσκυψε και τους είπε ότι μπορεί να εκτελέσει την απειλή του άμεσα. Εν τω μεταξύ, κόσμος πολύς μαζεύτηκε έξω από την επισκοπή για να προστατέψει τον Επίσκοπο και ο αγέρωχος δικαστής μαζεύτηκε και χλώμιασε, καταλαβαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η θέση του. Ομως οι Αγιοι ξέρουν να προστατεύουν τους φίλους τους αλλά και τους εχθρούς τους. Λίγα λόγια του ουρανοφάντορος επισκόπου ήταν αρκετά να ηρεμήσουν το πλήθος, που πρόθυμα διαλύθηκε, ενώ ο δικαστής δεν μπορούσε να πιστέψει ότι φτηνά τη γλύτωσε...
Ποιός ξεχνά το θάρρος του Αγίου ενώπιον του υπεροπτικού επάρχου Μόδεστου, ο οποίος τον απείλησε με πολλά και διάφορα αν δεν σταματούσε να πολεμά την αίρεση του Αρείου του υποστήριζε ο Αυτοκράτορας; Ούτε η δήμευση περιουσίας, ούτε η εξορία, τα βασανιστήρια κι ο θάνατος έκαναν τον Αγιο να φοβηθεί, με αποτέλεσμα να φύγει άπρακτος ο Επαρχος.
Τι να πούμε για τη Βασιλειάδα, που έκτισε έξω από την Καισάρεια για να ανακουφίσει τον άνθρώπινο πόνο, για τα πολλά και σπουδαία βιβλία που έγραψε, τη θεία λειτουργία του, που τελεί μέχρι σήμερα η Εκκλησία 10 φορές το χρόνο αρχίζοντας από την μέρα της μνήμης του;
Πράγματι αποτελεί φωτεινό μετέωρο η σύντομη ζωή του, αφού έφυγε για τη βασιλεία του Θεού στα 49 του μόλις χρόνια, πλήρης χάριτος και αληθείας. Είναι συν τοις άλλοις η ζωή του παράδειγμα και για τους επισκόπους της εποχής μας, που αγωνίζονται εναντίον του οικουμενισμού και των άλλων αιρέσεων.
No comments:
Post a Comment