Friday, December 19, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΜΗΔΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΜΗΔΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Χειροτονείται σήμερα, στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος.

Διάπυρες οι ταπεινές ευχές μας προς τον Χριστό να ευαρεστήσει τον Κύριο στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου όπου θα διακονεί ως επίσκοπος.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Απόστολος Κουφαλάκης υπηρέτησε στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας επί σειράν ετών και κέρδισε την εκτίμηση της κοινότητας πρωτίστως επειδή έδινε την εντύπωση παραδοσιακού κληρικού. Ιδιαίτερα για τα μέτρα της εκπροτεσταντισμένης μέχρι μυελού οστέων Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κυκλοφορούσε πάντοτε με ράσο και καλυμαύχι και δεν ξύριζε τα γένεια του, ενώ ποτέ δεν είχε ακουστεί να υποστηρίζει νεωτεριστικές και οικουμενιστικές θέσεις.

Και όχι μόνον αυτό. 

Σε κάποια φάση κατήγγειλε αρμοδίως τον νυν Θεοφιλέστατο επίσκοπο Ζήλων κ. Σεβαστιανό επειδή κυκλοφορούσε με εκκοσμικευμένη εμφάνιση όταν πήγαινε στην Ελλάδα.

Αυτό δυσαρέστησε πολλούς επειδή το θεώρησαν άτοπο. Oρισμένοι άλλοι πάλιν έβαλαν καλό λογισμό, επειδή θεώρησαν ότι αυτό ίσως έδειχνε την ιδιαίτερη ευαισθησία του για θέματα παραδόσεως

Μετ’ ου πολύ ο τότε Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλάκης προσκλήθηκε από τον Σεβ. Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο ως πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως του και -όπως διαδόθηκε ευρέως στην Αστόρια- σκοπός της μετάθεσής του στη Μητρόπολη του Αγίου Φραγκίσκου ήταν η προαγωγή του σε επίσκοπο.

Μετά παρέλευση πολλού χρόνου και αφού διαδόθηκε ότι μάλλον ναυάγησε η πρόθεση προαγωγής του σε επίσκοπο, ο Θεοφιλέστατος εξελέγη τελικά επίσκοπος για τη Μητρόπολη του Αγίου Φραγκίσκου με τον ψιλό τίτλο του Επισκόπου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Μηδείας. Σήμερα Σάββατο 20 Δεκεμβρίου θα χειροτονηθεί επίσκοπος από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και από τους άλλους ιεράρχες της επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η φωτογραφία του εψηφισμένου Θεοφιλεστάτου επισκόπου Μηδείας με εντελώς αντιπαραδοσιακή εμφάνιση την ημέρα της εκλογής του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου προξένησε την χειρίστη εντύπωση, προκάλεσε μεγάλο σκανδαλισμό και άφατη θλίψη, επειδή διέψευσε απόλυτα την αντίληψη ότι πρόκειται για κληρικό που σέβεται την Παράδοση, όπως όλοι νόμιζαν όταν υπηρετούσε στην Αστόρια. 

Προφανώς αυτό κάθε άλλο παρά καλό σημάδι είναι. Ολα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μία ακόμη -with yet another- αποτυχημένη εκλογή επισκόπου επί Αρχιεπισκοπίας του Σεβασμιότατου κ. Δημητρίου. Ας ελπίσουμε ότι από τούδε και στο εξής ο όλος βίος και η πολιτεία του Θεοφιλέστατου Μηδείας θα διαψεύσουν τους ενδόμυχους φόβους μας.

Στον Θεοφιλέστατο ευχόμαστε -εκ μέσης καρδίας- κάθε φωτισμό από τον Θεό και συναντίληψη στο έργο του και όταν θα ξανάρθει στη Νέα Υόρκη, ελπίζουμε ότι θα έχει την παραδοσιακή εμφάνιση με την οποία κυκλοφορούσε, όταν υπηρετούσε στην Αστόρια, ως πρεσβύτερος.

Και ασφαλώς αναμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα πολιτευτεί "στα βαρύτερα του νόμου" τουτέστιν σε θέματα Οικουμενισμού και Νεονικολαιτισμού.

No comments:

Post a Comment