Saturday, December 27, 2014

ΒΙBΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΟΤΣΗ, ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Πέτρου Μπότση, Οσιος Θεοφάνης ο Εγκλειστος, Οι τρεις σταυροί, Αθήνα 2014, σσ. 156.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δεν κουράζεται να μας γνωρίζει με τις άγιες μορφές και τους θησαυρούς της πατερικής σοφίας της Σλαβικής Ορθοδοξίας ο πολυγραφότατος κ. Πέτρος Μπότσης.

Το νέο του βιβλίο αναφέρεται τον Οσιο Θεοφάνη τον έγκλειστο ένα μεγάλο ησυχαστή και πολυγραφότατο φιλοκαλικό άγιο της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Τα τελευταία 28 χρόνια έζησε έγκλειστος στο μοναστήρι της Βύσσας της επισκοπής Ταμπώφ, αφού προηγουμένως παραιτήθηκε από τον επισκοπικό θρόνο του.

Εζησε πολύ ασκητική ζωή απομονωμένος από τον κόσμο σωματικά αλλά πάντοτε δίπλα του με τις χιλιάδες επιστολές που έστελλε καθημερινά σε όλους όσους του έγραφαν για να τον συμβουλευθούν. Ενώ δεν έβλεπε κανένα εκ του σύνεγγυς ήταν παρόν στα προβλήματα όλων με τις θεοφώτιστες συμβουλές του που περιείχαν οι επιστολές του.

Ο Οσιος Θεοφάνης ο Εγκλειστος με τα έργα του και με τις χιλιάδες επιστολές του, με τη μετάφραση της Φιλοκαλίας και με τα σχόλιά του σε πολλά βιβλία της Αγίας Γραφής εμπέδωσε το ασκητικό φρόνημα στη Ρωσία και συντέλεσε τα μέγιστα στην ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση του ομόδοξου λαού της Ρωσίας.

Αγιοκατατάχθηκε το 1988.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις τρεις ομιλίες του Οσίου Θεοφάνη, που επιγράφει “Οι τρείς σταυροί” που έτυχε οκτώ επανεκδόσεων μέχρι τη ρωσική επανάσταση και με τις οποίες αναλύει ότι χωρίς τον σταυρό η Ανάσταση του ανθρώπου στην εν Χριστώ ζωή είναι αδιανόητη.

Συνιστούμε εκθύμως το θαυμάσιο αυτό βιβλίο του κ. Μπότση.

No comments:

Post a Comment