Saturday, December 20, 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΓΟΙ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΓΟΙ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, παραμονές της Χριστού γεννήσεως, αρχίζουν οι διάφοροι ειδικοί (αναφέρομαι κατά κύριον λόγον σε αστρονόμους, αστροφυσικους και τους συναφείς κλάδους) να αποφαίνονται και να δογματίζουν σχετικά με το τι ήταν αυτό το αστέρι που καθοδηγούσε τους Μάγους ώστε να βρουν το νεογέννητο Χριστό στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. 

Η γνωστή αυτή ιστορία είναι γεγονός που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο και δη στο κατά Ματθαίον. Ο άλλος Ευαγγελιστής που μιλά για τη Γέννηση του Χριστού, ο απόστολος Λουκάς δηλαδή, δεν μας μιλά καθόλου για το θέμα αυτό. Ας εξετάσουμε το θεμα του αστεριού από κοντά. Τι μας αναφέρει ο Ευαγγελιστης; “Του δε Ιησού γεννηθέντος εν Βηλθεεμ της Ιουδαίας... ιδού μάγοι από ανατολών παρεγένοντο εις Ιεροσόλυμα λέγοντες: Πού εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων; Είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη ανατολή...” (Ματθ. β΄1-2). Και υστερότερα: “Ηρώδης ο βασιλεύς ηκρίβωσε παρ’ αυτών τον χρόνον του φαινομένου αστερος” (Ματθ. β΄7). Και τέλος: “και ιδού ο αστήρ ον είδον εν τη ανατολή προήγεν αυτούς έως ελθών έστη επάνω ου ην το παιδίον” (Ματθ. β΄9). 

Το πρώτο σημείο που παρατηρούμε είναι ότι το αστέρι αυτό κινείται θα λέγαμε συνειδητά. Δείχνει το δρόμο στους Μάγους. Επειτα έχει ένα άλλο παράξενο σημείο στη συμπεριφορά του. Αλλοτε εμφανίζεται κι άλλοτε χάνεται. Και τέλος, το πιο έντονο χαρακτηριστικό του είναι ότι κατεβαίνει χαμηλά. Τόσο χαμηλά που στο τέλος “έστη επάνω ου ην το παιδίον”. Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Μπορώ να ισχυριστώ βάσιμα ότι ένα αστέρι δείχνει το σπίτι μου; Ασφαλέστατα όχι. Δικαιούμαι να διατείνομαι ότι το φεγγάρι ή ο ήλιος δείχνει ποια είναι η κατοικία μου; Αρα μπορούμε με βεβαιότητα να αποκλείσουμε το γεγονος ότι πρόκειται για ουράνιο σώμα. Από την άλλη φανταστείτε ένα αστέρι με τον απροσμέτρητα τεραστίων διαστάσεων όγκο του να βρίσκεται...πάνω από ένα μικρό σπήλαιο!!! 

Η ερμηνεία που δίνεται από την εκκλησία είναι ότι πρόκειται για υπερφυσικό φαινόμενο, δηλαδή για άγγελο υπό τη μορφή του αστεριού. Αυτή την ερμηνεία δίνουν οι Αγιοι Ιωάννης Χρυσόστομος και Γρηγόριος Θεολόγος. 

Η χριστιανική τέχνη την ίδια άποψη εκφράζει. Αναφέρω λ.χ. την παράσταση που βρίσκεται στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Κύπρο, όπου στη σχετική αγιογραφία ένας άγγελος μέσα σε φως δείχνει στους τρεις μάγους τον νεογέννητο Χριστό.

No comments:

Post a Comment