Thursday, December 25, 2014

Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η επομένη των Χριστουγέννων, η 26η Δεκεμβρίου, είναι αφιερώμενη στη “Θεοτόκον και μητέρα του φωτός”.

Αυτή η πρακτική είναι συνήθης στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Στις 7 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που βάπτισε το Χριστό, ενώ τη Βάπτιση του Κυρίου γιορτάζουμε στις 6 Ιανουαρίου. Στις 3 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τον Συμεών το Θεοδόχο, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Χριστού κατά την οποία ο Θεοδόχος Συμεών συνάντησε τον Κύριο. Στις 9 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τους Αγίους Ιωακείμ και Αννα, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε το Γενέσιον της Θεοτόκου. 

Η Θεοτόκος είναι πρόσωπο μοναδικό στην ιστορία της σωτηρίας. Ολοι οι Αγιοι αποδείχθηκαν φίλοι του Νυμφίου Χριστού. Ομως η Θεοτόκος γέννησε ανερμηνεύτως τον ίδιο το Χριστό. Η Παναγία υπήρξε μάρτυρας αγγελοφάνειας κατά τον Ευαγγελισμό. Επειτα, κατά τη συνάντησή της με την Ελισάβετ, η τελευταία, με φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την αποκαλεί μητέρα του Κυρίου της.

Τι να πούμε για την Γέννηση του Θεανθρώπου “ένδον εν τω σπηλαίω”; Οι συγκλονιστικές ειδήσεις που έφεραν οι ταπεινοί ποιμένες για την αγγελική δοξολογία είχαν άμεσο αποδέκτη τη Θεοτόκο που ζει από κοντά τα ανεπανάληπτα αυτά γεγονότα. 

Τι να πούμε για την προφητεία του Συμεών του Θεοδόχου στην Ιερουσαλήμ για τη ρομφαία που θα διαπεράσει μελλοντικά την καρδία της Θεοτόκου; Καταφθάνουν στη Βηθλεέμ οι Μάγοι, οι παράξενοι επισκέπτες από την ανατολή, με τα συμβολικά δώρα. Σε λίγο άγγελος Κυρίου φέρνει την πληροφορία για τον κίνδυνο που διατρέχει το Θείο Βρέφος γεγονός που οδηγεί στη φυγή στην Αίγυπτο. Αυτή την γεμάτη πίκρα και έγνοιες για την τύχη του Μονογενούς Μητέρα θυμόμαστε την επομένη των Χριστουγέννων. Η ζωή της μας διαβεβαιώνει πως καταλαβαίνει απόλυτα όλους τους πονεμένους που σε κάθε τους δυσκολία. Η Θεομήτωρ δεν είναι απλώς το μεγάλο μας μέσο, είναι ταυτόχρονα κι αυτή που μας καταλαβαίνει γιατί και τη δική της καρδία διήλθε ρομφαία.

No comments:

Post a Comment