Thursday, December 11, 2014

ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ



ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η 12 Δεκεμβρίου μας υποχρεώνει να σταθούμε και να θυμηθούμε τον Αγιο Σπυρίδωνα Τριμυθούντος τον θαυματουργό, το κλέος της Κύπρου και της Κέρκυρας το μέγα καύχημα. 

Ο μακαριστός θεολόγος Χαραλάμπος Ασσιώτης ερευνώντας προ ετών στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων εντόπισε ένα ξεχασμένο απολυτίκιο του Αγίου του 10ου αιώνος. 

Το παραθέτουμε και το αναλύουμε:

(΄Ηχος α΄. Του λίθου σφραγισθέντος).

"Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος 
και θαυματουργών λόγω μόνω ποταμόν
 ανεχαίτισας Σπυρίδων μακάριε. 
Διο νεκρά σοι εκ τάφου προσφωνεί 
και όφις χρυσούται τη ση προσευχή 
και αγγέλους ότε βούλει 
συλλειτουργούντας έχεις ιερώτατε. 
Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ,
δόξα τω σε μεγαλύναντι,
δόξα τω εκτελούντι διά σου τα τοιαύτα τέρατα.” 

Ως γνωστό ο Αγιος κατά την Α΄Οικουμενική Σύνοδο, όχι μόνο παρέστη αλλά και θαυματουργώντας με το κεραμίδι (νερό, χώμα, φωτιά) αποστόμωσε τους αιρετικούς Αρειανούς που απέρριπταν τη θεότητα του Χριστού και την πίστη ότι ο Χριστός είναι ομοούσιος με τον Πατέρα.

Σε μια περίπτωση που έπρεπε να επισκεφθεί ένα χωριό της επαρχίας του κι ένας ποταμός εμπόδιζε τη διέλευσή του η προσευχή του ήταν αρκετή για να σταματήσει το ρεύμα και να περάσει απέναντι. 

Ποιος αγνοεί το εξαίσιο θαύμα κατά το οποίο πήγε στον τάφο της κόρης του της Ειρήνης και της ζήτησε να του πει που είχε βάλει κάποια πράγματα που της είχε εμπιστευθεί μια γειτόνισσα και η νεκρή του αποκρίθηκε από τον τάφο;

Οταν κάποιος φτωχός γεωργός του ζήτησε οικονομική βοήθεια για να επιβιώσει μέχρι την επόμενη σοδειά και με την υπόσχεση να του επιστρέψει το ποσό στο μέλλον, ο Αγιος μη έχοντας οτιδήποτε άλλο με την προσευχή του μετέτρεψε σε χρυσο ένα φίδι που βρισκόταν στον κήπο του, το έδωσε στο φτωχό, κι όταν αυτός το επέστρεψε το ζωντάνεψε ξανά με την προσευχή του. 

Αλλή φορά πάλι άγγελοι αποκρίνονταν στις αιτήσεις του κατά τη θεία λειτουργία εκτελώντας το ρόλο ιεροψαλτών.

Το πρώτο και καλύτερο μετά την κοίμησή του θαύμα του είναι η αφθαρσία του σκηνώματος του που βρίσκεται σήμερα στην πολη της Κέρκυρας. 

Στις 11 Αυγούστου γιορτάζουν το γεγονός ότι απέτρεψε με θαύμα την προσπάθεια των Παπικών να εγκαταστήσουν αλτάριο στο ναό του. 

No comments:

Post a Comment