Thursday, December 11, 2014

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΤΟΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝ



ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΤΟΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε λίγες βδομάδες θα έχουμε εκλογές.

Ο νικητής των εκλογών είναι από τώρα γνωστός. 

Απλά δεν γνωρίζουμε επακριβώς το εύρος της νίκης του.

Ο εκλογικός νόμος είναι σαφέστατος.

1.) Ευνοεί το πρώτο κόμμα σε βάρος του δεύτερου, αφού το πριμοδοτεί με το μπόνους των 50 εδρών και, 
2.) Αποκλείει την είσοδο στη Βουλή όποιων κομμάτων δεν εξασφαλίσουν το πλαφόν του 3%.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καρπωθεί, οπωσδήποτε, το μπόνους των 50 εδρών, αφού είναι το πρώτο κόμμα.

Τα μικρά κόμματα -λ.χ. του κ. Χειλαδάκη- θα εξαφανιστούν χωρίς να μπορέσουν να εκλέξουν, έστω και ένα βουλευτή. Η παρουσία τους στο εκλογικό σκηνικό το μόνο που θα κατορθώσει είναι να ωφελήσει το πρώτο κόμμα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ, όπως προβλέψαμε από καιρό, θα κοιτάξει να σώσει το τομάρι της με κάποια μορφή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ψήφοι προς την "Χρυσή Αυγή" και το ΚΚΕ δεν θα διαδραματίσουν κανένα ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης, αφού και τα δύο κόμματα -για το δικό του λόγο το καθένα- δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα.

Τα ΠΑΣΟΚογενή κόμματα -ιδιαίτερα αν δημιουργηθεί Παπανδρεικό κόμμα- θα αλληλοεξοντωθούν. Κάποιο ή κάποια από αυτά -πιθανότατα οι εθνομειοδότες και οι Εκκλησιομάχοι του "Ποταμιού"- θα μπούν στη Βουλή και αφού έχουν το ίδιο ιδεολογικό στίγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα συνεργαστούν μαζί του για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι "Ανεξάρτητοι Ελληνες" του κ. Καμμένου φαίνεται η μόνη επιλογή για όσους θέλουν να εκφράσουν την απαρέσκειά τους προς τη "Νέα Δημοκρατία".

Πλην όμως υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

1.) Η μετεκλογική συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη και επίσημα διακηρυγμένη και από τον κ. Καμμένο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως κάθε ψήφος προς τους ΑΝΕΛ πηγαίνει με αναπόδραστη νομοτέλεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

2.) Δεν είναι καν βέβαιο -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- ότι οι ΑΝΕΛ θα εξασφαλίσουν το μπλαφόν του 3%. Αρα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να εκλέξουν κανένα βουλευτή. Θα πρόκειται, δηλαδή, για χαμένη ψήφο. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση ο μόνος κερδισμένος θα είναι το πρώτο κόμμα -τουτέστιν ο ΣΥΡΙΖΑ-, επειδή αφενός μεν θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών και παράλληλα δεν θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών. 

Συμπέρασμα:

Αλλά είναι αναγκαία η εξαγωγή συμπεράσματος;

Μαύρο στον ΣΥΡΙΖΑ και μαύρο στους νεροκουβαλητές του τουτέστιν τον Καμμένο και όλα ανεξαίρετα τα μικρά κόμματα, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το μπλαφόν του 3%, αφού ο μόνος κερδισμένος από την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιατί πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση;

Με την ελπίδα ότι θα ανακοπεί η πορεία προς την εξουσία του κ. Τσίπρα και των ορδών της εθνομειοδοσίας και της Εκκλησιομαχίας που τον δορυφορούν; 

Οχι! Αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι όσο ισχνότερη θα είναι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των δορυφόρων του τόσο λιγότερο κακό θα μπορούν να προξενήσουν.

No comments:

Post a Comment