Friday, December 19, 2014

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ “ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ”! ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΕ!



ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ “ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ”!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΕ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εγραψε στο ιστολόγιό του “Η θεολογία μεσοπέλαγα” ο αρχιΚΑΙΡΟΣκόπος κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος για την κρίση στη Μητρόπολη Σύρου αναφορικά με το Ιερό Ιδρυμα της Ευαγγελίστριας στην Τήνο:

Συγκλονισμένος διάβασα την απόφαση της Συνόδου για τα γεγονότα στην Τήνο. Περίμενα από ανθρώπους που είναι πνευματικοί Πατέρες (και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών άριστοι ιεράρχες) να αντιμετωπίσουν μια λαϊκή εξέγερση των πιστών, ποιμαντικά. Αναρωτιόμουν αν το κείμενο που μελετούσα είναι απόφαση του Πολιτικού Γραφείου κάποιου υπό κατάρρευση ολοκληρωτικού καθεστώτος ή μιας παρακμιακής ηγεσίας κάποιας θρησκευτικής ακραίας σέχτας  που αποκήρυττε τους προσφάτως αποχωρήσαντες από τις τάξεις της.

Αναρωτηθήκατε Σεβασμιότατοι γιατί αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο οι Τήνιοι; Γιατί για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί; Πώς ένας λαός σε γενικές γραμμές φιλήσυχος, μετριοπαθής, πιστός, φιλακόλουθος έφθασε στο σημείο να κραυγάζει εναντίον του Πνευματικού του πατέρα; Αν τον ένιωθε ως Πατέρα θα έφθανε σε αυτό το σημείο;; Μήπως συμβαίνει και κάτι άλλο;; Αναρωτηθήκατε; Ζητήσατε να μάθετε πληροφορίες; Δε σας πονάει που σκανδαλίστηκαν τόσα πιστά μέλη της Εκκλησίας; (μιλάω για αγνούς πιστούς, δε μιλάω για φανατικούς ακραίους μισαλλόδοξους).

Φοβάμαι Σεβαστοί Πατέρες, ότι οι πιστοί σκανδαλίζονται περισσότερο με άλλα πράγματα που συμβαίνουν στο χώρο της συστημικής Εκκλησίας. Χλιδάτη ζωή κάποιων επισκόπων, αναξιοκρατία στις επιλογές τους, εξουσιομανία, αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση ορισμένων μητροπόλεων, σχέσεις διαπλοκής με την όποια εξουσία κ.λ.π.

Οι πράξεις αγαπητοί Πατέρες, όπως θα γνωρίζετε καλύτερα από μένα δεν είναι από μόνες τους καλές ή κακές. Έχουν να κάνουν με τα κίνητρα. Ο ηθικισμός και ο καθωσπρεπισμός μακριά από εμάς. Το πρότυπό μας δεν μπορεί να είναι οι «καθώς πρέπει» μιας σάπιας κοινωνίας, το πρότυπό μας είναι οι Άγιοι.”

Τι δείχνει το πιο πάνω κείμενο;

Το πλήρως εκκοσμικευμένο φρόνημα του κ. Αργυρόπουλου. Καθόλου παράξενο, λοιπόν, ότι ετέθη επικεφαλής του “Καιρού” για να προωθήσει τα σχέδια του κ. Γιαγκάζογλου και του όπισθεν αυτού κρυβόμενου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που στόχο έχουν να αλλοτριώσουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών και να μετατρέψουν τις ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές σε θρησκειολογικές.

Πού την είδατε, κ. Αργυρόπουλε, την εξέγερση του πιστού λαού στην Τήνο για να διαμαρτυρηθεί για την εξουσιομανία και την χλιδή των επισκόπων;

Κατά φαντασία εξεγέρσεις βλέπετε, επειδή είστε εγκλωβισμένος στο βόθυνο της αριστερής ιδεολογίας σας.

Πού ήταν οι Τήνιοι και οι υπόλοιποι Κυκλαδίτες να διαμαρτυρηθούν όταν εξελέγετο ο Δωρόθεος Α΄και γιατί, αφού έχουν παράπονα εναντίον του Δωρόθεου Β΄, δεν πήγαν να φωνάξουν "ανάξιος" όταν τον χειροτόνησαν ή όταν τον ενθρόνιζαν;

Γιατί δεν ακούστηκε διαμαρτυρία για τις χειροτονίες που τελεί τόσα χρόνια;

Κανένας πιστός λαός δεν εξηγέρθηκε κ. Αργυρόπουλε!

Κανένας δεν μπορεί καν να πει με σιγουριά πόσοι από όσους συμπεριφέρθηκαν με απρέπεια στον περίβολο της Εκκλησίας της Μεγαλόχαρης είναι Παπικοί και πόσοι Ορθόδοξοι, αλλά και αυτοί που είναι Ορθόδοξοι πόσοι ζουν σαν συνειδητοί χριστιανοί.

Για τα λεφτά έγινε ο σαματάς, κ. Αργυρόπουλε! Για τα λεφτά και μόνον.

Για "τα βαρύτερα του νόμου" ουδείς ενδιαφέρεται. Τουλάχιστον ουδείς από αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν με τον απαράδεκτο τρόπο.

Στην παρούσα συγκυρία ο Σεβ. Σύρου πρέπει εξάπαντος να υποστηριχθεί. Οι Παπικοί δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να διαχειρίζονται τους πόρους ορθόδοξου Ιδρύματος.

Οσο για το τελευταίο που γράψατε τι φω και τι λαλήσω; Ωστε οι επίσκοποί μας πρέπει να έχουν πρότυπα τους Αγίους, κ. Αργυρόπουλε;

Γιατί δεν μας λέτε εσείς οι ΚΑΙΡΟΣκόποι ποιους Αγίους έχετε πρότυπα όταν ζητάτε να απο-ορθοδοξοποιήσετε το μάθημα των θρησκευτικών και όταν προσπαθείτε να μετατρέψετε την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή σε θρησκειολογική με τη σύσταση του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών; Πότε ακούστηκε η φωνή σας εναντίον των οικουμενιστικών ακροβασιών που πραγματοποιούνται, που ξεθεμελιώνουν κυριολεκτικά την πίστη της Εκκλησίας; 

Ετσι έκαναν οι Αγιοι, αγαπητέ κ. Αργυρόπουλε; Μπορείτε να μας κατονομάσετε έστω και ένα από τις δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- εκατομμύρια Αγίων της Εκκλησίας μας που ήταν οικουμενιστής, πολυπολιτισμικός και “αντισυστημικός”;

Τα πάθη μας πολεμούμε, κ. Αργυρόπουλε, και τον διάβολο. Οχι τα "συστήματα". Τι είμαστε; Αναρχικοί των Εξαρχείων για να πολεμούμε τα "συστήματα;" 

Εσείς που χρησιμοποιείτε τον όρο "σύστημα", όταν απευθύνεστε στη Σύνοδο, τολμάτε να κατηγορείτε τους ιεράρχες για εκκοσμίκευση; Μπορείτε να μας πείτε ποιος Αγιος χρησιμοποίησε στην Αγία Γραφή ή στην Πατερική παράδοση τον όρο "σύστημα" και "αντισυστημικοί;" 

Μετά τα "ιδεώδη", τις "αξίες" και τη "μεταπατερική" θεολογία, τώρα αρχίσατε με τα "συστημικά" και τα "αντισυστημικά";

Ορθόδοξοι θεολόγοι είμαστε! Τι δικαίωμα έχουμε να διδάσκουμε αλλότρια από όσα παραλάβαμε από τους Αγίους Πατέρες;

No comments:

Post a Comment