Friday, December 12, 2014

Ο ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΖΑΜΕΙΚΑΣ



Ο ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΖΑΜΕΙΚΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την περασμένη Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας.

Είναι πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής μου και χρειάστηκε να αλλάξω τρεις συγκοινωνίες μέχρις ότου φτάσω εκεί, αλλά και όταν έφτασα στον πλησιέστερο σταθμό του υπόγειου τραίνου, έπρεπε να διανύσω ένα δεκαπεντάλεπτο ανηφορικό περπάτημα για να πάω στο ναό.

Οπως συνέβηκε, όταν ξαναπήγα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας, έτσι και τώρα, ένιωσα μεγάλη χαρά αμέσως μολις μπήκα στην εκκλησία.

Ολα με αναπαύουν σ’ αυτή την κοινότητα.

Καταρχήν ο π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης είναι εξαιρετικός κληρικός. 

Ταπεινός, σεμνός, πράος, ιεροπρεπής, άνετα δίγλωσσος, ευγενέστατος τελεί με πολύ φόβο Θεού τα ιερατικά του καθήκοντα και έχει μεγάλη αγάπη για τον συνεφημέριό του Μichael-Mircea Dobre ένα ευλαβέστατο Ρουμανικής καταγωγής κληρικό που ξέρει καλά Ελληνικά.

Στο αναλόγιο ψάλλουν κατανυκτικά και με εκκλησιαστικό ήθος τρείς ή τέσσερις καλλίφωνοι ψάλτες όλοι με τα ράσα τους. Ο πρωτοψάλτης μάλιστα είναι ορθόδοξος Λιβανέζος που σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και ξέρει θαυμάσια Ελληνικά. Αν δεν γνωρίζεις ότι είναι Λιβανέζος δεν αντιλαμβάνεσαι από την ψαλμωδία ή από την ανάγνωση των ιερών κειμένων ότι δεν είναι Ελληνικής καταγωγής.

Στο ναό υπάρχουν πολλοί προσήλυτοι στην Ορθοδοξία -εικάζω εξαιτίας μικτών γάμων- και πολλά παιδιά ομογενών που παντρεύτηκαν με Ασιατικής καταγωγής κυρίως γυναίκες και τα οποία -ως εικός- είναι μιγάδες στην όψη.

Μόνον ως προς την όψη όμως! Πηγαίνουν στην εκκλησία πολύ νωρίς από την αρχή του Ορθρου και μιλούν καλά Ελληνικά και αισθάνονται απόλυτα ενταγμένα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου.

Πολύ σημαντικό αυτό! Ο ένας ιερέας της κοινότητας είναι Ρουμανικής καταγωγής, ο πρωτοψάλτης είναι Λιβανέζος, πολλά νέα παιδιά είναι καρπός μικτών γάμων κυρίως με  μητέρες Ασιατικής καταγωγής, όλοι ξέρουν Ελληνικά και αισθάνονται μέλη των κοινοτήτων μας επειδή νιώθουν ειλικρινή αγάπη και πλήρη αποδοχή από τους κληρικούς της κοινότητας, αλλά και από όλους όσους διακονούν εθελοντικά στο ναό.

Ετσι πρέπει να συμβαίνει σε όλες τις κοινότητες. Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνον για μας τους Ελληνες. Ο Χριστός σταυρώθηκε για όλα τα πλάσματα. Γι' αυτό η αγκαλιά μας πρέπει να είναι ορθάνοιχτη για να δεχτούμε στην πίστη μας κάθε ψυχή που αγαπά τον Χριστό.

Ούτε κραυγές ακούγονται στην πολύ μεγάλη και ωραία αγιογραφημένη εκκλησία, ούτε φραγκοχορωδίες, ούτε λαρυγγισμοί, ούτε προσπάθεια φωνητικής επίδειξης, ούτε γυναίκες πλησιάζουν το αναλόγιο, ούτε ασέβειες των τεριρέμ.

Ο νεωκόρος του ναού -πολύ ιεροπρεπής και ευσεβής- με το ράσο του σεμνά και πολύ αποτελεσματικά διεκπεραιώνει τα καθήκοντά του.

Το ίδιο και οι επίτροποι του ναού έχουν πολλή συναίσθηση του έργου που επιτελούν.

Το πιο συγκινητικό είναι ο τεράστιος αριθμός των παιδιών κάθε ηλικίας που συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία. Σχεδόν όλα κοινώνησαν, όπως και ένα μεγάλο μέρος του εκκλησιάσματος.

Λυπάμαι ειλικρινά επειδή η πολύ μεγάλη απόσταση από τον τόπο διαμονής μου δεν μου επιτρέπει -όπως θα ήθελα- να εκκλησιάζομαι τακτικά στον Αγιο Δημήτριο. 

Πολύ ευλογημένη κοινότητα.

Ας μη μένουμε, λοιπόν, στα σκάνδαλα, στα οικουμενιστικά αίσχη, στους νεωτερισμούς, στην εκκοσμίκευση και σε όσα δεν είναι συμβατά με την πίστη μας. Ας έχουμε στραμμένα τα μάτια της ψυχής μας στο Χριστό και στους Αγίους Του και σε όσα ωραία, σεμνά και αληθή είναι πραγματικότητα στην Εκκλησία της Αμερικής.

1 comment:

  1. Ευχαριστώ Κύριε Τελεβάντο που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την εμπειρία.
    Ζει Κύριος ο Θεός.
    Αυτός μας κρατά όλους μέσα στην πατρική αγκαλιά Του.
    Ο πανάγιος Του Σταυρός ακουμπά και τα 4 σημεία του ορίζοντα.
    Μακάρι να μας συγκινεί όλους η αγάπη Του και να πορευόμαστε εν πίστη και αληθεία μέσα στο άγιο Του θέλημα.
    Καλή δύναμη σε όλους μας.

    ReplyDelete