Monday, October 1, 2018

ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ


ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
===== 

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους ο Μακαριώτατος Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ λειτούργησε στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη Μπόλγκραντ της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του ο Μακαριώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω: «Η Εκκλησία μας έχεις τους ιερούς κανόνες τους οποίους πρέπει να σεβόμεθα και να τηρούμε, διότι η τήρησή τους είναι σεβασμός προς το Θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού». 

Χωρίς ίχνος αμφιβολίας οι πιο πάνω διαπιστώσεις του Μακαριωτάτου μας βρίσκουν σύμφωνους και τις προσυπογράφουμε με κλειστά τα μάτια δι’ αμφοτέρων των χειρών. Όμως έχουμε να παρατηρήσουμε ότι, εν πρώτοις, η Ουκρανία ΔΕΝ ανήκει στο κλίμα του παλαίφατου Πατριαρχείου της Αλεξανδρειας διότι είναι … λίγο μακρυά από την Αφρική. 

Δεν θα ήταν καλύτερο ο Μακαριώτατος να περιοδεύει τις ανά την Μαύρη Ήπειρο Ιεραποστολές για να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τις ανάγκες και τα προβλήματα που τις κατατρύχουν (όπως λ.χ. το Κογκό Μπραζαβίλ) παρά να περιοδεύει επί ημέρες πολλές σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη όπως την Πολωνία, την Ουκρανία και την Ελλάδα; 

Από την άλλη η αναφορά του είναι τουλάχιστον ατυχής, ή μάλλον προκλητική. Δεν λησμονούμε ότι στην Κρήτη τον Ιουνίο του 2016 στην εκεί Σύναξη ήταν το δεύτερο βιολί στην σκαιότατη καταστρατήγηση και την εν ψυχρώ καταπάτηση πλείστων όσων Ιερών Κανόνων. Αναφέρουμε μόνο το διαβόητο άρθρο 6, το οποίο ονόμασε τις αιρέσεις ως «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες»!!! παρά το ότι οι Ιεροί Κανόνες αναφέρουν τους αμετανόητους αιρετικούς ως κακόδοξους και ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας. Παρά το γεγονός ότι το Σύμβολο της Πίστεως μιλά καθαρά και ξάστερα  για «ΜΙΑΝ Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν». 

Τέλος λόγου. Αν ο Μακαριώτατος μετάνοιωσε για τη συνεισφορά του στην καταπάτηση των Ιερών Κανόνων στην Κρήτη ας μας το πει ευθαρσώς και καθαρά για να χαρούμε κι εμείς. Αν όχι, καλύτερα να σταματήσει τις κραυγαλέες αντιφάσεις. Δεν κάνει.

No comments:

Post a Comment