Friday, October 26, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΓΑΜΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΓΑΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, δημοσιεύσαμε, όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία, την επιστολή του ΠΑ.Χ.Ο.Κ προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος χειροτόνησε, σε ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, δίγαμο διάκονο σε πρεσβύτερο, παρόλον ότι τρεις Αποστολικοί Κανόνες, που απέκτησαν Οικουμενικό κύρος με την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο, απαγορεύουν αυστηρά την χειροτονία δίγαμων ως κληρικών.

Αξιοσημείωτον τυγχάνει ότι τόσον ο Μακαριώτατος, όσον και οι λοιποί επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου, είχαν στα χέρια τους την επιστολή του ΠΑ.Χ.Ο.Κ. από τις 15 Οκτωβρίου. 

Αυτό όμως, δεν απέτρεψε τον μεν Πανιερώτατο Κυρηνείας να τελέσει την χειροτονία στις 20 Οκτωβρίου, τον δε Πανιερώτατο Λεμεσού να δώσει την ευλογία (ή ίσως την εντολή) για να τελεστεί η χειροτονία σε ναό της Μητροπόλεως του.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, πρόκειται ασφαλώς για σοβαρώτατο παράπτωμα.

Υπάρχουν τρία ερωτήματα αναφορικά με την επιστολή:

1.) Καταρχήν αληθεύει ότι o χειροτονηθείς είναι δίγαμος;

2.) Ο εν λόγω κληρικός χειροτονήθηκε για την Μητρόπολη Λεμεσού ή για την Μητρόπολη Κυρηνείας;

3.) Για ποιο λόγο τέλεσε την χειροτονία ο Πανιερώτατος Κυρηνείας και όχι οι επιχώριοι επίσκοποι Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ή ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος;

Αν οι Πανιερώτατοι Κυρηνείας και Λεμεσού, που τους αφορά άμεσα το θέμα, δώσουν απάντηση στο ΠΑ.Χ.Ο.Κ., αλλά και στο πλήρωμα της Εκκλησίας, θα χαρούμε να δημοσιεύσουμε όποια απάντηση ή σχόλιο μας αποσταλεί.

No comments:

Post a Comment