Friday, October 26, 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑ.Χ.Ο.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑ.Χ.Ο.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ  
=====                                                                                    

      Λευκωσία, 15.10.18

Μακαριώτατον,
Αρχιεπίσκοπον Κύπρου,
κ.κ. Χρυσόστομον.

Μακαριώτατε,

Θέμα: Η ήδη πραγματοποιηθείσα χειροτονία εις διάκονον και η επικειμένη δια το προσεχές Σάββατον 20.10.18, προγραμματισμένη χειροτονία εις πρεσβύτερον, του  διγάμου Σάββα Ευαγόρου.

Πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε στην Λεμεσόν η χειροτονία εις Διάκονον, του κ. Σάββα Ευαγόρου. Εξ  όσων γνωρίζομεν, ο εν λόγω διάκονος είναι παντρεμένος με την καν Κωνσταντίαν Ιωάννου, πρώην σύζυγον του κου Ευσταθίου Αριστείδου, η οποία είχε και μιαν θυγατέρα από τον γάμον της με τον κ. Ε. Αριστείδου πριν πάρει διαζύγιον και παντρευθεί σε δεύτερον γάμον τον νυν διάκονον Σάββαν Ευαγόρου.

Εξ όσων γνωρίζομεν, οι ΙΖ΄ και ΙΗ΄ Κανώνες των Αγίων Αποστόλων ως και ο ΙΒ΄ Κανών του Μεγάλου Βασιλείου, απαγορεύουν την χειροτονίαν διγάμου εις οποιονδήποτε βαθμόν της ιερωσύνης. 

Επειδή πολλοί χριστιανοί, έχουν σκανδαλισθεί από την εν λόγω χειροτονίαν  (η οποία σημειωτέον, εξ όσων γνωρίζομεν, δεν έγινε από τον Μητροπολίτην Λεμεσού, ούτε από τον χωρεπίσκοπον Αμαθούντος Νικόλαον, αλλά από την Μητροπολίτην Κυρηνείας Χρυσόστομον), ηθέλαμεν να σας ερωτήσομεν κατά πόσον είναι νόμιμος η εν λόγω χειροτονία.

Εν τω μεταξύ, έχει ανακοινωθεί, ότι ο εν λόγω διάκονος, θα χειροτονηθεί εις Πρεσβύτερον, το ερχόμενον Σάββατον 20 Οκτωβρίου 2018 κατά την διάρκειαν της πρωϊνής  Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερόν Ναόν Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Λεμεσόν. 

Από κάποιες πληροφορίες που έχομεν, κάποιοι χριστιανοί, που θεωρούν παράνομον  αυτήν την χειροτονίαν, προγραμματίζουν να παρευρεθούν εκεί, και να φωνάξουν «ανάξιος», όταν ο Επίσκοπος που θα τον χειροτονήσει, φωνάξει «άξιος». 

Γι αυτό, για να προληφθεί μια τέτοια ενδεχομένη δυσάρεστος εξέλιξις με συνέπειαν αφ’ ενός μεν τον προφανή βαρύ σκανδαλισμόν των ψυχών του χριστεπωνύμου ποιμνίου Σας, και αφ’ ετέρου ό,τι  άλλο συνεπάγεται η «γυμνή τη κεφαλή» κατάφορος παραβίασις των θεοπνεύστων Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας μας, υιικώς, θα θέλαμεν να σας παρακαλέσωμεν όπως εξετάσετε το θέμα και προβήτε στις  αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, όσες η Αρχιερατική Σας συνείδησις, Σας υπαγορεύει.

Εὐχαριστοῦμεν.

Διατελοῦμεν, μετά μεγίστου σεβασμοῦ.

Δια το ΠΑ.Χ.Ο.Κ

Μαρίνος Σπετσιώτης (πρόεδρος)                            


Κοινοποίησις: Πρός άπαντα τά μέλη της Ιεράς Συνόδου.

No comments:

Post a Comment