Thursday, October 25, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ π. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΔΟΧΕΙΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ π. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ  ΔΟΧΕΙΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε το Β΄ Μέρος άρθρου του κεκοιμημένου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου, που επιγράφεται “ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΡΑ ΚΟΣΜΙΚΑ Β;”.

Το άρθρο του Αγίου Καθηγουμένου αναφέρεται εκτενώς στις κακοδοξίες που διατύπωσε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, αλλά και στο απαράδεκτον της παρουσίασης του βιβλίου του π. Εφραίμ Βατοπαιδινού στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Τα ερωτήματα του Γέροντα Γρηγόριου για τις κακοδοξίες του π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, ουδέποτε απαντήθηκαν, επειδή ο μ. Ιωσήφ διατύπωσε σωρεία σοβαρών αιρέσεων. Αλλά ποιος τολμά να τα βάλει με τους Βατοπαιδινούς;

Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος μιλά με συγκεκριμένα παραδείγματα Καθηγητών πανεπιστημίου και επισκόπων, οι οποίοι συμφώνησαν οπωσδήποτε με τις επιφυλάξεις του για τις κακοδοξίες του π. Ιωσήφ. Δυστυχώς, όμως, επειδή η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου επιχορηγεί τις εκδόσεις τους, δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να αναιρέσουν δημόσια τις πλάνες του.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από ότι νόμιζε ο Γέροντας Γρηγόριος. Δεν είναι απλά τα τρία πρόσωπα που επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Δοχειαρίου που αρνήθηκαν να αναιρέσουν δημόσια τις πλάνες του π. Ιωσήφ. 

Η συμπερίληψη στις εκδόσεις της Μονής Βατοπαιδίου βιβλίων πολλών Καθηγητών πανεπιστημίου και η επιχορήγηση για την έκδοση πολύ περισσότερων βιβλίων, οδήγησαν σε πλήρη αφωνία την Ακαδημαική κοινότητα για τις πλάνες του π. Ιωσήφ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Καθηγητής πανεπιστημίου που τολμά να αναιρέσει τις κακοδοξίες του π. Ιωσήφ και δεν υπάρχει ούτε ένας Διδάκτωρ ή υποψήφιος Διδάκτωρ, που τολμά να δημοσιεύσει κάτι για τις κακοδοξίες του π. Ιωσήφ.

Αυτό φυσικά φανερώνει ανάγλυφα την θλιβερή κατάντια που ζούμε, αλλά και την ισχύ που έχουν τα Βατοπαιδινοαργύρια στα εκκλησιαστικά και θεολογικά μας πράγματα.

Στο Β΄ Μέρος του άρθρου του ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος καταπιάνεται με τις αιρέσεις του π. Ιωσήφ και καλεί τους επαίοντες να δώσουν απαντήσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται 

1.) στην κακοδοξία ότι δήθεν το ανθρώπινο πρόσωπο είναι ανώτερο από την χάρη του Θεού, 

2.) στην κακοδοξία για την δήθεν εμψύχωση του εμβρύου στον τρίτο μήνα της κυήσεως,

3.) στην άστοχη και στην πραγματικότητα αιρετική δογματικά χρήση θεολογικών όρων, κτλ..

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν εγκρατείς και καταξιωμένοι θεολόγοι, οι οποίοι θα δώσουν ορθόδοξη απάντηση στα εύλογα ερωτήματα του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου.

No comments:

Post a Comment