Wednesday, October 24, 2018

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΧΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Χριστόδουλου Βασιλειάδη Άνω σχώμεν τας καρδίας, Τριάντα κείμενα για την Ορθόδοξη πνευματικότητα, Έκδ. Αγία Ταϊσία, Λευκωσία-Κύπρος 2018, σσ. 127.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Αθόρυβα αλλά δημιουργικά συνεχίζει το συγγραφικό του έργο ο κ. Χρ. Βασιλειάδης, προσφέροντάς μας ένα ακόμη «καλόν εις βρώσιν» καρπόν των κόπων του. Πρόκειται για τριάντα, σύντομες ως επί το πλείστον, μελέτες  του που γράφτηκαν πρόσφατα (μερικές έχουν δημοσιευθεί στα τελευταία τεύχη του περιοδικού «Ορθόδοξη Μαρτυρία»). 

Διακρίνουμε μεταξύ των άρθρων του κείμενα που είναι βιογραφικού χαρακτήρος όπως αυτό που αναφέρεται στον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, το νεομάρτυρα π. Γεώργιο Σκρέκα που μαρτύρησε στα χέρια των άθεων κομμουνιστών, τον εν τω κρυπτώ εργαζόμενον τις εντολές του Θεού Δημητράκη Αργυρού, του οποίου ο βίος μας μεταφέρει στο Γεροντικό κ.ο.κ. 

Δεν λείπουν ούτε  κείμενα που ασχολούνται με την υμνολογία όπως «Υμνολογία, εκκλησιαστική μουσική και το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας».

Κορυφαίο κείμενο του παρόντος, κατά την εκτίμησή μας, είναι αυτό που επιγράφεται «Νικολαϊτισμός, τότε και σήμερα». Πρόκειται για κείμενο που αναφέρεται στη φρικτή σαρκολατρική αίρεση που εμφανίστηκε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και καταδικάζεται χωρίς περιστροφές στο βιβλίο της Αποκαλύψεως. 

Το δυστύχημα είναι ότι η φοβερή αυτή διαστροφή του χριστιανικού μηνύματος αναβλάστησε και στις μέρες μας με «θεολογική» μάλιστα καλύψη!!!. 

Επ’ αυτού σημειώνει ενδεικτικά με πολύ πόνο ο συγγραφέας: «Το φοβερό της παναίρεσης του Νικολαϊτισμού-Νεονικολαϊτισμού έγκειται στο γεγονός ότι αμνηστεύει απροκάλυπτα θανάσιμα σαρκικά αμαρτήματα, για τα  οποία αποφαίνεται ότι γι’ αυτά δεν χρειάζεται ούτε μετάνοια, ούτε συντριβή, ούτε εξομολόγηση, ούτε αγώνας για διόρθωση και ανόρθωση, διότι τάχα όλα αυτά δεν αποτελούν  …αμαρτήματα». 

Χωρίς περιστροφές ο καλός συγγραφέας δηλώνει ότι μόνο έντος του μυστηρίου του γάμου ευλογούνται οι γενετήσιες σχέσεις ανδρός και γυναικός κι ότιδήποτε άλλο δεν είναι παρά πορνεία, μοιχεία ή άλλη διαστροφή. 

Ευχαριστούμε τον συγγραφέα για τις παραδοσιακές χριστιανικές του θέσεις σε μια εποχή ανείπωτης αποστασίας όπου θεσπίζεται (φρίξον ήλιε,στεναξον η γη) και δεύτερος  γάμος …ιερέων !!!

No comments:

Post a Comment