Thursday, October 11, 2018

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η διαδικασία εκχώρηρησης Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας στην τελική ευθεία

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήρε την ακοινωνησία των Σχισματικών ομάδων της Ουκρανίας Φιλαρέτου και Μακαρίου και ανεκάλεσε την απόφαση του 1686, με την οποία εδόθη στον Πατριάρχη Μόσχας η δυνατότητα να χειροτονεί τους Μητροπολίτες Κιέβου.

Ως εικός, οι Ουκρανικές πολιτικές αρχές πανηγυρίζουν. Το ίδιο φυσικά και οι ομάδες των Φιλαρέτου και Μακαρίου.

Θα συγκληθεί σύντομα Σύνοδος των επισκόπων της Ουκρανίας που αποδέχονται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήτοι των δύο μέχρι χθες σχισματικών ομάδων και ορισμένων αρχιερέων, οι οποίοι ανήκουν στην κανονική υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Ρωσσίας.

Η Σύνοδος των Ουκρανών επισκόπων, που αποδέχονται την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα εκλέξει τον νέο Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας της Ουκρανίας και τότε το Οικουμενικο Πατριαρχείο θα χορηγήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, επειδή τώρα έγινε ΜΟΝΟΝ άρση της ακοινωνησίας των μέχρι χθες Σχισματικών και αφαιρέθηκε το δικαίωμα χειροτονίας του Μητροπολίτη Κιέβου από τον Πατριάρχη Μόσχας.

Προσευχόμαστε γονυπετείς, με όλη την θέρμη της ψυχής μας, οι χθεσινές εξελίξεις να μην αποτελέσουν την θρυαλλίδα της δημιουργίας Σχίσματος μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσσίας και στην συνέχεια της παγίωσης Πανορθόδοξου Σχίσματος, αφού ορισμένες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την Εκκλησία της Ρωσσίας και θα προχωρήσουν σε ακοινωνησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι χθεσινές εξελίξεις σηματοδοτούν -προφανώς- την χωρίς επιστροφή πορεία προς την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. 

Σε κάθε περίπτωση -για μια ακόμη φορά-παρακαλούμε θερμά και υικά τον Παναγιώτατο να συνεννοηθεί με την Εκκλησία της Ρωσσίας πριν προχωρήσει σε εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, ώστε να μην πληγεί καίρια η ενότητα της Εκκλησίας.

1 comment:

  1. Οι στιγμές που ζούμε και τα γεγονότα αυτά είναι όχι απλά σοβαρά, αλλά τραγικά έτσι όπως εξελίσσονται, είναι γεγονότα για γερά νεύρα. Αναμένεται η απάντηση της Συνόδου της Ρωσίας στις 15 του μηνός. Μετά και από αυτό το γεγονός που θα κορυφώσει το δράμα, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν ή και οι δύο παίζουν πλέον τα "ρέστα" τους και όποιος επικρατήσει ή έχουμε μέσω αυτής της διαμάχης μία Θεία επέμβαση που θα οδηγήσει στην διάσπαση, της αμαρτωλής ειρήνης των φιλοοικουμενιστών, μίας Ειρήνης που οδηγεί την Ορθόδοξη Εκκλησία σταθερά και σταδιακά στα " βράχια " της πνευματικής συντριβής.

    ReplyDelete