Tuesday, October 16, 2018

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΣΕΡΒΙΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Προσφάτως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό ΧΡΑΜ (Ναός) σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις των Φαναριωτών για το Ουκρανικό ζήτημα: «Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία είναι σε μεγάλο πειρασμό! Ένα πειρασμό ο οποίος πηγάζει από τον πρώτο ιεράρχη μας, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ώστε να λάβει μιά απόφαση η οποία μπορεί να είναι καταστροφική για την Εκκλησία». 

Συμφωνούμε με τον Μακαριώτατο κ. Ειρηναίο για το γεγονός ότι η Εκκλησία αυτή τη στιγμή είναι σε μεγάλο πειρασμό, λόγω των αστόχων κινήσεων στις οποίες προέβη ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Όμως το Ουκρανικό βάζει το Μακαριώτατο σε μαύρες σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον. Μιλάμε για τη χαίνουσα πληγή της Σερβικής Εκκλησίας, για το ζήτημα του Σχίσματος των Σκοπίων. Ήδη οι Σκοπιανοί πηγαινοέρχονται στο Φανάρι και ζητάνε κι αυτοί αυτοκεφαλία. 

Όμως όλα αυτά έπρεπε να τα είχε συλλογιστεί ο Μακαριώτατος κ. Ειρηναίος στα 2016 στη «Σύνοδο» της Κρήτης, όταν η ψήφος του υπερίσχυσε των 17 αρνητικών ψήφων των Σέρβων ιεραρχών κατά τη συζήτηση του διαβόητου κειμένου 6, με το οποίο αναγνωρίσθηκαν για πρώτη φορά οι αιρετικοί ως «Ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογιές»!!! Αυτή κι αν ήταν καταστροφική απόφαση για την Εκκλησία κι όχι το ζήτημα των δικαιοδοσιών. 

Ιδού η ευκαιρία του Μακαριωτατου και των Σέρβων ιεραρχών. Ας αποκηρύξουν το διαβόητο κείμενο 6 κι ας αγωνισθούν εναντίον του Οικουμενισμού, όπως έπραξε ο εν Αγίοις πατήρ ημών Ιουστίνος (Ποπόβιτς). Ας σταματήσουν να κουβαλούν νερό στο μύλο του Οικουμενισμού αν θέλουν να σεβαστούν τη μνήμη του Αγίου ομολογητού Ιουστίνου. Ας δώσουν επιτέλους ένα τέλος στις συμπροσευχές με τους Παπικούς κι όχι μόνο, κι ας πάψουν να καλούν χοτζάδες, καρδινάλιους και πάστορες σε θείες λειτουργίες και ενθρονίσεις επισκόπων, όπως έκαναν προσφάτως στη Γερμανία.

No comments:

Post a Comment