Sunday, October 21, 2018

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (ΤΡΥΠΙΩΤΗ)


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (ΤΡΥΠΙΩΤΗ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την περασμένη Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Τρυπιώτη). Μια αρχαία εκκλησία απείρου κάλλους στην εντειχισμένη Λευκωσία.

Στην εκκλησία αυτή εκκλησιαζόμουν τακτικά όταν ζούσα στην Λευκωσία πριν 24 χρόνια.

Πολύ χάρηκα που με αξίωσε ο Θεός και ο Αρχάγγελος να ξαναλειτουργηθώ στον περικαλλή και ολόχρυσο ναό του Τρυπιώτη.

Η εκκλησία ήταν γεμάτη πιστούς. Όχι μόνον τα στασίδια ήταν κατειλημμένα, αλλά ορισμένοι ήταν όρθιοι παρόλον ότι η γύρω περιοχή δεν έχει πολλούς πιστούς. Οι πιστοί ήταν πολύ περισσότεροι από ότι θυμάμαι ότι εκκλησιάζονταν πριν 24 χρόνια. 

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή τόσος κόσμος ή αν η κοσμοσυρροή την τελευταία Κυριακή οφείλεται στα πολλά μνημόσυνα της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση αν το εκκλησίασμα είναι τόσο πυκνό κάθε Κυριακή τότε αυτό γεννά μεγάλες ελπίδες για την Εκκλησία της Κύπρου. 

Την προπερασμένη Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού και την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Στροβόλου και χθες στον Τρυπιώτη. Και οι τρεις εκκλησίες ήταν υπερπλήρεις πιστών, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων προσήλθαν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Δόξα σοι ο Θεός!

Το εκκλησίασμα στον Τρυπιώτη ήταν κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένοι, αλλά δεν έλειπαν και οι νέοι και οι νέες, καθώς και λίγες οικογένειες με παιδάκια παρόλον ότι δεν κατοικούν νεαρά ζευγάρια στην περιοχή.

Ο ιερέας -αγνοώ το όνομά του- είναι ένα απλός και ανεπιτήδευτος κληρικός με αυθεντική πίστη. Απαγγέλλει τις εκφωνήσεις με τον σωστό τρόπο. Όχι μακρόσυρτα. Κατανυκτικά. Ταπεινά. Προπαντός χωρίς επιτήδευση. Χωρίς κραυγές. Γοργά και ζωηρά. Έτσι ακριβώς όπως πρέπει να ψάλλεται η Θεία Λειτουργία. 

Δυστυχώς, όμως, απαγγέλλει τις ευχές εκφώνως και η αμφίεσή του (κόμη και γένεια) δεν ειναι παραδοσιακή. 

Το κήρυγμά του απλοικό μεν, αλλά πηγαίο που μεταδίδει ορθά μηνύματα. Είναι άνθρωπος απλής γνήσιας πίστης. Γι’ αυτό πείθει.

Μια παρατήρηση: Οι ανακοινώσεις για το πότε θα τελεστεί Θεία Λειτουργία κάθε βδομάδα και η πρόσκληση για την συμμετοχή στις δραστηριότητες της ενορίας, δεν γίνονται πριν το κήρυγμα την ώρα του Κοινωνικού, αλλά στο τέλος μετά την Απόλυση.

Οι ψάλτες καλλίφωνοι. Έψαλλαν με το σωστό φρόνημα. Δεν άκουσα λαρυγγισμούς. Δεν έκαναν επίδειξη της φωνητικής τους ικανότητας. Δεν άκουσα τις αθλιότητες των τεριρέμ και των νανινά, που ακούγονται αλλού. Έψαλλαν γοργά, ζωηρά, με κατάνυξη και ευλάβεια.

Δεν κρύβω, όμως, ότι στενοχωρήθηκα -και μάλιστα πολύ-, επειδή -προς πολύ μεγάλη μου απογοήτευση- διαπίστωσα ότι ψάλλει χορωδία ανδρών και γυναικών. 

Οι γυναίκες μάλιστα της χορωδίας είναι ενδεδυμένες κόκκινο μανδύα παρόμοιο με αυτό που συναντούμε στις Παπικές και ορισμένες Προτεσταντικές Ομολογίες, αλλά και σε ναούς της Ομογένειας στο εξωτερικό.

Το Ευαγγέλιο και οι Κανόνες της Εκκλησίας είναι σαφέστατοι. Στο ναό δεν έχει θέση η ψαλμωδία γυναικών. Εύχομαι ο καλλίφωνος δεξιός ψάλτης και ο ευλαβής ιερέας να φροντίσουν να τερματιστεί αυτή η ασεβής πρακτική.

Πολύ, πάρα πολύ, χάρηκα που με αξίωσε ο Θεός να ξαναλειτουργηθώ στον Τρυπιώτη.

No comments:

Post a Comment