Tuesday, October 30, 2018

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την περασμένη Κυριακή, εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κασσιανού Λευκωσίας.

Ο Άγιος Κασσιανός είναι μια αρχαία εκκλησία της εντειχισμένης Λευκωσίας και βρίσκεται ακριβώς πάνω στην λεγόμενη “πράσινη γραμμή”, δηλαδή το σύνορο που χωρίζει την ελεύθερη από την κατεχόμενη Κύπρο.

Η ιδιότυπη αρχιτεκτονική του ναού και το ξεχωριστό και ιδιότυπο τέμπλο του προκαλούν δέος και κατάνυξη στον εκκλησιαζόμενο. Οι αρχαίες εικόνες του ναού καθαρίστηκαν πρόσφατα και αποκαλύφθηκε η ομορφιά τους και συντείνουν τα μέγιστα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησίας.

Το κατανυκτικό περιβάλλον της αρχιτεκτονικής και της διαρρύθμισης του ναού ταιριάζει απόλυτα με το ταπεινό φρόνημα του εφημέριου της ενορίας, π. Γεώργιου Μελέτη. 

Το ίδιο και οι ιεροψάλτες, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την φωνή του Βασιλικού ή του Πρίγγου, αλλά πάντως ψάλλουν, σεμνά, ταπεινά, κατανυκτικά, χωρίς λαρυγγισμούς και αργόσυρτα μέλη, χωρίς τις αθλιότητες των τεριρέμ και των νανινά και συντείνουν τα μέγιστα στην ευλαβή τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Ο π. Γεώργιος Μελέτης είναι ένας καλοκάγαθος λευίτης με φόβο Θεού και πολλή αγάπη για τους πιστούς. Γνήσιος άνθρωπος, που θυμίζει τους παλιούς κληρικούς της Κύπρου που τους χαρακτήριζε απροσποίητη βαθειά ευλάβεια. Καλωσορίζει όλους με την πιο πηγαία αγάπη χωρίς επιτήδευση και χωρίς δασκαλίστικο ύφος. Γι’ αυτό και οι ενοριάτες του τον σέβονται και τον αγαπούν ιδιαίτερα.

Παρόλον ότι δεν ήταν όλα τα στασίδια του ναού γεμάτα υπήρχε πολύς κόσμος στην εκκλησία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή η εκκλησία -όπως ανέφερα- βρίσκεται ακριβώς πάνω στην “πράσινη γραμμή”, και η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής έχουν μετοικήσει σε ασφαλέστερες και αναβαθμισμένες γειτονιές της Λευκωσίας.

Το μόνον που προβληματίζει είναι ότι ο π. Γεώργιος -όπως δυστυχώς οι πλείστοι ιερείς της Λευκωσίας-, διαβάζουν τις ευχές εκφώνως και καταστρατηγούν έτσι την παράδοση αιώνων, που επιβάλλει την μυστική ανάγνωση των ευχών.

No comments:

Post a Comment