Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΟΤΑΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
ΟΥΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΩΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ.
ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ AN ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, Η ΑΝΑΝΤΙΛΕΚΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤAI ΓΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
ΤΑ ΕΣΠΑΣΑΝ ΡΩΣΣΟΙ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ!
Του κ. Μάνου Χατζηγιάννη
=====
Πέραν των λαμπρών συλλείτουργων και των εντυπωσιακών αφιερωματικών εκδηλώσεων αυτό που έμεινε όταν τα φώτα της ράμπας από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στη Σόφια έσβησαν ήταν μια σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Χωρίς βουλγαρική Ορθοδοξία δεν θα υπήρχε Ρωσική Ορθόδοξη. Και αν είχε υπάρξει, θα ήταν εντελώς διαφορετική» ακούστηκε πολλάκις κατά τις επαφές του κ. Κύριλλου στη Βουλγαρία με αφορμή την επέτειο για τα 140 χρόνια της εθνικής απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία.
Πλην όμως η κατάσταση εξετράπη….
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ανέφερε: «Εάν μιλώντας για τη φιλία, λησμονούμε θυσίες, οι οποίες προσφέρθηκαν για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας, τα λόγια αυτά παύουν να έχουν τη σημασία τους».
Από την πλευρά του ο Αρχηγός του βουλγαρικού Κράτους τόνισε ότι η Βουλγαρία σε καμία περίπτωση δεν υποτιμά τη συμβολή του Ρωσικού στρατού στην απελευθέρωση της χώρας, «αλλά ο Ρωσικός στρατός ήταν πολυεθνικός και τιμούμε τη μνήμη του κάθε έθνος…Σεβόμαστε την ιστορία μας, όπου αυτός ο πόλεμος χαρακτηρίζεται ως Ρωσοτουρκικός απελευθερωτικός, και όχι Πολωνοτουρκικός ή κάπως αλλιώς».
Το θέμα είχε και συνέχεια…
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ άμα τη επιστροφή του Ρώσου προκαθήμενου ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του ρωσικού πατριαρχείου, Νικολάι Μπαλασόφ, δήλωσε πως “η ιστορική μνήμη της μεγάλης και καθοριστικής συμβολής των Ρώσων στρατιωτών στην απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική Κυριαρχία προστατεύεται από τους λαούς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διαγραφεί” και έδωσε βάση στα εξής:
«Θέλω να πω δύο πράγματα: Πρώτον, αυτή η μνήμη κρατιέται από τους λαούς και δεύτερον, καταβάλλονται προσπάθειες για να την καταστήσουν θολή, αυτή είναι η αλήθεια».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μπαλασόφ, εξέφρασε την ίδια πικρία επειδή-όπως είπε- "η βουλγαρική εκκλησία λησμόνησε τη συνεισφορά της ρωσικής εκκλησίας και των Ρώσων αυτοκρατόρων στη δημιουργία της σύγχρονης Βουλγαρίας.
Χωρίς τη Βουλαρική Ορθοδόξία δεν θα υπήρχε και η Ρωσική Ορθοδοξία, και εάν θα ήτο, θα ήτο εντελώς διαφορετική, διότι μέσα από τη Βουλγαρική Ορθοδοξία ο Ρωσικός λαός υιοθέτησε τις αρχές της Ορθοδόξου πίστεως στη μητρική του Σλαβική γλώσσα. Γι΄αυτό οι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι προσέφεραν τις ζωές τους υπέρ της απελευθερώσεως της Βουλγαρίας από την πικρή δουλεία στους αλλοθρήσκους, εξόφλησαν το μεγάλο τούτο ιστορικό χρέος τους έναντι των αδελφών Βουλγάρων, μαρτυρώντας για τους επικείμενους αιώνες την αδιάπτωτη αδελφική αγάπη μεταξύ των Εκκλησιών μας».
Το ζητούμενο πλέον λοιπόν είναι που το πάει το βουλγαρικό πατριαρχείο συνεπικουρούμενο από την βουλγαρική πολιτική ηγεσία.
Οι ισορροπίες της γειτονιά μας αλλάζουν επικίνδυνα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις στενές εκκλησιαστικές σχέσεις Βουλγάρων, Σκοπιανών και Τούρκων!
Από τη μια, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας η οποία αποδέχτηκε το αίτημα των σχισματικών Σκοπιανών να τους αγκαλιάσει ως “Μητέρα Εκκλησία” δηλώνοντας ότι «έχοντας επίγνωση του ιερού της καθήκοντος θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την καθιέρωση του κανονικού καθεστώτος της Μακεδονικής Εκκλησίας».
Από την άλλη η εκκλησιαστική διπλωματία των Βουλγάρων που δεν σταματάει στα Σκόπια αλλά περνάει και στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ παρέστη στην επίσημη τελετή για την παρουσίαση του αναστηλωμένου ναού του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν.
Πού το πάει λοιπόν αυτό το τρίπολο Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία;
Επιχειρείται να διεκδικήσει η Βουλγαρία ηγετικό ρόλο την περιοχή υπό την στήριξη των Τούρκων και δια μέσου μεταξύ άλλων και της εκκλησιαστικής οδού;
Ειδικά πάντως για το θέμα των σχισματικών των Σκοπίων οι Ρώσοι είχαν πρόσφατα στηρίξει ανοιχτά τη σερβική πλευρά κάτι που προφανέστατα δεν θα άρεσε και ιδιαίτερα στους Βούλγαρους….
No comments:
Post a Comment