Friday, July 28, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση δημοσιεύσαμε επιστολή-σχόλιο της κυρίας Ελένης Λωρίτου αναφορικά με την διαστροφή της διδασκαλίας του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου για την αποτείχιση από τον “Ορθόδοξο Τύπο.”

Στο δικό μας σχόλιο δίνουμε απάντηση και διευκρινήσεις σε τέσσερα σημεία του άρθρου της κυρίας Λωρίτου:

1.) Τα πλείστα πνευματικά παιδιά του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου έχουν απολύτως ορθές θέσεις για τον Οικουμενισμό και την Αποτείχιση. Εξ όσων γνωρίζω εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν μόνον ο κακόδοξος κληρικός π. Βασίλειος Βολουδάκης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν πρωτίστως πνευματικό τέκνο του π. Σίμωνα Αρβανίτη και όχι του π. Επιφάνιου (αν το διαμφισβητήσει θα επανέλθω με αποδεικτικά στοιχεία) και ο π. Ιερόθεος Αργύρης του οποίου η θεολογική συγκρότηση είναι -όπως έγινε πασιφανές με τις επιστολές και τα άρθρα του- πολύ κάτω του μετρίου. 

2.) Όλα τα άλλα πνευματικά παιδιά του π. Επιφανίου γνωρίζουν ότι ο π. Επιφάνιος, όχι μόνον αναγνώριζε το αναφαίρετο κανονικό δικαίωμα των πιστών να προχωρήσουν σε διακοπή του μνημοσύνου του αιρετίζοντος οικείου Ιεράρχη, αλλά και πρωτοστάτησε και κάλυψε θεολογικά τη διακοπή του μνημοσύνου του αιρετικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των τριών Μητροπολιτών, αλλά και στην περίπτωση της συνοδείας του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας που εκείνη την εποχή ασκείτο στο κελλί “Άγιος Αρτέμιος” στην Προβάτα. 

3.) Τα πνευματικά παιδιά του π. Επιφανίου, κυρία Λωρίτου, είναι όλοι αντιοικουμενιστές. Αναφέρω ορισμένα ονόματα για να φανεί η αλήθεια του πράγματος. Ο Σεβ. Κυθήρων Σεραφείμ, ο κ. Τσελεγγίδης, ο Ηγούμενος της Καρακάλλου Φιλόθεος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Φωτόπουλος, ο Ιερομόναχος Σάββας Σταυροβουνιώτης, ο κ. Ανδρέας Κυριακού (εκδότης του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία” και συνεργάτης του ιστολογίου μας), ο κ. Λευτέρης Οικονομάκος κτλ., όχι μόνον είναι αντιοικουμενιστές, αλλά και δημόσια καταθέτουν την αντίθεσή τους για τον Οικουμενισμό.

Πολλά άλλα πνευματικά παιδιά του π. Επιφάνιου δεν καταθέτουν ίσως δημόσια τις θέσεις τους για τον Οικουμενισμό αλλά είναι οπωσδήποτε αντιοικουμενιστές όπως λ.χ. είναι ο Πανοσ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κεχαριτωμένης Αρχιμ. Σπυρίδων, ο Αρχιμ. Ιωάννης Κωστώφ, ο Αρχιμ. Νικόδημος Αεράκης κτλ.. Ας μη επιτρέψουμε, λοιπόν, στον σεβαστό π. Βολουδάκη και τα ενεργούμενά του να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος παραδοσιακών κληρικών, μοναχών και λαικών που αγωνίζονται τον καλό αγώνα της πίστεως και δίνουν την εν Χριστώ ομολογία τους.

4.) Όσο για τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς και το Γραφείο επί των αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχουν ορθόδοξες παραδοσιακές θέσεις και για τον Οικουμενισμό και για την αποτείχιση. 

Ας μη βάζουμε στο ίδιο σακκί όσους αρνούνται το κανονικό δικαίωμα των πιστών να αποτειχιστούν με τους παραδοσιακούς πατέρες και αδελφούς μας, οι οποίοι, χωρίς να αρνούνται καθόλου αυτό το δικαίωμα, προκρίνουν ότι είναι ποιμαντικά σκόπιμο να ακολουθηθεί άλλη οδός από τις αποτειχίσεις για να έχει θετικά αποτελέσματα ο αντιοικουμενιστικός αγώνας.

5.) Γράφει στην επιστολή-σχολιό της η κυρία Λωρίτου: Ο π. Επιφάνιος είναι ένας σύγχρονος πατέρας της Εκκλησίας και πνευματικά του παιδιά είμαστε όλοι.” Απολύτως ορθή θέση. Με την ίδια ακριβώς έννοια είμαστε όλοι πνευματικά παιδιά του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς έστω και αν ελάχιστοι από μας εξομολογήθηκαν ποτέ σ’ αυτόν. Και όχι μόνον του Οσίου Ιουστίνου και του π. Επιφανίου. Όλων των Αγίων και των συγχρόνων αγίων Γερόντων της Ορθοδοξίας. Όσοι αρνούνται να μαθητεύσουν επί τας πηγάς των υδάτων των Αγίων τέμνουν δικούς τους οδούς νεωτερισμού που οδηγούν στην απώλεια.

Όσο για τον σεβαστό π. Βασίλειο Βολουδάκη και το ενεργούμενό του -τον π. Ιερόθεο Αργύρη- ισχύει ο στίχος του ποιητή: “Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα;”

No comments:

Post a Comment