Friday, July 28, 2017

Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΕΡΟ ΖΗΛΟ


Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΕΡΟ ΖΗΛΟ

Του ιατρού κ. Λυκούργου Νάνη
=====

Αν ρίψει κανείς τον προβολέα της προσοχής και του ενδιαφέροντός του στην παράταξη των πρεσβυτέρων δεν υπερβάλλει και δεν αφίσταται της αληθείας εάν διισχυρισθεί ότι η πλειονότητά τους δεν δεικνύει τον απαραίτητο ιερό ζήλο που απορρέει από την ιερατική τους ιδιότητα αναφορικώς προς τον επανευαγγελισμό του λαού και της κοινωνίας, απορροφημένοι  και αλληθωρίζοντες σε έτερες πτυχές, συνυφασμένες με την προαναφερθείσα ιδιότητα. 

Παραθεωρεί, δηλονότι, την πρωτεύουσα σημασία και σπουδαιότητα του θείου κηρύγματος και της κατηχήσεως και αρκείται μονάχα στην τέλεση των απαραιτήτων για τη σωτηρία μας θείων και ιερών μυστηρίων αν ο λίβας του ξηρού και στυγνού  επαγγελματισμού  δεν έχει αποξηράνει κάθε ικμάδα ποιμαντικής αγωνίας και φροντίδας και δεν αρκείται ούτε στο δεύτερο αλλά αποκλειστικά και μόνο στην τέλεση μνημοσύνων και τρισαγίων και στην είσπραξη κάθε 15ενθήμερο του μισθού τους...

Ισχυρίζονται, τινές των εφημερίων, ότι δεν είναι ικανοί για κήρυγμα. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Δύνανται, άριστα, να προστρέξουν σε "έτοιμα" κηρύγματα, δοκίμων και ορθοδοξοτάτων κηρύκων του Θείου λόγου. Μάλλον, διά του σχετικού έωλου ισχυρισμού, πειρώνται να καλύψουν τη ραστώνη, αμέλεια και ραθυμία τους.

Η μεγίστη μερίδα του ελληνικού λαού τυγχάνει σε βαθμό τρομακτικό και πρωτοφανή ακατήχητη, απροβλημάτιστη, ανυποψίαστη και αδιαφώτιστη επί θεμάτων ορθοδόξου Δόγματος, Ήθους και λατρείας και κατά συνέπεια και αθωράκιστη μεταφυσικά, ηθικά και πνευματικά, έρμαιο της επιδράσεως ποικίλων ιδεολογικών και θρησκευτικών ρευμάτων και σεκτών, αφισταμένη της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως, "προσέχουσα πνεύμασι πλάνοις και διδασκαλίαις δαιμονίων" (Α' Τιμ. 4,1). Άγνοια, από την πλευρά του λαού, των κολοσσιαίων διαφορών μας με τους παπικούς, προτεστάντες, αγγλικανούς και μονοφυσίτες (δεν είναι μόνο οι χιλιαστές αιρετικοί), μεικτοί γάμοι, άπιστοι κια άθεοι ανάδοχοι (ο υπουργός Φίλης παρέστη ως ανάδοχος ενώπιον δύο μητροπολιτών!!!), μετατροπή των ιερών ναών σε καφενεία, κρεοπωλεία, πασαρέλες και παραλίες, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των ιερών μυστηρίων του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, του γάμου και του Ευχελαίου, σιωπώντων σκανδαλωδώς των ποιμένων...,. "γαμοβαφτίσια", με την ευλογία επισκόπων (κάποιοι απο αυτούς διαδέχθηκαν ύψιστες πνευματικές φυσιογνωμίες που και μόνο στη σκέψη της τελέσεώς τους θα φρικιούσαν...), ιεροψάλτες με τάμπλετς. 

Υπάρχουν, βεβαίως, και κάποιοι αρχιμανδρίτες και έγγαμοι εφημέριοι, προσοντούχοι και ταλαντούχοι, που χρησιμοποιούν τα φυσικά τους χαρίσματα για την προώθηση των στρεβλών τους ιδεοληψιών εν ονόματι της χριστιανικής πίστεως κατά τα άλλα... Φθάσαμε στο σημείο κληρικοί της επαρχίας Εορδαίας, επί τη βάσει δημοσίων καταγγελιών εγκρίτου μέλους της τοπικής Εκκλησίας, να προβάλλουν τον ασεβέστατο και αθεολόγητο ισχυρισμό επί τη βάσει του οποίου τα μυσττήρια των αιρετικών παπικών τυγχάνουν έγκυρα sic), έτεροι δε κληρικοί του δευτέρου βαθμού της ιερωσύνης  να ισχυρίζονται ότι "η απαγόρευση των προγαμιαίων σχέσεων είναι για τους νευρωτικούς", κάποιοι να ομιλούν σε τηλεοπτικά "αρχονταρίκια" περί "έρωτος", χωρίς να αναφέρουν ούτε μία φορά τη λέξη "γάμος",  άλλοι να συγγράφουν επαίσχυντο, περί σοδομισμού βιβλίο, "αμνηστευτικό", ουσιαστικά, της λεγόμενης ομοφυλοφιλίας, παρά τα περί του αντιθέτου διατυμπανιζόμενα και παρά τις καλές προθέσεις του συντάκτη του (ας όψονται οι "χάνοι" που τους θαυμάζουν και χάσκουν από θαυμασμό γι’ αυτούς και κάποιοι σφόδρα αφελείς και απροβλημάτιστοι τους καλούν να ομιλήσουν σε "σχολές γονέων"),  κ.ο.κ.

1 comment:

  1. Μακάρι η κατάσταση να ήταν έτσι όπως την περιγράφει ο αγαπητός κ. Λ. Νάνης. Δυστυχώς είναι πολύ χειρότερη.

    Οι ιερείς μας προέρχονται (στο μεγαλύτερο μέρος) όχι από το ευσεβές κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά από το χλιαρό. Είναι δυστυχώς οι περισσότεροι χλιαροί. Όχι απλώς δεν τους ενδιαφέρουν τα δόγματα και το τι έγινε στο Κολυμπάρι. Όχι. Δεν τους ενδιαφέρει τι είπαν οι άγιοι (οι παλαιότεροι και οι σύγχρονοι). Δεν τους ενδιαφέρει τι είπε ο Χριστός!!! Οι περισσότεροι δεν έχουν διαβάσει την Καινή Διαθήκη! Δεν έχουν ιδέα! Κι αυτό γιατί τα ενδιαφέροντά τους είναι άλλα: Τι έγινε στο ποδόσφαιρο, τι είπαν οι πολιτικοί, τι γίνεται στον κόσμο, κτλ. Τους λες δυο πράγματα (το γεγονός ότι σκανδαλίζει ο ιερέας αν βγάλει το ράσο και πάει στη θάλασσα) και σου λένε ότι είσαι ακραίος, ότι είσαι κολλημένος, ότι ζεις στο παρελθόν, κτλ.

    Δυστυχώς, το ξαναλέω, οι περισσότεροι ιερείς μας είναι πλήρως εκκοσμικευμένοι, και το θεωρούν φυσιολογικότητα ! Δεν νιώθουν ότι κάνουν κάτι λάθος. Κι αυτό επειδή ο καθένας τους βλέπει τους υπόλοιπους, αλλά και τους παλιούς και σε αυτό το φρόνημα, και εξάγει το συμπέρασμα ότι αυτό είναι το σωστό!!!

    Φυσικά, όταν το φρόνημα και η ζωή είναι λάθος (με κριτήριο το ευαγγέλιο), θα ενδιαφερθούν για τα δόγματα ? Θα ενδιαφερθούν για την πίστη ? Όχι. Το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει είναι το φρόνημα του κόσμου. Γι'αυτό και μαλώνουν για τα χρήματα των τυχερών, για τα σύνορα των ενοριών, και γενικά όλα όσα θα έκανε ένας άνθρωπος που έγινε ιερέας με μοναδικό σκοπό το να βγάλει χρήματα.

    Επαναλαμβάνω: έτσι είναι οι περισσότεροι, όχι όλοι. Φυσικά οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν σε αυτούς που τους χειροτόνησαν. Ποια ήταν τα κριτήρια ?

    Βρισκόμαστε, όντως, στα έσχατα χρόνια. Έχει ψυγεί η αγάπη των πολλών. Οι μοναχοί και οι κληρικοί έχουν γίνει σαν τους λαϊκούς.

    Ας ευχόμαστε να φωτίζει ο Θεός κι εμάς κι όλο τον κόσμο.

    π. Βασίλειος

    ReplyDelete