Wednesday, July 19, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”:

“Καζάνι που βράζει η ομογένεια με τον αυταρχισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Μετά το ''άδειασμα'' του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την εκλογή Μητροπολίτη Σικάγου, μόνο δύο επιλογές φαίνεται πως έχει.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Ιστολογίου “Κατάνυξις” από την καρδιά της Ελληνικής Ομογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ή θα εξωθηθεί σε βίαιη παραίτηση, με απρόβλεπτες αντιδράσεις που παραπέμπει σαφώς στο Αγιογραφικό "καθίσταται η έσχατη πλάνη χείρων της πρώτης" (το τελευταίο λάθος είναι χειρότερο του πρώτου) ή έχει την ιστορική ευκαιρία να τολμήσει να ολοκληρώσει αυτό που δεν μπόρεσε ο μακαριστός Ιάκωβος: Να κηρύξει αυτοκέφαλη την Εκκλησία στις ΗΠΑ, μακριά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι καλά πληροφορημένες πηγές μας, αποκαλύπτουν πως δεν μπορεί να αποσιωπηθεί πλέον ότι το Φανάρι ''ρήμαξε'' (οικονομικά) και διάλυσε την Ομογένεια... για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως απαιτεί σιδηρά υπακοή. Η χρονική συγκυρία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ίδιο, όπως λέει και ο λαός μας όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Ο Θεός βοηθός!”

Δεν είμαι φυσικά σε θέση να γνωρίζω πόσο έγκυρες είναι οι πληροφορίες του ιστολογίου "Kατάνυξις” αναφορικά με την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Φαναρίου και Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά ζωηρώς αμφιβάλλω την ακρίβεια των πληροφοριών. Κάθε άλλο παρά διαπιστώνω ότι υπάρχει ρεύμα δυναμικής αντίδρασης στις μεθοδεύσεις του Πατριάρχη. Άλλωστε μόλις διάβασα, στον “Εθνικό Κήρυκα,” ότι ο Σεβ. Αμερικής κ. Δημήτριος συγκάλεσε, για σήμερα Πέμπτη, έκτακτη Σύνοδο της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για να συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς αρχιερατεία σύμφωνα με τις υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Σε κάθε περίπτωση εύχομαι η κρίση να ξεπεραστεί σύντομα. Ιδανική λύση είναι η επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να μεταβεί στο Φανάρι για να συμμετάσχει σε κοινή συνεδρία με την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου.

Κατ’ αυτήν θα ήταν ευκταίο ο Παναγιώτατος

1.) Να επικυρώσει την εκλογή του Θεοφιλέστατου Ζήλων Σεβαστιανού ως Μητροπολίτη Σικάγου εκτός και αν έχει στοιχεία εις βάρος του, που εμείς αγνοούμε, και που δικαιολογούν την ακύρωση της εκλογής του.

2.) Να καταρτιστεί κατάλογος των προς αρχιερατεία για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής αφού αφαιρεθούν από τον κατάλογο όσα ονόματα κληρικών είναι ακατάλληλοι για αρχιερωσύνη,

3.) Να διακηρυχθεί, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι ιεράρχες που υπηρέτησαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μετατεθούν σε Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επειδή το μεταθετό των επισκόπων απαγορεύεται αυστηρά από τους Ιερούς Κανόνες.

4.) Να τονιστεί εμφατικά ότι θα σταματήσουν όλες οι ενέργειες υπόσκαψης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και ο Παναγιώτατος να δεσμευτεί ότι τότε μόνον θα θέσει θέμα διαδοχής εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κοιμηθεί εν Κυρίω ή οικειοθελώς παραιτηθεί.

5.) Να δεσμευτεί ο Παναγιώτατος ότι εφεξής επ’ ουδενί λόγω δεν θα επιτρέψει την εκλογή διαβεβλημένων κληρικών ως αρχιερέων.

6.) Οι ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να διαβεβαιώσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου ότι η Εκκλησία της Αμερικής επιθυμεί να συνεχίσει να είναι η πιο περίλαμπρη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου που θα στέκεται πάντοτε αλληλέγγυα στη Μητέρα Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment