Monday, July 10, 2017

ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στο σύντομο βίντεο που προτάσσεται της ανάρτησης, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος εκφράζει διάφορες θέσεις αναφορικά με τη Σύνοδο της Κρήτης, την αποτείχιση και το σχίσμα.

Ορισμένες από τις θέσεις που διατυπώνει ο Πανιερώτατος είναι ορθές, ενώ κάποιες άλλες είναι κακόδοξες.

ΟΙ ΟΡΘΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ
________

Α.) Ας αρχίσουμε από τις ορθές.

1.) Είπε ο Πανιερώτατος ότι η Εκκλησία πορεύεται τον δρόμο Της και ότι δεν υπάρχει τρόπος να πλανεθεί. Αν η Σύνοδος της Κρήτης είναι κατά Θεόν θα καθιερωθεί στη συνείδηση της Εκκλησίας. Αν όχι ο Θεός θα την κατατάξει στις ληστρικές ψευδοσυνόδους.

Πολύ ορθή θέση. Αλίμονον αν πιστεύαμε ότι η Εκκλησία θα πλανεθεί και ότι το Άγιο Πνεύμα θα σταματήσει να Την καθοδηγεί σε όλη την αλήθεια. Η Εκκλησία είναι ο στύλος και το εδραίωμα της αληθείας που έχει κεφαλή τον Χριστό. Γι’ αυτό και είναι αδύνατον να πλανεθεί.

2.) Είπε, επίσης, ο Πανιερώτατος ότι το σχίσμα είναι πολύ μεγάλο κακό και ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να καταφύγουν σ’ αυτό.

Ούτε που χρειάζεται να τονίσουμε ότι η θέση αυτή του Πανιερώτατου είναι απολύτως ορθή. Το αμάρτημα του σχίσματος δεν το ξεπλένει ούτε το αίμα του μαρτυρίου, μας διαβεβαιώνει ο Ιερός Χρυσόστομος.

ΟΙ ΠΛΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Ο ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
__________

β.) Ας πάμε τώρα στις πλάνες που διατύπωσε ο Πανιερώτατος στο βίντεο της ανάρτησης.

1.) Ηθελημένα αποσιωπά τη διάκριση της αποτείχισης και του σχίσματος και αφήνει να νοηθεί ότι όσοι διακόπτουν το μνημόσυνο του αιρετίζοντος οικείου ιεράρχη κάνουν σχίσμα.

Η θέση αυτή είναι 100% πλανεμένη. Η αποτείχιση (τουτέστιν η διακοπή του μνημοσύνου του αιρετίζοντος ιεράρχη) είναι αναφαίρετο κανονικό δικαίωμα των πιστών αν ο οικείος επίσκοπος κηρύσσει γυμνή τη κεφαλή κατεγνωσμένη αίρεση. Ως εκ τούτου είναι τελείως αθεολόγητο -κυριολεκτικά κακόδοξο- να συγχύζουμε την διακοπή του μνημοσύνου με το σχίσμα.

2.) Ο Πανιερώτατος Λεμεσού ισχυρίζεται ότι η Σύνοδος της Κρήτης δεν έβλαψε την Εκκλησία. Από πότε μία Σύνοδος που κηρύσσει αίρεση δεν βλάπτει την Εκκλησία; Και αν τα πράγματα έχουν όπως τα αντιλαμβάνεται ο Πανιερώτατος Λεμεσού γιατί αρνήθηκε να υπογράψει το διαβόητο κακόδοξο κείμενο 6 της Συνόδου της Κρήτης; Και γιατί στη συνέχεια ο Πανιερώτατος έδωσε εντολή να διαβαστεί στους ναούς και στις Μονές της Μητροπόλεως του η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία ανεβάζει μέχρι τρίτου ουρανού τη Σύνοδο της Κρήτης; 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
_________

3.) Ακατανόητη, προπαντός, είναι η θέση του Πανιερώτατου ότι οι αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης δεν αφορούν τους πιστούς. Αλίμονον αν δεχτούμε ότι οι κακόδοξες αποφάσεις μιας Συνόδου δεν επηρεάζουν αρνητικά τους πιστούς και τρισαλίμονον αν οι νουθεσίες ενός επισκόπου προς το πλήρωμα της Εκκλησίας είναι να αδιαφορήσει για τα θέματα της πίστεως. 

Αντί να καθησυχάζει με μη κατά Θεόν υποδείξεις τους πιστούς, ο Πανιερώτατος Λεμεσού οφείλει να καλέσει το ποίμνιο της Εκκλησίας σε εγρήγορση και σε αγώνα εναντίον των κακόδοξων αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης. Αυτό είναι το καθήκον του, αφού, ως επίσκοπος, είναι ο κατεξοχήν φρουρός των αληθειών της πίστεως. 

Ας μη υποτιμήσει, άλλωστε, τον ενδεχόμενο, σε κάποια στιγμή, να βρεθεί στο στόχαστρο ζηλωτών κληρικών, μοναχών και λαικών οι οποίοι πιθανόν να διακόψουν το μνημόσυνό του αν συνεχίσει να μην τους εμπνέει με τις δηλώσεις και τις ενέργειές του.

*****

Αλλοπρόσαλλες, δυστυχώς, οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πανιερώτατου Λεμεσού αναφορικά με τη Σύνοδο της Κρήτης, την αποτείχιση και το σχίσμα. Γι’ αυτό και σκανδαλίζουν και αποπροσανατολίζουν, αντί να οικοδομούν, τους πιστούς.

No comments:

Post a Comment