Friday, July 14, 2017

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦ. ΖΗΛΩΝ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ



ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦ. ΖΗΛΩΝ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αφορμή για να συντάξουμε δεύτερο σχόλιο αναφορικά με την ακύρωση της εκλογής του Θεοφιλέστατου επισκόπου Ζήλων Σεβαστιανού για τη Μητρόπολη Σικάγου μας έδωσε το ρεπορτάζ του κ. Θεόδωρου Καλμούκου στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ.”

Ο κ. Καλμούκος στο ρεπορτάζ του αναφέρει σημαντικές πληροφορίες που γεννούν πολλά ερωτηματικά τα οποία θα θέσουμε υπόψη των αναγνωστών του ιστολογίου μας.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ;
_________

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Παναγιώτατος ενέκρινε ήδη μόλις τον Μάρτιο του 2017 τον κατάλογο προς αρχιερατεία για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ρωτούμε, λοιπόν: Τον Μάρτιο του 2017 δεν γνώριζε ο Παναγιώτατος ότι ήταν πλημμελής ο κατάλογος και θυμήθηκε να θέσει το θέμα μόνον και μόνον επειδή ήθελε να επιβάλει τον Σεβ. Δαρδανελίων στη Μητρόπολη Σικάγου, έστω και αν οι 7 από τους 8 ιεράρχες που απαρτίζουν την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προέκριναν τον Θεοφιλέστατο Ζήλων γι’ αυτή τη θέση;

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΟΜΙΣΗΤΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟ;
_______

Ο κ. Καλμούκος μας πληροφορεί, επίσης, ότι ο Παναγιώτατος θέλει στον κατάλογο να προστεθούν και τα ονόματα ιεραρχών οι οποίοι υπηρέτησαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι οποίοι τώρα υπηρετούν σε άλλες Μητροπόλεις όπως είναι ο Σεβ. Μεξικού Αθηναγόρας και ο Σεβ. Σουηδίας Κλεόπας.

Αν η είδηση του ρεπορτάζ είναι ακριβής είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το ότι ο Παναγιώτατος ζητά να εφαρμοστεί το μεταθετό, ενώ γνωρίζει ότι η πράξη αυτή επισύρει βαρύτατα αναθέματα από τους Ιερούς Κανόνες.

Το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι οι ιεράρχες που θέλει να εγγράψει στον κατάλογο προς αρχιερατεία είναι ορκισμένοι οικουμενιστές και νεωτεριστές κτλ. ιεράρχες. 

ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ;
_________

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι λαικά μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου εικάζουν ότι η απαράδεκτη στάση του Παναγιώτατου δεν αποβλέπει απλά να ταπεινώσει την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Αμερικής και να επιβάλει ετσιθελικά τον ευνοούμενό του αλλά κυρίως να ασκήσει πίεση στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να παραιτηθεί.

Αν οι εικασίες αυτές έχουν βάση προκαλούν κυριολεκτικά αποτροπιασμό.

Ο Σεβ. Αμερικής είναι 89 χρόνων πλην όμως, όχι μόνον οι διανοητικές του δυνάμεις είναι αλώβητες, αλλά και η φυσική του αντοχή αξιοθαύμαστη. Η παρουσία του στην Αμερικανική κοινωνία προκαλεί μεγάλο σεβασμό μεταξύ των ακαδημαικών κύκλων, των ορθοδόξων όλων των δικαιοδοσιών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ.

Είναι αδιανόητο να εξωθείται ένας αδιάβλητος ιεράρχης να παραιτηθεί με τέτοιες μεθοδεύσεις.

Όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι κάθε μέρα της ζωής μας για την απολογία μας στο φοβερό Κριτήριο. Πόσο μάλλον άνθρωποι που πλησιάζουν τα 80 και υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια.

Αν όντως ο Παναγιώτατος επιδιώκει με τέτοιες μεθοδεύσεις να εκπαραθυρώσει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο θα είναι αναπολόγητος εν Ημέρα Κρίσεως.

ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;
_________

Αλλά θα είναι ασύγκριτα πιο αναπολόγητος αν μεθοδεύει την εκπαραθύρωση του αδιάβλητου Αρχιεπισκόπου Δημήτριου για να μας επιβάλει τον Σεβ. Γαλλίας Εμμανουήλ ή τον Σεβ. Προύσσης Ελπιδοφόρο ή κάποιο οικουμενιστή και νεωτεριστή του ιδίου φυράματος.

Παρακαλούμε θερμά και υικά τον Παναγιώτατο να αναλογιστεί ότι στις ΗΠΑ διαβιούν περίπου ενάμισυ εκατομμύριο ορθόδοξοι -κατά το πλείστον ομογενείς- οι οποίοι ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ας σκεφθεί, λοιπόν, ο Παναγιώτατος ότι όσοι αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία μας στις ΗΠΑ έχουμε ανάγκη από ποιμένα με φόβο Θεού και παραδοσιακό φρόνημα και όχι από αρχιερέα οικουμενιστή, νεωτεριστή ή σκανδαλοποιό.

Το τέλος εγγύς Παναγιώτατε! Τι ψυχή θα παραδώσετε αν μεθοδεύετε την απομάκρυνση του αδιάβλητου Αρχιεπισκόπου μας για να τον αντικαστήσετε με κάποιο εν παντί ακατάλληλο πρόσωπο;

No comments:

Post a Comment