Tuesday, July 25, 2017

«ΠΡΟΣΥΝΟΔΙΚΕΣ» ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ


«ΠΡΟΣΥΝΟΔΙΚΕΣ» ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Σε τόμο που θα εκδοθεί συντόμως για την «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο» υπάρχει ενδιαφέρον και διαφωτιστικό  κείμενο του Σεβασμιώτατου Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου τιτλοφορούμενο: «Το ιστορικό της 6ης παραγράφου του κειμένου «Η Ορθόδοξος Εκκλησία και ο λοιπός χριστιανικός κόσμος». 

Από το εν λόγω κείμενο μαθαίνουμε για εισήγηση του Σεβασμιώτατου Ελβετίας κ. Δαμασκηνού στην Προσυνοδική Συνδιάσκεψη της 28.10-6.11.1986. Σ’ αυτή ο Εισηγητής τόνισε ότι «εν όψει των νέων διαλόγων της Ορθοδόξου Εκκλησίας «προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον» πρέπει η Ορθόδοξος Εκκλησία να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική της διδασκαλία, δηλαδή την πατερική και κανονική παράδοσή της». 

Σχόλιο: Τότε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σεβασμιώτατος Καρθαγένης μακαριστός Παρθένιος (μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας), σχολιάζοντας τα λεχθέντα υπό του μητροπολίτου Ελβετίας είπε: «Εάν παραδεχθώ ότι είναι Εκκλησίαι θα αρχίσω να διαλέγομαι τουλάχιστον πιο αδελφικά. Εάν όμως δεν είναι Εκκλησίαι τι γίνεται»; Πίσω από τις λέξεις και τις δήθεν απορίες ο Σεβασμιώτατος ήθελε να τσιμεντώσει την αγγλικανική και κακόδοξη θεωρία των κλάδων (Branch Theory), που αποτελεί τη βάση του εκπεσόντος Αγγλικανικού μορφώματος αλλά και καραμέλα που πιπιλίζουν οι Προτεστάντες και οι Οικουμενιστές. 

Κάνει εντύπωση η εύστοχη παρατήρηση του Σεβασμιώτατου Δημητριάδος μακαριστού  Χριστοδούλου (μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος): «Η ερώτησις του Σεβασμιώτατου Καρθαγένης θέτει επί τάπητος –το λέγω με πολλή επιφύλαξιν– αυτό που είναι γνωστόν ως θεωρία των κλάδων. Θα παραδεχθώμεν αυτήν την θεωρίαν ή θα παραμείνωμεν εις την Unam Sanctam»; 

Σχόλιο: Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος θέτει τους εν τω Κολυμβαρίω συνελθόντες ενώπιον των ευθυνών τους. Το δίλημμα είναι: Δεχόμαστε ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η UNA SANCTA (ήγουν η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία) ή ασπαζόμαστε την κακόφρονα θεωρία των κλάδων, που εξισώνει την Εκκλησία με τις αιρέσεις; Ως γνωστόν οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν Συνόδω τον Μάιο του 2016 έδωσαν ομοφώνως εντολή στην υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄ αντιπροσωπεία να μη δεχθεί ότι αναγνωρίζουμε ως Ορθόδοξοι «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες». Όμως αυτοί γύρισαν την πλάτη στη συνοδική απόφαση και στήριξαν την απαράδεκτη απόφαση περί «ετεροδόξων Εκκλησιών και Ομολογιών», που όχι μόνο δεν θα ωφελήσει σε τίποτα την Εκκλησία αλλά θα γίνει πρόξενος κακών και αναταραχών.

No comments:

Post a Comment