Friday, July 21, 2017

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παραθέτουμε στη συνέχεια διάφορα άρθρα που εντοπίσαμε στο διαδίχτυο αναφορικά με την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Περιττόν να αναφέρουμε ότι τα άρθρα και τα ρεπορτάζ που παραθέτουμε δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκην τις δικές μας θέσεις για το θέμα. 

Τις δικές μας θέσεις καταγράψαμε κατ’ επανάληψη με πολλά άρθρα που αναρτήσαμε στο ιστολόγιο, αλλά και στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο μας. 

Με την παράθεση των δημοσιευμάτων θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε στους αναγνώστες μας την ευκαιρία να δούν τι γράφεται στα ΜΜΕ και στο διαδίχτυο για την κρίση που ξέσπασε αναφορικά με την εκλογή του Θεοφιλέστατου επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού για τη Μητρόπολη Σικάγου. 

Η μελέτη των άρθρων θα δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες 
1.) Να αντιληφθούν ότι η κρίση που ξέσπασε δεν αφορμάται από αγάπη προς τον Χριστό, ούτε αποσκοπεί στη δόξα της Εκκλησίας. 
2.) Θα φανεί, επίσης, ανάγλυφα ποια παιγνίδια παίζονται σε βάρος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ομογένειας από πολλούς παράγοντες των ΗΠΑ, του Φαναρίου, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος ίσως και του Αγίου Όρους, και, 
3.) Θα καταδειχθεί πόσο έντονα εχθρικό κλίμα έχει δημιουργηθεί σε βάρος του Σεβ. κ. Δημήτριου, αφού οι πιο ετερόκλητοι παράγοντες και οι πιο άσπονδοι -μέχρι χθές- εχθροί έχουν συνασπιστεί, με μη εκκλησιαστικά κίνητρα, σε μια ανίερη συμμαχία εναντίον του Αρχιεπισκόπου μας.

Ελπίζουμε -συν Θεώ- ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να σχολιάσουμε σύντομα εκτενώς ορισμένα από τα άρθρα που παραθέτουμε στη συνέχεια.

*****


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ... ΣΥΝΕΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
=====

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχωρά η Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνει στο Φανάρι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η Ιερά Σύνοδος, θα επισκεφτούν το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας ώστε να "μεταπείσουν" τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αποδεχτεί την εκλογή του Μητροπολίτη Σικάγου.

Η αντιπροσωπεία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά από την εκλογή του Σεβ. Δημητρίου φαίνεται να "αγνοεί" τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσπαθεί να περάσει τη δική της απόφαση.

Να υπενθυμίσουμε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είχε εγκρίνει την τοποθέτηση ως Μητροπολίτη Σικάγου του Επισκόπου Ζήλων Σεβαστιανού και είχε ζητήσει τη διεύρυνση του καταλόγου των υποψηφιών, προκρίνοντας άλλους αρχιερείς με περισσότερα προσόντα και εμπειρία.

Το βέβαιο είναι πως η εξέλιξη αυτή κινεί πολύ γρήγορα τις αλλαγές στις ΗΠΑ, ενώ Ιεράρχες του Οικουμενικου Πατριαρχείου τονίζουν ότι ίσως είναι η αρχή για να ανοίξει η διαδικασία διαδοχής του Προκαθημένου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

*****



ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕΣΙΟΝΣ

Του κ. Αντώνη Διαματάρη
=====

Γεγονός δεύτερο: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ορίστηκε στη θέση του από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ηλικία 72 χρόνων. Μέχρι τότε σπούδαζε ή κάλυπτε διάφορες ανάγκες της Εκκλησίας εδώ και στην Ελλάδα.

Μετά από μια πορεία 18 ετών στη σημερινή του θέση, που σημαδεύτηκε από απραξία, μπόρεσε πρόσφατα και επέλεξε για Μητροπολίτη Σικάγου έναν δικό του μεν άνθρωπο, αλλά προφανώς ανεπαρκή και ενάντια στην επιθυμία του κ. Βαρθολομαίου.

Ομως το Πατριαρχείο την απέρριψε.

Το Πατριαρχείο απέσυρε με άλλα λόγια την εμπιστοσύνη του από τον έξαρχο του -εκπρόσωπό του- στη Αμερική. Ολοι περίμεναν, λοιπόν, για λόγους αξιοπρέπειας, αλλά και πρακτικότητας, ότι ο κ. Δημήτριος θα υπέβαλε άμεσα την παραίτησή του.

Πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει να εκπροσωπεί την Εκκλησία και το Πατριαρχείο χωρίς να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πατριάρχη;

Κι όμως. Αντί αυτού ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και ζητά από τον Πατριάρχη να του επιτρέψει να τον επισκεφτεί και να του δοθεί η ευκαιρία να του ζητήσει να το ξανασκεφτεί, ή να βρουν μια άλλη λύση.

Δηλαδή, ζητά από τον Πατριάρχη να… αυτοαναιρεθεί. Κάτι που θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της αδυναμίας του Πατριαρχείου να κατευθύνει τα της Αμερικής. Ομως, όπως ο Τραμπ, έτσι και ο Βαρθολομαίος, είναι πιθανόν να εκφράσει την… εμπιστοσύνη του στον Δημήτριο, αφού εξακολουθεί και παραμένει Αρχιεπίσκοπος.

Και όπως και ο Σέσιονς, έτσι και ο Δημήτριος, μπορεί να παραμείνει στη θέση του «μέχρι τον κατάλληλο χρόνο», γιατί κι αυτός «αγαπά τη θέση του».

Αυτά όμως δεν θα κρατήσουν για πολύ. Γι’ αυτό αναμείνατε στο ακουστικό σας.

ΠΗΓΗ:

Εθνικός Κήρυκας

*****


ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου
=====

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συνήλθε σε σύσκεψη την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου και σε μια πρωτόγνωρη κίνησή της αποφάσισε όπως αντιπροσωπεία της υπό τον Αρχιεπίσκοπο επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με την ελπίδα να ανατρέψουν την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου που απέρριψε την εκλογή του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού στη Μητρόπολη Σικάγου.

Τονίζεται ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκαν όλοι οι Συνοδικοί αρχιερείς εκτός από τον Ντένβερ κ. Ησαΐα. Επίσης, δεν ήταν παρών ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός για τον οποίον όλοι εκφράστηκαν με συμπάθεια.

Σημειώνεται ότι δεν κατάρτισαν και δεν εμπλούτισαν εκ νέου τον Κατάλογο των Υποψηφίων προς αρχιερατεία, όπως τους είχε υποδειχθεί με επιστολή-απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 13 Ιουλίου του 2017, με ονόματα και άλλων Αρχιμανδριτών και ιεραρχών οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής, αλλά ως ιερείς θήτευσαν σε κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με το αιτιολογικό ότι χρειάζονται διευκρινίσεις από το Πατριαρχείο.

Το θέμα περιπλέχτηκε όταν ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, επέμενε να συμπεριληφθούν στον Κατάλογο ο προσφάτως χειροτονηθείς Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, Διευθυντής του Τμήματος Κατηχητικής Παιδείας και ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κώνστας, επίσης νεοχειροτονηθείς…

ΠΗΓΗ:

Εθνικός Κήρυκας

*****



ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου
=====

 Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου σε μια παρακινδυνευμένη κίνηση αποφάσισε όπως αντιπροσωπεία της υπό τον Αρχιεπίσκοπο επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με την ελπίδα όπως ανατρέψουν την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου να απορρίψει την εκλογή του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού στη Μητρόπολη Σικάγου. Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων παρατηρούσαν ότι ενδέχεται να συμβούν εξελίξεις ιστορικού μεγέθους.

ΠΗΓΗ:

Εθνικός Κήρυκας

*****


ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ;
=====

ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
_________

«Η ταχεία εξάπλωση και επιρροή των μοναστηριών του Γέροντος Εφραίμ έχει φτάσει σε μία κρίσιμη φάση. Προσεγγίζει το σημείο της μη αναστρεψιμότητας

«Ο επόμενος Μητροπολίτης πρέπει να είναι πρόθυμος και ικανός να αντιμετωπίσει την επιρροή των Μοναστηριών του Γέροντος Εφραίμ ..»

«Ο νέος Μητροπολίτης της Μητροπόλεως του Σικάγου, ή θα ανοίξει τον δρόμο της χαλιναγώγησής τους ή θα επιτρέψει σε αυτά τα μοναστήρια να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, καταστρέφοντας την πίστη μας και τις κοινότητές μας, και δημιουργώντας σοβαρές γεωπολιτικές και νομικές επιπτώσεις
[Elaine Jaharis]

σ.σ. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν εκεί στο Σικάγο. Ξαφνικά, Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος βρέθηκαν “στα μαχαίρια” με αφορμή την εκλογή ενός Μητροπολίτου. Οι πληροφορίες που δίνονται κάθε άλλο παρά ρίχνουν φως στην υπόθεση, ίσα ίσα μας μπερδεύουν περισσότερο. Μία όμως ανοιχτή επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, την Σύνοδο Επισκόπων και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Ιουνίου, ίσως και να σκιαγραφεί τους πραγματικούς λόγους αυτής της ωμής παρέμβασης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. 

Διότι σε αυτήν την υπόθεση κάποια πράγματα δεν βγάζουν νόημα, όπως, το που ακριβώς ωθείται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μία από τις “προοδευτικές” άλλωστε φωνές στην ψευδοσύνοδο της Κρήτης, ή, το πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέρριψε τον κατάλογο των υποψηφίων που ο ίδιος είχε εγκρίνει λίγους μήνες πριν.

Η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα είναι “περικυκλωμένη” από το Τάγμα του Βαρθολομαίου ή αλλιώς το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, και από διάφορους χρηματοδότες οι οποίοι φαίνεται να έχουν στενότερες σχέσεις με το Φανάρι παρά με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Και όλοι αυτοί, Τάγμα και δωρητές, έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Το πρόβλημά τους είναι ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας. Δεν αντέχουν τις διδαχές του, την Ορθόδοξη Παράδοση, την βιωματική Ορθοδοξία. Η πουδραρισμένη πνευματικότητά τους τα θεωρεί πρωτόγονα όλα αυτά. Δεν αντέχουν το γεγονός ότι ο Γέροντας Εφραίμ κερδίζει συνεχώς έδαφος στις καρδιές των Αμερικανών. Όποιος τον ακολουθεί είναι «φανατικός» σύμφωνα με αυτούς. Ο Γέροντας Εφραίμ «καταστρέφει την πίστη και την κοινωνία» διακηρύττουν, και προειδοποιούν ότι έχει δημιουργηθεί «μία Εκκλησία μέσα στην Εκκλησία» και πως αν δεν ελεγχθεί η δράση του σε λίγο καιρό η κατάσταση στην Αμερική θα είναι «μη αναστρέψιμη» και θα επιφέρει ακόμα και «σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις»!

Πώς, όμως, όλα αυτά συνδέονται με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο; Σε ένα άρθρο του ο Θεόδωρος Καλμούκος (Theodore Kalmoukos), αρθρογράφος του Εθν. Κήρυκα επί των θρησκευτικών θεμάτων, τον οποίο κάποιοι βλέπουν ως άνθρωπο του Φαναρίου, σπεύδει να μας, ενημερώσει ότι «ο Εθνικός Κήρυξ έμαθε πως έχει δημιουργηθεί ένα φονταμενταλιστικό κίνημα στην Αρχιεπισκοπή, ονομαζόμενο ‘Εφραιμισμός’, το οποίο προέρχεται από τα μοναστήρια». «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο» λέει λίγο πιο κάτω, «έχει πλήρη επίγνωση των μοναστηριών και των διδασκαλιών τους. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο με ομιλίες του Γέροντα Εφραίμ οι οποίες είναι αρκετά αποκαλυπτικές όσον αφορά τις διδασκαλίες του, ακόμη και “τις προφητείες του”. «Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος», μας λέει, «φαίνεται να είναι πλήρως ενημερωμένος .. αλλά, δυστυχώς, δεν δείχνει να είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα.» «Δεν εφαρμόζονται καν οι Αρχιεπισκοπικοί Κανονισμοί που καθορίζουν την λειτουργία των μοναστηριών» συμπληρώνει. Αναφέρεται επίσης στο άρθρο ότι κάποτε με επίμονη πρωτοβουλία του Μάικλ Τζαχάρη είχε συσταθεί μία ειδική επιτροπή για να διεξάγει ενδελεχή έλεγχο στα Μοναστήρια του Γέροντα Εφράιμ αλλά η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε διότι οι Μητροπολίτες δεν συνεργάστηκαν. Πολλοί ιερείς επίσης, μας λέει το άρθρο, έχουν επηρεαστεί από τον Γέροντα Εφραίμ και με τη σειρά τους επηρεάζουν τους ενορίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το δημοσίευμα του Θεόδωρου Καλμούκου αναφέρονται τα ψηφίσματα της οικουμενιστικής φωλιάς Orthodox Christian Laity (Χριστιανοί Ορθόδοξοι Λαϊκοί) προς την Επαρχιακή Σύνοδο και την Σύνοδο των Επισκόπων, τα οποία τους καλούν να συμμορφωθούν με τους Αρχιεπισκοπικούς Κανονισμούς που σχετίζονται με την λειτουργία των Μοναστηριών.

Τα πράγματα δείχνουνε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θεωρείται υπεύθυνος για όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ανελέητου πολέμου εναντίον του Γέροντα Εφραίμ με πρώτο θύμα ίσως και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Ο λόγος; Ποιος άλλος από τον προφανή. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Η παρουσία του Γέροντα Εφραίμ όχι μόνο στερεώνει το ποίμνιο στην αληθινή Ορθοδοξία και στέκεται εμπόδιο στην αποδοχή των αποφάσεων της ψευδοΣυνόδου, αλλά κερδίζει συνεχώς νέο έδαφος. Έχουμε άλλωστε γευθεί και εδώ στην Ελλάδα παρόμοια ωμή παρέμβαση του Βαρθολομαίου εναντίον Μητροπολιτών, μοναχών και ιερέων που αντιστέκονται στην ψευδοΣύνοδο της Κρήτης.

Τους τελευταίους μήνες η γράφουσα παρατήρησε ότι οι οικουμενιστικοί κύκλοι που εργάστηκαν μεθοδικά για την πραγματοποίηση της ψευδοΣυνόδου της Κρήτης, ανέσυραν από τα συρτάρια τους παλιά συκοφαντικά άρθρα εναντίον του Γέροντα Εφραίμ για να “ξαναζεστάνουν” το θέμα. «Μοναστικό κίνημα προκαλεί νέα διαμάχη ..» λέει ένα άρθρο από το 2011 δημοσιευμένο πάλι το 2017! Η ανοιχτή επιστολή όμως της Elaine Jaharis λίγες μόνο ημέρες πριν το “άδειασμα” του Αρχιεπισκόπου Αμερικής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αξίζει προσοχής και αυτό διότι αυτή η γυναίκα δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.

Η Elaine Jaharis κηρύττει ανοικτό πόλεμο εναντίον του Γέροντα Εφραίμ, μιλάει εντελώς απαξιωτικά για το έργο του και ζητά την άμεση επέμβαση του νέου Μητροπολίτη. Στο άρθρο αναφέρεται το ιστορικό της: έχει υπηρετήσει ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου (2004- 2017), ως πρόεδρος της Επιτροπής Ομάδων Νεολαίας (2012-2017), είναι ιδρύτρια του οργανισμού Πίστη: Δωρεά για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό [Faith: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism ] και μέλος του οργανισμού Ηγεσία 100.

Με μία περαιτέρω έρευνα, για να κατανοήσω την βαρύτητα του λόγου της, κατέληξα στα εξής. Πεθερός της ήταν ο πρόσφατα αποθανών Michael Jaharis [Μάικλ Τζαχάρης], “κυνηγός” του Γέροντα Εφραίμ, γνωστός μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος που κοσμούσε τις λίστες του περιοδικού Forbes ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ. Ο Μάικλ είχε σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν Άρχοντας του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ιδρυτής του προγράμματος Ηγεσία 100 και άλλα. Χαρακτηριζόταν από πληθώρα δραστηριοτήτων, δωρεές / συμμετοχές σε επιτροπές κλπ., μέχρι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση ήταν, ενώ το 2013 είχε δωρίσει σημαντικό ποσό στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχιας, όπως και αργότερα για το “προσφυγικό”. Η περίπτωσή του είναι η κλασσική που ανθεί στις μέρες μας, ο “φιλάνθρωπος επιχειρηματίας” που όλοι σέβονται και πάντα πρέπει να έχει δίκιο σε αυτά που λέει διότι πληρώνει. Μέχρι και οι αριστερές εφημερίδες εδώ στην Ελλάδα έκαναν γαργάρα τα περί “ταξικής ισότητας” με τα οποία ζαλίζουν το πόπολο, και στην αναγγελία του θανάτου του αναφέρθηκαν στο πρόσωπό του με εγκωμιαστικό τρόπο.

Και μιας και μιλάμε για χρήματα, υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ο οργανισμός Leadership 100 δώρισε 2.6 εκατομ. δολ. στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων. Ένα από αυτά ήταν το πρόγραμμα υποτροφιών στον ΟΗΕ το οποίο χειρίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης από τη θέση του στο Γραφείο Διορθοδόξων, Οικουμενικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που πρότεινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο προς επισκοποίηση. Είναι αυτός που λίγες ημέρες μετά τη λήξη της ψευδοΣυνόδου έδωσε ομιλία (μαζί με την Ελισάβετ Προδρόμου) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

*****


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ
_________

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ (The National Herald)
Δημοσιεύεται από: Orthodox Christian Laity
της Elaine Jaharis

Ανοιχτή Επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, την Σύνοδο Επισκόπων και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο – Επιτροπή Διαβούλευσης.

Η επιλογή του επόμενου Μητροπολίτη του Σικάγου θα διαμορφώσει το μέλλον ολόκληρης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική – για καλύτερα ή χειρότερα. Δεν υπάρχει μέση οδός. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Αυτή η Μητρόπολη δεν μπορεί να επιβιώσει άλλο με ένα ακόμα «μια απ’ τα ίδια» ή με έναν «προσωρινό αντικαταστάτη».

Μια εμπνευσμένη επιλογή θα κατευθύνει την Μητρόπολη σε νέες κατευθύνσεις· θα αναζωογονήσει τους ρόλους επιστασίας· και θα αποκαταστήσει τη χαρά στη ζωή της Εκκλησίας που έχει τραυματιστεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια. Μια ακατάλληλη επιλογή θα καταδικάσει αυτήν την Μητρόπολη· θα επιταχύνει την πτώση της· και θα γίνει η αφετηρία μιας αλυσίδας γεγονότων τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή, καθώς και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο επόμενος Μητροπολίτης πρέπει να είναι ένας στοργικός, ηθικός ποιμένας που νοιάζεται για το ποίμνιο που του έχει ανατεθεί, τόσο τους κληρικούς όσο και τους λαϊκούς. Πρέπει να έχει την ιδιοσυγκρασία, την σοφία και την διορατικότητα να ενώσει ένα διαιρεμένο και αποσυνδεδεμένο σώμα λαϊκών· να θεραπεύσει τις διαιρέσεις ανάμεσα στους κληρικούς, οι οποίοι υιοθετούν αντικρουόμενες απόψεις και θεολογίες.

Ο επόμενος Μητροπολίτης πρέπει να είναι πρόθυμος και ικανός να αντιμετωπίσει την επιρροή των Μοναστηριών του Γέροντος Εφραίμ στους κληρικούς και στις ενορίες της Μητροπόλεως του Σικάγου, τα οποία, επεκτείνουν την δράση τους πέρα από τον παραδοσιακό ρόλο των Μοναστηριών ως μέρος της Εκκλησίας. Θα πρέπει να είναι πρόθυμος να επιβάλει σθεναρά τις υποχρεώσεις αυτών των μοναστηριών σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Αρχιεπισκοπής ή να τους αφαιρέσει την νομιμότητα που απορρέει από την υπαγωγή τους στο Ωμοφόριό του. Ο νέος Μητροπολίτης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αγνοεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα, την ώρα που οι ενέργειές του και οι αδράνειές του τα υποστηρίζουν. [σ.σ. τα Μοναστήρια]

Η ταχεία εξάπλωση και επιρροή των μοναστηριών του Γέροντος Εφραίμ έχει φτάσει σε μία κρίσιμη φάση. Προσεγγίζει το σημείο της μη αναστρεψιμότητας. Ο νέος Μητροπολίτης της Μητροπόλεως του Σικάγου, ή θα ανοίξει τον δρόμο της χαλιναγώγησής τους ή θα επιτρέψει σε αυτά τα μοναστήρια να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, καταστρέφοντας την πίστη μας και τις κοινότητές μας, και δημιουργώντας σοβαρές γεωπολιτικές και νομικές επιπτώσεις.

Η Επαρχιακή Σύνοδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν την τεράστια ευθύνη να αποφασίσουν για το μέλλον της Μητρόπολης του Σικάγου, της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής και, κατ’ επέκταση, της Παγκόσμιας Εκκλησίας του Χριστού. Θα φέρουν ευθύνη για την απόφαση που θα πάρουν, τώρα και για πάντα. Προσεύχομαι ότι το Άγιο Πνεύμα, το οποίο είναι παρόν παντού και γεμίζει όλα τα πράγματα, θα έρθει και θα κατοικήσει μεταξύ των Ιεραρχών μας, για να κάνουν μια επιλογή που θα «ευαρεστήσει τον Θεό» και όλο τον λαό Του.

Σχολιασμός, μετάφραση, Φαίη για το ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ

ΠΗΓΗ:

Ακτίνες

*****


Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Φαναρίου – Δημητρίου


Του κ. Σωτήρη Μ. Τζούμα
=====
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στα πενήντα χρόνια Αρχιερωσύνης που κουβαλά (μεγάλη ευλογία για Ορθόδοξο Ιεράρχη), θα έπρεπε να έχει μάθει πολύ καλά, όλα αυτά που με επιτυχία δίδασκε τους φοιτητές του τα χρόνια της Ακαδημαϊκής του πορείας. Ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου,τον έχει πάντα ο Πατριάρχης του γένους!
Δεν είναι σωστό να ακολουθεί κανείς μία συγκεκριμένη γραμμή για να γίνει απλώς συμπαθής και αποδεκτός και όταν καταφέρει να ανέλθει την κλίμακα των εξουσιών να αγνοεί, να αυθαιρετεί και να αυθαδιάζει!
Αλλά πάντα έτσι συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, για 2017 χρόνια. Δύσκολο να αλλάξουν πια.Είναι στο ριζιμιό μας.
«Ούς έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρνα κατά του ευεργέτου».
Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου ήταν μία» άσκηση» για πολλούς αποδέκτες!
Κατ' αρχή ανέδειξε αυτό που γράφουμε από καιρό: ότι κακώς καταρτίζεται το Τριπρόσωπο από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής.
Αν το Πατριαρχείο θέλει να κρατήσει την Αμερική ως επαρχία του Θρόνου, τότε θα πρέπει οι Αρχιερείς να εκλέγονται απ´ευθείας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως.
Αυτό είναι το κανονικό και κακώς τότε έγινε αυτό. Η Αμερική δεν είναι παρά μία Επαρχία του Θρόνου, όπως όλες οι άλλες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μόνος που είχε λόγο για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου, εξέφρασε με έμμεσο και διακριτικό τρόπο την προτίμησή του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αδιαφορώντας για το θέλημα του Πατριάρχη του– και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό–προχώρησε στην εκλογή, με κατάρτιση του Τριπροσώπου στο οποίο πλειοψήφισε ο εκλεκτός του.
“Φήμες χωρίς βάση” τα χαρακτήριζε όλα αυτά, για να πείσει και τους άλλους, ώστε να προσχωρήσουν στη δική του ετυμηγορία.
Το θλιβερό και συνάμα απογοητευτικό της υπόθεσης,πάντως, έγκειται σε δύο σημεία: πρώτον, ότι επικαλέστηκε το Σύνταγμα με το οποίο διοικείται η Αμερική για να μην συμπεριληφθεί στο Τριπρόσωπο ο Ιεράρχης που είχε την επιδοκιμασία κλήρου και λαού, αλλά και του ιδίου του Πατριάρχη και δεύτερο,απογοήτευση προκάλεσε η μαλθακή και ενδοτική στάση των Μητροπολιτών της Επαρχιακής Συνόδου, οι οποίοι ακολουθώντας την «γραμμή» Δημητρίου, ταμπουρώθηκαν πίσω από το ψυχρό γράμμα του Συντάγματος για να δικαιολογηθούν για την απόφασή τους!
Ούτε ένας απ´αυτούς δεν είχε το θάρρος να πάρει το λόγο και να πεί ότι δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε στην εκλογή, όταν υπάρχει αυτός ο θόρυβος!
Να πάει, εδώ και τώρα, μία αντιπροσωπεία στο Φανάρι και να επιστρέψει αφού μάθει τί ακριβώς πρεσβεύει και θέλει ο Πατριάρχης μας. Και μετά να γίνει η εκλογή.
Και τα λίγα θαρραλέα που τόλμησε να αρθρώσει ο Μητροπολίτης Σαν Φρασίσκο Γεράσιμος, καλύφθηκαν από τις νομικές κορώνες που ξιφούλκησε ο θλιβερός Γέροντας για να ανατρέψει την διάθεση των υπολοίπων Μητροπολιτών!

Έτσι η εκλογή του Τριπροσώπου έγινε και το αποτέλεσμα εστάλη στο Φανάρι!
Εμείς από την αρχή εδώ στον «ΕΞΑΨΑΛΜΟ» είπαμε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί! Όταν οι άλλοι έγραφαν ότι εξελέγη ο Ζήλων Σεβαστιανός ως νέος Σικάγου, εμείς τονίζαμε ότι απλώς πλειοψήφισε στο Τριπρόαωπο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πατριάρχης!
Και σήμερα επιβεβαιωθήκαμε πλήρως.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κράτησε όλες αυτές τις μέρες τα χαρτιά του κλειστά. Και σήμερα που συνήλθε η Σύνοδος του Θρόνου έκανε αυτό που έπρεπε! Έδειξε στον ασεβή και αχάριστο Δημήτριο, ποιός είναι ο Πατριάρχης.

Έστειλε πίσω το Τριπρόσωπο και απαίτησε προσθήκες στον κατάλογο των εκλογίμων και να επαναληφθεί η εκλογή. Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην ιστορία των σχέσεων Φαναρίου-Αμερικής. Ούτε επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου δεν είχαμε ποτέ ανάλογο περιστατικό! Το ζήσαμε επί των ημερών του Δημητρίου.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν πολλές ανακατατάξεις.
Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου, είναι βέβαιο ότι θα γίνει αφού πρώτα τακτοποιηθούν όλα εκείνα που ζήτησε η Σύνοδος του Θρόνου!

Αυτό που δεν είναι πλέον βέβαιο είναι ότι όταν γίνεται η εκλογή του νέου Σικάγου θα εξακολουθεί να είναι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο …Δημήτριος!

ΠΗΓΗ:

Εξάψαλμος

No comments:

Post a Comment