Monday, July 24, 2017

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα basilica.ro, το Σάββατο, 22 τρέχοντος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ γιόρτασε τα 66α του γενέθλια. Παρατίθεται μάλιστα και βιογραφικό σημείωμα του εορτάζοντος, στο οποίο σημειώνεται ότι γεννήθηκε στις 22.7.1952 στο χωριό Ντομπρέστι της επαρχίας Τίμις και γονείς του είναι ο Αλέξε και η Στέλα Τσιομποτέα. Σπούδασε σε διάφορα πανεπιστήμια, εν οις και το Προτεσταντικό του Στρασβούργου και το Παπικό του Φράιμπουργκ ιμ Μπράισγαου (Γερμανία). Μαθαίνουμε επίσης ότι εκάρη μοναχός στη Μονή Συχαστρίας στη Μολδαβία. 

Το όλο θέμα, εν προκειμένω, συνοψίζεται στο ακόλουθο ερώτημα: Από πού ως πού ορθόδοξος ιεράρχης και δη Πατριάρχης πολυανθρώπου Εκκλησίας εορτάζει … γενέθλια; Αν ρίξουμε μόνο μια ματιά στο έργο του συμπατριώτη του π. Βιρκγκίλ Γκεωργίου θα διαπιστώσουμε ότι ο ανωτέρω ρουμάνος κληρικός, αφορμώμενος ακραιφνώς από ορθόδοξα κριτήρια, προβαίνει σε ανηλεές μαστίγωμα της ξενόφερτης αυτής συνήθειας. 

Μήπως ο μεγάλος Γέροντας Κλεόπας Ηλίε κατέλειπε τέτοια παρακαταθήκη; Αν ρίξουμε μια ματιά στις Γραφές, στη Γένεση αναφέρεται ότι γενέθλια γιόρταζε ο … Φαραώ της Αιγύπτου. Θυμηθήτε επίσης τα γενέθλια του «αναιδεστάτου» Ηρώδου που περιγράφει το ιερό Ευαγγέλιο. Γενέθλια γιόρταζαν οι βασιλείς των ελληνιστικών βασιλείων αλλά γιορτάζουν και οι αιρετικοί Προτεστάντες που απελάκτισαν την τιμή προς τους Αγίους και τη μετέφεραν στον εαυτό τους.(Όρα και το σχετικόν αγγλοσαξωνικό ασμάτιο «Χάππυ μπέρθνταιη του γιού»). Ξεχάσαμε ότι γενέθλια γιόρταζαν, για τους δικούς του λόγους, και οι άθεοι Μπολσεβίκοι του προαπελθόντος υπαρκτού σοσιαλισμού. 

Το επόμενο ερώτημα είναι: Ποίους των ανωτέρω μιμείται ο Μακαριώτατος Βουκουρεστίου; Μα, δεν βλέπεις τι γίνεται; Θα μου αντιτείνει κάποιος. Εδώ γιορτάζουν γενέθλια από την Μόσχα μεχρι το Φανάρι και από τη Ναϊρόμπι μέχρι την Αλεξάνδρεια. Ασφαλώς και είναι γνωστή η θλιβερή πραγματικότητα της εκκοσμικεύσεως. Δεν είναι τυχαία που καταλήξανε στο Κολυμβάριο, παρόντος και του Μακαριωτάτου Ρουμανίας, στην πρωτάκουστη, διαβόητη και συνάμα διάτρητη απόφαση περί «ετεροδόξων Εκκλησιών και Ομολογιών». 

Δεν έχουμε άλλη επιλογή: Και για τα γενέθλια θα υψώνουμε, όση δύναμις, φωνή διαμαρτυρία και για το Κολυμβάριο θα γινόμαστε καθηκόντως φορτικοί και ενοχλητικοί στους οικουμενιστές και τους συνοδοιπόρους τους.

No comments:

Post a Comment