Monday, July 17, 2017

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ



Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ζούμε δύσκολες μέρες στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής εξαιτίας της άρνησης του Οικουμενικού Πατριάρχη να επικυρώσει την εκλογή του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ζήλων Σεβαστιανού ως Μητροπολίτη Σικάγου. 

Η πρόφαση που προβλήθηκε για την απαράδεκτη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη έναντι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι ο κατάλογος προς αρχιερατεία.

Καταρχήν ο Παναγιώτατος γνώριζε πολύ καλά και ενέκρινε μόλις τον Μάρτιο του 2017 τον κατάλογο προς αρχιερατεία.

Επομένως πώς έρχεται τώρα να μιλήσει για ελλείψεις του καταλόγου;

Γιατί περίμενε να δει αν θα εκλεγεί ο ευνοούμενος του Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας για να θέσει θέμα εγκυρότητας του καταλόγου;

Αλλά ας μείνουμε στην ουσία του πράγματος.

Χρειάζεται αναθεώρηση ο κατάλογος προς αρχιερατεία;

Μόνον αν υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι δεν πληρούν τις προυποθέσεις που οι Ιεροί Κανόνες διαλαμβάνουν ή απουσιάζουν από τον κατάλογο Αρχιμανδρίτες που έχουν τις προυποθέσεις που καθορίζουν οι Ιεροί Κανόνες.

Το πρόβλημα με τον Παναγιώτατο είναι ότι δεν ζητά αναθεώρηση του καταλόγου προς αρχιερατεία ώστε να είναι συμβατός με τους Ιερούς Κανόνες αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να καταπατήσει τους Ιερούς Κανόνες.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥ
_________

1.) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητά να συμπεριληφθούν στον κατάλογο αρχιερείς οι οποίοι υπηρέτησαν στο παρελθόν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τώρα υπηρετούν ως Μητροπολίτες εκτός των ορίων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως είναι o Σεβ. Σουηδίας Κλεόπας, ο Σεβ. Καναδά Σωτήριος, ο Σεβ. Δαρδανελίων Νικήτας και ο Σεβ. Μεξικού Αθηναγόρας.

Επομένως, ο Παναγιώτατος, με πρόφαση τις υποτιθέμενες ελλείψεις του καταλόγου προς αρχιερατεία, ζητά την καθιέρωση του μεταθετού για την πλήρωση της Μητρόποελως Σικάγου.

Οι Ιεροί Κανόνες, όμως, καταδικάζουν όσο κανένα άλλο εκκλησιαστικό έγκλημα, με τις πιο βαριές ποινές όσους επισκόπους επιδιώξουν ή δεχτούν να μετατεθούν σε άλλη Μητρόπολη.

Επιπλέον το Συνταγμάτιο Διοίκησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθόλου δεν προνοεί το μεταθετό των επισκόπων.

Άρα; Πώς έρχεται τώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος μάλιστα είναι και Διδάκτορας του Κανονικού Δικαίου, και ζητά να γίνει αναθεώρηση του καταλόγου προς αρχιερατεία -και κατ’ επέκταση του Συνταγμάτιου Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής-, με την καθιέρωση του θεομίσητου μεταθετού;

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΖΗΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ
_________

2.) Ο κατάλογος προς αρχιερατεία, λέγει ο Παναγιώτατος, έχει και χήρους κληρικούς ή προχωρήμενης ηλικίας ή και κληρικούς που δεν επιθυμούν να εκλεγούν επίσκοποι. Και τι το αντικανονικό υπάρχει με αυτό; Απλούστατα η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής μπορεί κάλλιστα, όταν διενεργεί εκλογές επισκόπων, να λαμβάνει υπόψη της αυτά τα δεδομένα. Άρα κανένα ουσιαστικό πρόβλημα δεν υπάρχει με την απλή παρουσία αυτών των κληρικών στον κατάλογο προς αρχιερατεία. 

Πρόβλημα υπάρχει μόνον αν τυχόν ο Παναγιώτατος γνωρίζει ότι διαβεβλημένα πρόσωπα έχουν εισχωρήσει στον κατάλογο. Υπάρχουν τέτοια; Αν τυχόν υπάρχουν ας ζητήσει από την επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να αφαιρέσει τα ονόματά τους από τον κατάλογο. Αλλά τέτοια πρόθεση δεν μπορεί να εντοπιστεί με τηλεσκόπιο ή να ανιχνευθεί με μικροσκόπιο στις αιτιάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη.

ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ;
_________

3.) Λείπουν ορισμένα ονόματα από τον κατάλογο προς αρχιερατεία, ισχυρίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Παρόλον ότι δεν έχουμε υπόψη μας σε ποια ονόματα αναφέρεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποβάλλουμε υικά προς τον Παναγιώτατο το ερώτημα: Οι Αρχιμανδρίτες που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο προς αρχιερατεία έχουν τις προυποθέσεις να υπηρετούν το άγιο θυσιαστήριο και πολλώ μάλλον να εκλεγούν επίσκοποι; Πρόκειται για ενάρετους κληρικούς οι οποίοι αποκλείστηκαν αυθαίρετα ή μήπως πρόκειται για κληρικούς οι οποίοι δεν πληρούν τις προυποθέσεις που διαλαμβάνουν οι Ιεροί Κανόνες;

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ξέρουμε σε ποιους αναφέρεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά γι’ αυτό ακριβώς ρωτούμε για να μάθουμε. Αν, όντως, αδιάβλητοι κληρικοί αποκλείστηκαν με ταπεινά ελατήρια τότε πρέπει ανυπερθέτως να προστεθούν στον κατάλογο προς αρχιερατεία. Αν όχι ο μόνος που μένει εκτεθειμένος επειδή ανακινεί το ζήτημα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης επειδή αυτό που επιδιώκει είναι η προώθηση ακατάλληλων προσώπων για να εκλεγούν αρχιερείς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
________

Αλλά είναι αναγκαία η εξαγωγή συμπεράσματος; Όπως και να δούμε το θέμα που προέκυψε στην Εκκλησία της Αμερικής, με αφορμή την εκλογή του Θεοφιλέστατου Ζήλων σαν Μητροπολίτη Σικάγου, είναι αδύνατο να κατανοήσουμε την ωμή επέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη ως πράξη που είναι συμβατή με τους Ιερούς Κανόνες και που αφορμάται από ποιμαντικό ενδιαφέρον ή αγάπη προς το ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Γιατί, Παναγιώτατε, μας συμπεριφέρεστε έτσι; Ποιο είναι το παράπονό σας από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής; Δεν είμαστε ο πιο γενναιόδωρος χορηγός για τις υλικές ανάγκες του Πατριαρχείου; Δεν είμαστε ο κυριώτερος σας σύμμαχος για τις αυθαιρεσίες των Τούρκων σε βάρος του Πατριαρχείου; Γιατί, λοιπόν, μας ανταποδίδετε την άδολη υική αγάπη που επιδεικνύουμε απέναντί σας με αυτήν την καταφανή έλλειψη πατρικής αγάπης και ενδιαφέροντος για την σωτηρία μας; Είναι δυνατόν ο Οικουμενικός Πατριάρχης να προκαλεί όλη αυτή την αναστάτωση στην Εκκλησία της Αμερικής για να προωθήσει ακατάλληλα πρόσωπα στην Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας μας; Είναι πολύ να ζητούμε από τον Πατριάρχη μας να εκλέγει Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτες που, αν μη τι άλλο, δεν είναι διαβεβλημένα πρόσωπα; Λησμονεί, άραγε, ο Παναγιώτατος ότι υπάρχει Θεός και Ημέρα της Κρίσεως; 

No comments:

Post a Comment