Saturday, July 15, 2017

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ Η ΔΙΠΛΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

   
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ Η ΔΙΠΛΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Γραφείου επί των αιρέσεων της Ι. Μ. Περαιώς
=====

Θέλουμε να πληροφορήσουμε τους αγιορείτες πατέρες πως η ανακοίνωση της Διπλής Ιεράς Σύναξης για τη Σύνοδο της Κρήτης προκάλεσε πραγματικό σάλο στον γρηγορούντα λαό του Θεού. Μια απλή περιήγηση στα σχόλια στο διαδίκτυο είναι μια σαφής εικόνα της σφοδρής αντίδρασης. Επίσης ως Γραφείο επί των Αιρέσεων δεχτήκαμε καταιγισμό ερωτημάτων και διαμαρτυριών πιστών για την ανακοίνωση αυτή. 
      
Περαίνοντας την ανακοίνωσή μας θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη απογοήτευσή μας για όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν στην Εκκλησία μας τον τελευταίο καιρό. Να εκφράσουμε την άμετρη λύπη μας και την απαισιοδοξία μας για την εκπόρθηση του προαιώνιου οχυρού της Ορθοδοξίας μας, το Αγιώνυμο Όρος, από την εκκοσμίκευση και το οικουμενιστικό και συγκρητιστικό πνεύμα. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν όσοι προέβλεπαν, ότι ο πακτωλός των «ευρωαργυρίων» των τελευταίων χρόνων, που «έπεσαν» στο «Περιβόλι της Παναγίας», «εξαγόρασαν» το αεί αγωνιστικό αγιορείτικο φρόνημα, με την ανοχή, τη σιγή και το χειρότερο τη σύνταξή του, εν πολλοίς, με το «πνεύμα» του σύγχρονου αποστατημένου κόσμου.
        
Δε θα καταβάλλουν οι δυνάμεις του κόσμου, ούτε οι δυνάμεις του Άδη την Εκκλησία (Ματθ.16,18), όχι μαγικώ τω τρόπω, αλλά με τη χάρη του Θεού και τη θέληση και τον αγώνα των αγίων. Όταν πάψουν να υπάρχουν άγιοι και ομολογητές οι οποίοι θα ενσαρκώνουν τη σώζουσα αλήθεια της Εκκλησίας, θα πάψει να υπάρχει και ο κόσμος. Κάνουμε λοιπόν ύστατη έκκληση στους αγιορείτες πατέρες να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Να αποστασιοποιηθούν από το οικουμενιστικό και συγκρητιστικό «πνεύμα». Να απεμπλακούν από τους προωθητές του οικουμενισμού και να επανέρθουν στο ασυμβίβαστο αγωνιστικό πνεύμα των αγίων Πατέρων και δει των αγιορειτών. Να σεβαστούν τις διαμαρτυρίες των κελιωτών μοναχών και να σταματήσουν άμεσα κάθε δίωξη προς αυτούς. Μόνο έτσι θα αναπτερωθούν οι ελπίδες μας, όταν το προπύργιο της Ορθοδοξίας, ανακτηθεί και πάλι. Πάντα υπάρχει χρόνος για μετάνοια και διόρθωση της παραστρατημένης πορείας μας! 

Να διευκρινίσουμε τελειώνοντας, για να μην παρεξηγηθούμε, πως δεν συμφωνούμε αναγκαστικά με μεμονωμένες ακραίες μορφές αντίδρασης, που ακολουθούν ορισμένα αγωνιζόμενα πρόσωπα, αλλά υιοθετούμε, ακολουθούμε και συστήνουμε τον καλό και δημιουργικό αγώνα, στα μέτρα και τα πλαίσια, που η αγία μας Εκκλησία επιτρέπει και προτρέπει.

2 comments:

  1. Ευτυχώς που δεν παρεξηγηθήκαμε , ευτυχώς που γλυτώσαμε την παρεξήγηση ! Η τελευταία αόριστη ΄΄διευκρινιστική ΄΄ παράγραφος μας έφερε στα ίσια μας ! Ας μην νομίζουμε ότι το ΄΄αντιαιρετικό γραφείο της μητροπόλεως Πειραιώς ΄΄ είναι ΄΄αναγκαστικά υπέρ μιάς μεμονωμένης ακραίας μορφής αντίδρασης ΄΄ !

    Το ερώτημά μου κ. Τελεβάντο είναι μήπως ο π. Ιερόθεος Αργύρης. ως κληρικός της Μητροπόλεως Πειραιώς, είναι απόλυτα καλυμμένος από την εκκλησία Πειραιώς , για όσα διαδίδει και γράφει στον Ορθόδοξο Τύπο σχετικά με την ΙεροΚανονικώς κατοχυρωμένη αποτείχιση και την διδασκαλία του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου επί αυτού Δεν θέλω να πώ, ότι ο κληρικός της κάθε μητροπόλεως δεν πρέπει να έχει την ελευθερία της έκφρασης , αλλά το περίφημο με όλη την σημασία της λέξεως γραφείο επί των αιρέσεων της μητροπόλεως Πειραιώς , που παίρνει θέση για όλα τά θέματα της επικαιρότητος , ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί επάνω στο θέμα του Ο.Τ. την στιγμή μάλιστα, που ενας κληρικός της εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και στην παραχάραξη της διδασκαλίας του π. Επιφανίου

    ReplyDelete


  2. Εμείς θα επιθυμούσαμε την διενέργεια ενός θεολογικού συνεδρίου με αυτό το θέμα , εφ’όσον είναι ένα θέμα της επικαιρότητος , που έχει δημιουργήσει σύγχυση Εάν όμως δεν θέλει να διενεργήσει συνέδριο , θα περιμέναμε μία ξεκάθαρη τοποθέτηση του αντιαιρετικού γραφείού Αν δεν θέλει ούτε το ίδιο το γραφείο να κάνει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση , άς ενισχύσει κάποιους καλούς θεολόγους πνευματικά παιδια ή όχι του μακαριστού γέροντος να το κάνουν Ο π. Επιφάνιος δεν είχε πνευματικά παιδιά μόνο τον π. Βολουδάκη και τον π. Ιερόθεο Αργύρη που σφετερίζονται την πνευματική του κληρονομιά Ο π. Επιφάνιος είναι ένας σύγχρονος πατέρας της εκκλησίας και πνευματικά του παιδιά είμαστε όλοι Αφού τά ίδια τά πνευματικά του παιδιά έχουν πιεί το αμίλητο νερό , για ό,τι συμβαίνει, άς φύγει η χάρη της πνευματικής κληρονομιάς από αυτούς και άς πάει αλλού Τα πνευματικά παιδιά του π. Επιφανίου δεν μιλάνε και αν μιλήσουν απλώς τον παραχαράσσουν Είναι λυπηρό !

    ReplyDelete