Wednesday, July 5, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Γ. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ, ΟΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΡΗΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΘΕΟΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Γεώργιου Β. Κρασανάκη, Ομοτίμου Καθηγητού Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Οι Αρχιεπίσκοποι Κρήτης Ευγένιος και Τιμόθεος, Ηράκλειο Κρήτης 2017, σσ. 94.

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Οπλισμένος με τα κατάλληλα εφόδια, τουτέστιν τα επιστημονικά δεδομένα της Ψυχολογίας, αλλά και την γνωριμία του με τους ανωτέρω πρωθιεράρχες της εν Κρήτη Εκκλησίας, ο καλός συγγραφέας μας παρουσιάζει με λόγο κατανοητό, αλλά και μεστό νοημάτων, τους αοιδίμους Αρχιεπισκόπους της Νήσου Ευγένιον και Τιμόθεον. Πρόκειται για δύο εισηγήσεις του κ. Κρασανάκη σε ισάριθμα συνέδρια, εις τιμήν και μνήμην των δύο Αρχιεπισκόπων, που έγιναν στα 1998 και 2016 αντιστοίχως. 

Ο κ. Κρασανάκης καταθέτει την εμπειρία από τη γνωριμία του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο. Μας τον παρουσιάζει με αδρές πινελιές, χωρίς να καταφεύγει σε αχρείαστες κολακείες ή υπερβολές, που σε τελική ανάλυση αδικούν το παρουσιαζομενο πρόσωπο διότι δημιουργούν κακή εντύπωση στον αναγνώστη. «Ήταν, λοιπόν, ένας γνήσιος ενδοστρεφής συναισθηματικός και θρησκευτικός άνθρωπος. Ήταν εκείνος που μπροστά και στις πιο κραυγαλέες συκοφαντίες κι αδικίες ήξερε να σιωπά και να προσεύχεται». Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων για τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο. 

Έτυχε να γνωρίσω, έστω εκ του μακρόθεν, τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο, λόγω των κηρυγμάτων του στη ΣΕΑΠ Ηρακλείου. Γι’ αυτό μπορώ να προσυπογράψω ότι τα κηρύγματά του ήσαν «γεμάτα σοφία, φως και δύναμη σωτηριώδη», όπως σημειώνει ο κύριος Καθηγητής. Από την άλλη δεν κρύβω το θαυμασμό μου για το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο είδα ιδίοις όμμασι όταν επισκέφθηκα τη Μονή Καλυβιανής, στις Μοίρες Ηρακλείου. Γράφει επ’ αυτού ο Καθηγητής Κρασανάκης: «Ήταν φίλος και πατέρας όλων, μάλιστα δε των αδυνάτων. Ακόμα και σήμερα οι ευεργετηθέντες από αυτόν τον αποκαλούν πατέρα τους. Και όλα αυτά παντού, αλλά προπάντων στη «Νέα Βασιλειάδα», την «Πολιτεία της Αγάπης», παρά την Ιερά Μονή της Παναγίας της Καλυβιανής. Εκεί δημιουργήθηκε ένα έργο θρύλου, με εμπνευστή ένα ισχυρό ρασοφόρο, το Μητροπολίτη Γόρτυνος και Αρκαδίας Τιμόθεο. Αυτός την καθοδηγούσε, τη φώτιζε, την πλοηγούσε». 

Ο συγγραφέας μας πληροφορεί επίσης ότι Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος ήταν και ποιητής, μας παραθέτει μάλιστα και ορισμένα από τα ποιητικά του κείμενα. Το βιβλίο διανθίζεται, τέλος, με χαρακτηριστικές φωτογραφίες των δύο αοιδίμων Αρχιεπισκόπων της Κρήτης.

No comments:

Post a Comment