Friday, July 14, 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ- ΚΟΓΚΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Η ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====


Παραθέτουμε, στη συνέχεια, δύο επιστολές που μας έστειλαν από την επισκοπή Μπραζαβίλ-Κογκό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ως γνωστόν στην επισκοπή αυτή υπηρετούσε με ένθεο ιεραποστολικό ζήλο ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος, ο οποίος εξεδιώχθη κακήν κακώς και στη θέση του εστάλη ως μονιός άγριος ο διαβόητος Αράθυμος, ο οποίος, έκτοτε γκρεμίζει συστηματικά ότι καλό έγινε εκεί με τόσους κόπους και με τόσες θυσίες.

Με τις επιστολές τους οι πιστοί της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ-Κογκό ζητούν την απομάκρυνση του κ. Αράθυμου.

Θα μας επιτρέψουν να διαφωνήσουμε, επειδή τα ημίμετρα ποτέ δεν είναι πανάκεια. Όταν ένας Πατριάρχης δεν φοβάται το Θεό και δεν ντρέπεται τους ανθρώπους σε βαθμό που να μη διστάζει να στείλει ένα Αράθυμο για να ποιμάνει την επισκοπή, αυτό που χρειάζεται δεν είναι απλά και μόνον η απομάκρυνση του διαβόητου Παντελεήμονα αλλά η παραίτηση του ιδίου του Πατριάρχη.

Θα επανέλθουμε επί αυτού -συν Θεώ- σύντομα.

*****


ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ- ΚΟΓΚΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 
=====

Pointe Noire, 25 Ιουνίου 2017

Eπιστολή Συλλογική των νέων χορωδών και αναγνωστών Ορθοδόξων θύματα της συκοφαντικής μήνυσης

Στον
Παντελεήμων Αράθυμος
Επίσκοπο της διοίκησης ορθόδοξης του Κονγκό – Μπραζαβίλ

Θέμα: Αίτηση για ανάκληση της μήνυσής σας στην αστυνομία.
Αγαπητέ επίσκοπε.

Σας ενημερώνουμε ότι παρά την υποκριτική συγγνώμη που παρουσιάζεται από τον πατέρα Maxime OUMBA στους γονείς μας κατόπιν τη βάναυση σύλληψή μας από την αστυνομία στις 8 Μαΐου 2017, ότι η διαμαρτυρία που έχετε καταθέσει στην νομαρχιακή διεύθυνση της αστυνομίας δεν έχει αποσυρθεί.

Παρόλα αυτά, αυτό ταιριάζει να σημειώσουμε ότι ο εφημέριός σας πατέρας maxime έχει αναγνωρίσει τη μήνυση και έχει θρηνήσει τη μετατόπιση καθώς επίσης την αστυνομική βιαιότητα που ήταν αντίθετη προς στις προσδοκίες σας. Έχετε διαβιβάσει στην αστυνομία τις διευθύνσεις μας, τις φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες. Πείτε μας τι έχουμε κάνει το κακό; Είναι το γεγονός να διαμαρτυρηθούμε καταγγέλλοντας τα πολλαπλά σκάνδαλά σας και τα σοβαρά αδικήματα όσον αφορά τους πιστούς congolais;  Χωρίς τη γρήγορη παρέμβαση των δικών μας υπεύθυνων θα είχαμε φυλακιστεί σήμερα.  Αλλά έχουμε ακόμη το συναίσθημα να είμαστε στην ανασφάλεια και υποφέρουμε για τον ηθικό και φυσικό τραυματισμό που μας έχετε κάνει να υποβληθούμε χωρίς αιτία.

Κατά συνέπεια, σας ζητάμε και το συντομότερο δυνατόν για να αποσύρετε τη μήνυσή σας και την λίστα της συνταύτισης που έχετε στείλει στην αστυνομία για τη σύλληψη των πιστών. Διαφορετικά θα είμαστε μέσα στην υποχρέωση να ενεργήσουμε όπως εσείς πιάνοντας τις νομικές αρχές.

Πολύ ειλικρινώς,

*****

PATRIARCAT D’ ALEXANDRIE ET DE TOUTE L’ AFRIQUE
SAINT EVECHE ORTHODOXE DU CONGO (BRAZZAVILLE)-GABON


Ανοιχτή επιστολή

Συνέλευση των Ορθόδοξων Πιστών Ιεράς Ορθοδόξου Επισκοπής Κονγκό - Μπραζαβίλ

Έχοντας συμμετάσχει στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση
που συγκαλέστηκε την 26η Μαΐου του 2017 στην Pointe-Noire (Κονγκό).

Στον
Αιδεσιμότατο Πατέρα MAXIME Oumba
Αντιπρόεδρος του Επισκοπικού Συμβουλίου της Επισκοπής
Pointe-Noire (Κονγκό)


Αγαπητέ Πατέρα,

Εμείς πιστοί που συμμετείχαμε στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε στις 26 Μάη του 2017 στο Pointe-Noire (Κονγκό) στον περίβολο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, ερχόμαστε με αυτή την παρούσα να αμφισβητήσουμε τις λύσεις σας και να ζητήσουμε επίσημα την αυθεντική Ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης.

Πράγματι, συμφωνήθηκε μετά τη συνάντηση ότι το σχέδιο της Ημερήσιας  διάταξης θα πρέπει να διαβιβάζεται στον υπεύθυνο της ενορίας για τροποποίηση και επαλήθευση των σημείων που τέθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν από να επεξεργαστούμε ένα τελικό έγγραφο που θα κάνει την ομοφωνία όλων.

Είναι σαφές ότι έχετε οργανώσει μια συγκέντρωση μεροληπτική και μερική για να δώσετε απαντήσεις παράλογες και λαθεμένες στις ανησυχίες μας. Επίσης όσο παράξενο κι αν μπορεί να φαίνεται, δεν μας το έχετε συνδέσει. Τώρα έχουμε την απόδειξη ότι είστε αναμφισβήτητα κατά της συμφιλίωσης και της ενότητας της Εκκλησίας μας.

Ως εκ τούτου, δεν δεχόμαστε καμία διάταξη ή αποφάσεις που βγήκαν από αυτή τη συγκέντρωση άδικη συνάντηση που δεν αντικατοπτρίζει την ορθόδοξη εκκλησιολογία.

Ντροπή και ατίμωση για σας πατέρα Μάξιμος, επειδή θέλετε να δημιουργήσετε την απολυταρχία στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό.

Ντροπή και ατίμωση για σας επειδή είστε αφελείς, ακόμη και στην πολιτική αυτοί που αποφασίζουν δεν επιβάλλουν ένα νόμο χωρίς διαβούλευση με το λαό που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση, αλλά ο επίσκοπος σαν ένας άποικος επιβάλλει ένα σύνταγμα και εσωτερικό κανονισμό υποτίθεται ότι έχει εγκριθεί από τον πατριάρχη.

Ο ίδιος ο επίσκοπος δεν σέβεται τους κανόνες ούτε ακόμη και την Μεγάλη Σαρακοστή, επιβάλλει στους ιερείς και πιστούς αποφάσεις του Πατριάρχη Θεόδωρος, καθαιρεί ιερείς χωρίς τη νόμιμη διαδικασία, χειροτονεί ιερείς μέσα σε ταραχή, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αφορίζει τους πιστούς οι οποίοι δεν συμφωνούν μαζί του, διαπράττει σοβαρά εγκλήματα που σκανδαλίζουν τη συνείδηση των πιστών και θέλετε να μπορέσουμε να κρατήσουμε σιωπή.

 Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι εξελέγη από το άγιο της Ιεράς Συνόδου που θα τον αφήσουμε την ελευθερία να κάνει την ταραχή και να καταστρέψει την τοπική εκκλησία μας.

Το δικαίωμα της υπακοής σταματά όταν ένας επίσκοπος συνεχίζει να σκανδαλίζει τους πιστούς.

Είναι αλήθεια ο ρόλος μας είναι να ανακοινώνουμε τα καλά νέα του Ευαγγελίου, αλλά μπορούμε επίσης να καταγγείλουμε τους υποκριτές, αυτό είναι ό, τι έκαναν οι άγιοι, οι πατέρες και οι δάσκαλοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τους αιώνες.

Μπορεί παρακαλώ να καταλάβετε, ότι αυτός επίσκοπος πρέπει να φύγει ακόμη και αν εξυπηρετεί εγωιστικά πολιτικά σας συμφέροντα.

Μπορεί παρακαλώ να θυμάστε ότι η επιθυμία πολλών πιστών και ιερέων κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης είναι η αποχώρηση του Επισκόπου άνευ όρων. 

Ας εργαστούμε και να προσευχόμαστε ότι οι ενέργειές μας που είναι σε αρμονία με το μεγάλο όραμα της Εκκλησίας ότι η Ορθοδοξία έχει κληρονομήσει από τους Πατέρες και συνόδους.

Πολύ ειλικρινά,

Έγινε στο Pointe-Noire, 25 Ιούλιος 2017

No comments:

Post a Comment