Thursday, December 4, 2014

ΥΜΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


ΥΜΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
    
ΚΑΚΟΦΩΝΑΡΗ ΨΑΛΤΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΟΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Επιτρέψτε μου εν πρώτοις να εξηγήσω το νεολογισμό. Τι έστι κακοφωνάρης; Στην κυπριακή διάλεκτο υπάρχει το επίθετο καλοφωνάρης, με το οποίο χαρακτηρίζουμε τον καλλίφωνο. Το ακριβώς αντίθετο είναι ο κακοφωνάρης. 

Ας έλθουμε όμως στο προκείμενο. Κατά το οικουμενιστικό γιορντάσι που έγινε στα τέλη του λήξαντος μηνός, συν τοις άλλοις, ο επιχώριος επίσκοπος  της Κωνσταντινουπόλεως, δηλαδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ευλόγησε τη συγκέντρωση των παπικών στη φραγκοεκκλησιά της Πόλης (στο Ιστικλάλ), αλλά και τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο στον ιερό πατριαρχικό ναό. 

Και τι πειράζει που τους ευλόγησε; 

Αντί απαντήσεως σας μεταφέρω περιστατικό από το Βίο του εν Αγίοις πατρός ημών Ιωάννου επισκόπου Κολωνίας του Ησυχαστού. Αυτός έζησε την εποχή του αυτοκράτορος Μαρκιανού. Τον καιρό που ασκήτευε δύο άνθρωποι (ο ένας ορθόδοξος κι ο άλλος μονοφυσίτης-αιρετικός), εντελώς άγνωστοι στον Αγιο, πήγαν να τον επισκεφθούν στο κελλί του και του ζήτησαν να τους ευλογήσει. Κι αυτός τον μεν άγνωστό του ορθόδοξο τον ευλόγησε, τον δε εξίσου άγνωστό του μονοφυσίτη, αρνήθηκε να τον ευλογήσει, αποκαλύπτοντας του συνάμα την αίρεση στην οποία ανήκε. Κι όταν ο τελευταίος συντετριμένος ενώπιον του Αγίου τον παρακαλούσε να του πει τι να κάνει αυτός του είπε χωρίς περιστροφές να αποκηρύξει δημόσια την αίρεση, να γίνει μέλος της Εκκλησίας (δηλαδή της Ορθόδοξης) και μετά να πάει να πάρει την ευλογία του. Ο καλοπροαίρετος αυτός άνθρωπος έτρεξε κι έκανε αγαλλομένω ποδί ό,τι τον ορμήνεψε ο άνθρωπος του Θεού και τότε ο Αγιος Ιωάννης του έδωκε ολοπρόθυμα την ευλογία του. 

Αυτός είναι ο δρόμος των Αγίων. Εμείς οι Ορθόδοξοι  “επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι” αυτό τό δρόμο ακολουθούμε. Δεν είμαστε αγιώτεροι των Πατέρων μας. Γι’ αυτό το λόγο θλιβόμαστε τα μέγιστα με όλα αυτά τα αντικανονικά που μας φέρνουν σε αντίθεση με το δρόμο που χάραξαν οι Αγιοι. 

Αλλά και βραχυπρόθεσμα ποιον ωφελούν; Τους Ρωμιούς της Πόλης; Κάθε αλλο. Τους μακράν της αληθείας Παπικούς; Αυτοί επιμένουν φορτικά στην άποψή τους. Δηλαδή; Να μας ρίξουν ουνιτικώ τω τρόπω. Θλίψις απέραντη με συνέχει, χειρότερη από τη λύπη των φίλων του Ιωβ. Γι’ αυτό εκφράζομαι με τη σειρά μου με τα πατροπαράδοτα μέλη.  

Προσόμοιον. 
“Των ουρανίων ταγμάτων”. Ηχος α΄.

Των ορθοδόξων τα πλήθη νυν καταθλίβονται,
ορώντα ευλογούντα των ποιμένων τον πρώτον,
στίφη δυσσεβούντων αιρετικών 
και κακοδόξων τον πρόκριτον,
τους κακοφθόγγοις διδάγμασι 
του Χριστού την Εκκλησίαν πολεμήσαντας.

No comments:

Post a Comment