Saturday, August 9, 2014

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ



Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την Πέμπτη, στην Παράκληση στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, έγιναν δύο σοβαρές παρατυπίες με την πλήρη ενθάρρυνση ή τουλάχιστον με την πλήρη ανοχή του π. Ιωάννη.

Συγκεκριμένα ο πρωτοψάλτης κ. Μινέτος απαξίωσε να σταθεί με τα ράσο του στο αναλόγιο, ενώ μία κυρία αγνώστου ταυτότητας πήγε και στάθηκε δίπλα στο σεμνό λαμπαδάριο της Εκκλησίας μας -που φορούσε κανονικά το ράσο του- και συμμετείχε ως ο τρίτος ψάλτης της Παράκλησης.!!!

Ας αρχίσουμε από τον κ. Μινέτο, ο οποίος θέλει σε κάποια στιγμή να χειροτονηθεί και όμως θεωρεί ότι το να φορά ράσο -αν και πρωτοψάλτης του Καθεδρικού ναού- είναι μεγάλη αγγαρεία.!!!

Οι τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου γνωρίζουν ότι έκανα -κατ’ επανάληψη- τις πιο κολακευτικές αναφορές για την εξαίρετη φωνή και τις άλλες αρετές του κ. Μινέτου. Ψάλλει πραγματικά σαν άγγελος.

Ολοι κατηγορούν -και δικαίως από ότι πληροφορούμαι- τον προηγούμενο ιερέα του ναού για πολλά. Και όμως! Ο κ. Μινέτος, όταν εφημέρευε στον Καθεδρικό ναό ο προηγούμενος ιερέας, φορούσε πάντοτε ράσο. Τώρα που ήρθε νέος κληρικός, που ελπίζαμε να διορθώσει όλα τα σφάλματα και για τον οποίο γράψαμε ήδη δύο άρθρα που τον ανεβάσαμε μέχρι τον τρίτο ουρανό και επέκεινα, είδαμε τον κ. Μινέτο να ψάλλει αράσωτος. Δηλαδή διαπιστώνουμε ότι γκρεμίζονται και τα καλά που υπήρχαν όταν ήταν ο προηγούμενος ιερέας.!!! Η προσωπική σας ευθύνη, π. Ιωάννη, για την παρατυπία -πέραν φυσικά από την προσωπική ευθύνη του κ. Μινέτου- είναι πολύ μεγάλη.

Και ως να μην έφτανε αυτό κάποια κυρία κάποιας ηλικίας εμφανίστηκε στο αναλόγιο, ενώ ο Καθεδρικός ναός έχει δύο εξαίρετους ψάλτες και έψαλλε μεγάλο μέρος της Ακολουθίας.

Η ευθύνη για το σοβαρότατο αυτό ατόπημα βαρύνει βεβαίως και την κυρία, αλλά βαρύνει πρωτίστως τον π. Ιωάννη.

Ο μέγας, όμως, υπεύθυνος γι’ αυτού του είδους τις παρατυπίες είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. 

Και εξηγούμαι.

Συνηθίζω πάντοτε να βλέπω πόσο γεμάτο είναι το ποτήρι. Οχι πόσο είναι άδειο. Εννοώ ότι, όταν διακρίνω ότι ένας άνθρωπος έχει καλές διαθέσεις και αγωνίζεται, προβάλλω τα προτερήματα του και παρασιωπώ τα ελαττώματά του, με την ελπίδα ότι σταδιακά και αυτά που δεν είναι σωστά θα τον φωτίσει ο Αγιος Θεός να φιλοτιμηθεί να τα διορθώσει.

Ακουσα, λοιπόν, ότι ο π. Ιωάννης την πρώτη Κυριακή που παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό ναό στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου, έφερε μαζί του μια κυρία, η οποία ουσιαστικά ανέλαβε το αναλόγιο, ενώ -επαναλαμβάνω- ο Καθεδρικός ναός έχει ψάλτες που θα ζήλευε η συντριπτική πλειοψηφία των ναών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οπως γνωρίζουν οι αναγνώστες του ιστολογίου, όχι μόνον δεν έκανα καμία αναφορά στο θέμα, αλλά επαίνεσα τον π. Ιωάννη με πραγματικούς διθύραμβους.!!! Αποσιώπησα πλήρως την παρατυπία παρόλον ότι οι πιστοί στην Αστόρια που μου έδωσαν την πληροφορία, ήταν πολύ σκανδαλισμένοι. Παρουσίασα κυριολεκτικά το μαύρο άσπρο -όπως κάνω πολύ τακτικά σας πληροφορώ- για να φιλοτιμήσω σε ότι καλό.

Για να ξαναφέρει την μουσικολογιότατη ιεροψάλτρια ο π. Ιωάννης στην Παράκληση την Πέμπτη υπάρχει ΜΟΝΟΝ μία λογική εξήγηση. Οτι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν του έκανε παρατήρηση -ή ίσως και τον ενθάρρυνε- για την σοβαρότατη αυτή παρατυπία. Ως εκ τούτου, ο καλός μας ο π. Ιωάννης, ένιωσε άνετος να επαναλάβει το σφάλμα.!!!

Αγιε Αμερικής! Με όλο το σεβασμό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρέπει να σέβεστε περισσότερο τους Κανόνες της Εκκλησίας. Δηλαδή, δεν φτάνει που κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να διατηρήσετε τη φραγκοχορωδία στον Καθεδρικό ναό δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την ενθρόνισή σας, παρόλον ότι δύο φορές ο Παναγιότατος μας υπέδειξε ότι πρέπει να υιοθετήσουμε τη Βυζαντινή ψαλμωδία, τώρα θα εκτοπίσετε και τους ψάλτες από το αναλόγιο;

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι κρύβεστε επιμελώς πίσω από άλλους και αφήνετε απαράδεκτες καταστάσεις να εξελίσσονται, είτε -ακόμη χειρότερα- αφήνετε επίτηδες άλλους να εκτίθενται για να προωθήσετε μη παραδοσιακές θέσεις.

Αυτά για την ώρα και θα επανέλθω -συν Θεώ- σύντομα, επειδή οι φήμες ότι γίνονται διεργασίες για τη χειροτονία νέων επισκόπων πυκνώνουν -τίποτα επιλήψιμο φυσικά με αυτό-, αλλά ορισμένα από τα ονόματα που ακούγονται κάθε άλλο παρά άξιοι προαγωγής στο επισκοπικό αξίωμα είναι, επειδή οι συγκεκριμένοι κληρικοί έπρεπε να ήταν από καιρό καθηρημένοι. Και αυτό δεν είναι αστείο. Επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να χειροτονηθούν και άλλοι ανάξιοι -τουτέστιν νεωτεριστές ή οικουμενιστές ή διαβεβλημένοι- επίσκοποι στην Εκκλησία μας. Θα επανέλθω -συν Θεώ- σύντομα με συγκεκριμένα στοιχεία.

No comments:

Post a Comment