Thursday, August 21, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Αρχιμ Ιωάννου Κωστώφ, Η Μητέρα μας η Εκκλησία, Church ή Κίρκη, Σταμάτα 2014, σσ. 431.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======

Πολυσέλιδο το νέο ευανάγνωστο βιβλίο του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωάννη Κωστώφ.

Πραγματεύεται χωρίς να εξαντλεί -και πώς θα μπορούσε άλλωστε να εξαντλήσει;- τη διδασκαλία της πίστης μας για την Εκκλησία. Το θέμα το βλέπει κυρίως από απολογητική σκοπιά που συνιστά την προοπτική που κατεξοχήν ενδιαφέρει πάντοτε τον π. Ιωάννη. 

Eκατοντάδες τα Γραφικά, Πατερικά και άλλα αποσπάσματα πολλών συγγραφέων που παραθέτει για το θέμα που αναπτύσσει.

Μήπως ο καλός κληρικός έχει κατά νουν -στο απώτερο έστω μέλλον- να δώσει το έργο του και όλα τα βιβλία του σε μορφή E-book για να είναι όλος αυτός ο απολογητικός πλούτος εύχρηστος σε όλους;

O π. Ιωάννης πραγματεύεται το σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου του για τις οργανώσεις κυρίως με την παράθεση των θέσεων του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου. Αυτό δείχνει -για μια ακόμη φορά- το κενό που υπάρχει εξαιτίας του ότι 25 χρόνια από την κοίμηση του π. Επιφάνιου παραμένει ανέκδοτο τεράστιο μέρος του έργου του μακαριστού Γέροντα που μαζεύει σκόνη στο αρχείο αντί να φωτίζει τη ζωή των πιστών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πανοσ. Αρχιμ Σπυρίδωνας Παυλόπουλος, Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζηνίας, με την ευκαιρία της επικείμενης επετείου των 25 χρόνων από την κοίμηση του Γέροντα ότι θα εκδώσει τουλάχιστον 
1.) Τις ανέκδοτες επιστολές του Γέροντα, 
2.) Τα άρθρα του που δεν συμπεριελήφθησαν στον προηγούμενο τόμο, 
3.) Τουλάχιστον ένα τόμο από τις ανέκδοτες ομιλίες του π. Επιφάνιου με προοπτική φυσικά σε ένα ή το πολύ σε δύο χρόνια να εκδοθεί ολόκληρο το ανέκδοτο υλικό.

No comments:

Post a Comment