Monday, August 18, 2014

O ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ



O ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======

Χθες την Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν.

Ο εφημέριος του ναού -π. Δαμασκηνός Γκανάς- είναι κληρικός που ενδιαφέρεται να λειτουργούν όλα κατά τάξιν και ευσχημόνως στην εκκλησία που υπηρετεί για 30 χρόνια.

Δύο νέα παιδιά πολύ καλλίφωνοι και κατανυκτικοί ψάλτες -ο κ. Δημήτρης Κεχαγιάς, ένας πολύ ευλαβής νέος αυστηρά προσηλωμένος στην προσευχή, πρωτοψάλτης και Διευθυντής της Βυζαντινής χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με λαμπρή μουσική παιδεία και ο Γιώργος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού -δημιουργούν πολύ ωραία ατμόσφαιρα προσευχής. Ψάλλουν σεμνά, ταπεινά, με εκκλησιαστικό ήθος και με πολλή ευλάβεια.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν είναι από τις ελάχιστες εκκλησίες που γνωρίζω που έχουν αντιφωνική ψαλμωδία με δεξιό και αριστερό ψάλτη. Γυναίκες δεν πλησίασαν το αναλόγιο. Οι ψάλτες ήταν με τα ράσα τους. Οχι μόνον ο δεξιός και ο αριστερός ψάλτης, αλλά και οι βοηθοί του πρωτοψάλτη. Το ίδιο και ο νεωκόρος του ναού. Δεν άκουσα νανινά και τεριρέμ και λοιπές ασεβείς αηδίες τις οποίες ορισμένοι -κυρίως Νεορθόδοξοι- προσπαθούν να επενδύσουν με “θεολογικό” συμβολισμό που προκαλεί καγχασμό. Είναι “τα άρρητα ρήματα” του Αποστόλου Παύλου, έχουν τη θρασύτητα να ισχυρίζονται, χωρίς να κάνουν αναφορά στο γεγονός ότι ο Οσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο "Πηδάλιον" τα απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το εκκλησίασμα δεν ήταν πυκνό αφού οι περισσότεροι ομογενείς τον Αύγουστο είναι για διακοπές στην Ελλάδα. 

Η Θεία Λειτουργία σχεδόν στο σύνολόν της τελέστηκε στα Ελληνικά.

Μπορεί στο κέντρο του Μανχάταν λίγοι να καταλαβαίνουν Ελληνικά, αλλά σε ορισμένες κοινότητες της Νέας Υόρκης -λ.χ. στο Washington Heights και στο Νότιο Μπρονξ- η  Ελληνική γλώσσα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με το εκκλησίασμα. 

Ευτυχώς οι κληρικοί μας έχουν διάκριση. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα που κατανοεί το εκκλησίασμα σε κάθε περίπτωση. Στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στο Μανχάταν λ.χ., παρόλον ότι πρόκειται για κοινότητα βασικά αγγλόφωνη, ο ιερέας έψαλλε ορισμένες μέρες την Παράκληση στα Ελληνικα -όταν οι πιστοί ήταν κατά το πλείστον ομογενείς πρώτης γενεάς-, αλλά και στα Αγγλικά -όταν το εκκλησίασμα αποτελείτο κυρίως από νέα παιδιά.

Η φιλόξενη διάθεση των πιστών της κοινότητας ήταν πολύ μεγάλη στην κοινοτική αίθουσα. 

Ελπίζω ότι ο π. Δαμασκηνός θα αξιωθεί σύντομα να αντικαταστήσει με νέο ξυλόγλυπτο βυζαντινό τέμπλο το σημερινό κακόγουστο πέτρινο τέμπλο που είναι τόσο ψυχρό και ξένο προς το ζεστό περιβάλλον που αντανακλά η αρχιτεκτονική και η ξύλινη στέγη του νεογοτθικού ναού. Η ίδια προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για την σταδιακή αντικατάσταση των φράγκικων εικόνων με εικόνες Βυζαντινής τεχνοτροπίας. Μια διεργασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από ότι αντιλαμβάνομαι.

Πολύ ευλογημένη κοινότητα με πολλά μέλη παρόλον ότι η περιοχή είναι σχεδόν άδεια από ομογενείς που μετακόμισαν στο Bay Ridge.

No comments:

Post a Comment