Monday, August 18, 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΡΗΧΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΥ



ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΡΗΧΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διάβασα, στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”, άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμου που επιγράφει “Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΑ-(ο ρόλος της Ελλαδικής Εκκλησίας και του τουρκικού Ισλάμ)”. 

Απογοητεύτηκα όσο ποτέ άλλοτε με τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως μετά την ανάγνωση της κυριολεκτικά light ανάλυσης που επιχειρεί των πολιτικών και εκκλησιαστικών δεδομένων.

Οτι διαβάζει πρωί, μεσημέρι και βράδυ Γιανναρά είναι "ηλίου φαεινότερον". Ούτε οι αμπελοθεολογίες του με εντυπωσίασαν, ούτε οι όντως ρηχές πολιτικές του αναλύσεις.

Πλήρης απογοήτευση, Σεβασμιότατε, η οποία έρχεται να προστεθεί στην απογοήτευση για τις πρωτοβουλίες σας για την ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αλίμονον αν λαμβάναμε σοβαρά υπόψη τις θέσεις σας για το διάλογο με τους αιρετικούς, για την ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, για τις ανάξιες απλού σχολιασμού επιπολαιότητες που γράφετε για την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος και για τις ανακατατάξεις στη διεθνή σκακιέρα. 

Πολύ ρηχή σκέψη. Πολύ φτηνή Νεορθόδοξη και οικουμενιστική θεολογική σκέψη.

Θα μου πείτε: Καλά και τι περίμενες από τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως; Δεν γνώριζες τις θέσεις του για το μάθημα των θρησκευτικών, για το διάλογο με την αριστερά, για το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών, για την κατάργηση του ράσου κτλ.; 

Δεν είναι ότι περίμενα κάτι σπουδαίο από τον Σεβασμιότατο, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα πόσο ρηχή είναι η σκέψη του.

No comments:

Post a Comment