Saturday, August 23, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην ιστοσελίδα του κ. Σωτήρη Τζούμα “Εξάψαλμος”, το ακόλουθο κείμενο για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

Πέρα από τις φωνές που μέχρι τώρα ακούστηκαν συλλόγων και σωματείων ότι πρόκειται για ανοσιούργημα κομμένο στα μέτρα των απόψεων της κ. Ρεπούση, η φωνή της Εκκλησίας εσίγησε!

Πέντε Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως τις απόψεις τους για το θέμα αυτό με καυστικές δηλώσεις!

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, πρώτος από όλους, με τα κηρύγματά του κάθε Κυριακή, έχει στηλιτεύσει το γεγονός καλώντας την Κυβέρνηση να το πάρει πίσω!

Ο ρηξικέλευθος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με μία επιστολή-καταπέλτη προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιεί ότι όλες αυτές οι εκπτώσεις θα στοιχίσουν στην πατρίδα μας και στο λαό μας!

Ο μαχητικός Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, με σκληρές δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για το νομοσχέδιο και ζητάει να το αποσύρει!

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς, από κοινού με τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ σε δηλώσεις τους προς τα Μέσα Ενημέρωσης καταδικάζουν το νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του!

Και οι άλλοι;

Σιωπούν!

Ασχολούνται με όλα τα άλλα εκτός απο αυτά που θα τους κάνουν δυσάρεστους προς τους κρατούντες!

Πού είναι αλήθεια οι λαλίστατοι κατά τα άλλα «δελφίνοι»;

Δεν ακούσαμε μέχρι στιγμής τί άποψη έχει για το θέμα αυτό ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος!

Τί έχει να πεί για το νομοσχέδιο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που αποτελεί τον αντιπρόεδρο της κατάρτισης του τριπροσώπου κάθε αρχιερατικής εκλογής;

Επίσης αν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος είχε την εκπομπή του στο κρατικό κανάλι θα αφιέρωνε μία εκπομπή γιαυτό το σχέδιο νόμου-παρωδία;

Και αν ναι, τώρα γιατί δε λέει τίποτα;
Για να μη δυσαρεστήσει τους κρατούντες;

Γιατί δεν έχει εκφράσει ακόμη άποψη επί του φλέγοντος αυτού θέματος, ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, που αρέσκεται να του λένε ότι γράφει και ομιλεί συγκλονιστικά!! Εδώ σε θέλω Άγιε !!

Και δεν είναι οι μόνοι!

Από τη στιγμή που δεν συνεκλήθη εκτάκτως η Ιεραρχία,θα έπρεπε όλοι οι Ιεράρχες να ξεσηκωθούν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους!

Εκτός και αν το θέμα δεν τους αφορά ή εκτός αν τα μπάνια των Αρχιερέων κρατούν περισσότερο από τα μπάνια του λαού!”

Το πιο πάνω κείμενο λέγει πολλές αλήθειες, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί εξόφθαλμες σκοπιμότητες. Στόχος του δεν είναι να αναδείξει την πελώρια ευθύνη του Αρχιεπισκόπου για την προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά να τη συγκαλύψει και να μεταθέσει την ευθύνη σε άλλους και δη στους εν δυνάμει αντίπαλους του Θεοφ. Διαυλείας για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Η σιωπή των πλείστων ιεραρχών για ένα τόσο σημαντικό θέμα είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

Δεν είναι ορθή η άποψη του κ. Τζούμα ότι το κατάστημα είναι κλειστόν λόγω διακοπών. Απόδειξη τούτου είναι ότι τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα -καθ’ άπασαν την επικράτεια- συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Απλά πρόκειται για τη συνήθη τακτική των πλείστων ιεραρχών να παρέρχονται εν σιωπή τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την Εκκλησία και την πατρίδα μας.

Μήπως -με ελάχιστες εξαιρέσεις- μιλούν για τον Οικουμενισμό ή για την ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;

Η πρόσκληση του κ. Τζούμα προς τους δελφίνους του Αρχιεπισκοπικού θρόνου να πάρουν θέση είναι ορθή. Ορθή επίσης είναι και η παρατήρησή του ότι το θέμα δεν αφορά μόνον τους δελφίνους αλλά όλους τους ιεράρχες.

Πού είναι "που κάνει νερά" -κατά τη λαική έκφραση- η ανάλυση του κ. Τζούμα;

Καταρχήν γιατί δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον άφαντο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που “καθάρισε” -κατά τη λαική έκφραση- με μια πολύ προκλητική δήλωση του εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής;

Στη συνέχεια για ποιο λόγο ο κ. Τζούμας άφησε εκτός της αναφοράς του τον Θεοφιλέστατο Διαυλείας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου (άλλως “Νεωκόρο”), ενώ ακόμη και οι κότες γνωρίζουν ότι είναι ένας από τους επικρατέστερους -αν όχι ο επικρατέστερος- των δελφίνων;

Γιατί δεν συγκαλεί την Ιεραρχία ο Μακαριότατος για να τοποθετηθεί δυναμικά για το θέμα;

Ορισμένοι νομίζουν ότι το κάνει επειδή είναι “αχυρένιος”, όπως τον χαρακτηρίζουν. Τον παρομοιάζουν δηλαδή με τον άσχετο και άβουλο Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο.

Ουδέν τούτου αναληθέστερο. Οσοι υποτιμούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο διαπράττουν τεράστιο λάθος.

Ο Μακαριότατος είναι ευφυής, επίμονος, αποφασιστικός, ευέλικτος και αποτελεσματικός.

Κινείται μονίμως παρασκηνιακά και κατορθώνει τους στόχους του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει νώτα για την υπεψήφιση του νομοσχεδίου και εξυπηρετεί μάλιστα τη γραμμή των Πασόκων της συγκυβέρνησης.

Προκλητική πάντως η σιωπή των ιεραρχών μας. Πολύ προκλητική και άκρως απαράδεκτη.

No comments:

Post a Comment