Saturday, August 30, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Μέσα στην αναπουμπούλα που δημιουργήθηκε για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να στείλει επιτροπή για να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνο.

Ο Σεβ. Νέας Ιωνίας είναι προχωρημένης ηλικίας και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και η παραίτησή του -εκούσια ή ακούσια- είναι επιβεβλημένη.

Ως εκ τούτου η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να κηρύξει τον θρόνο κενό με την αποστολή επιτροπής γιατρών για να προβεί σε σχετική γνωμάτευση είναι ορθή.

Ενας επίσκοπος ουδέποτε αντικαθίσταται λόγω γήρατος εκτός αν το γήρας επιφέρει κατάπτωση των σωματικών και πνευματικών του δυνάμεων σε βαθμό που αδυνατεί να επιτελεί τα καθήκοντά του.

Αφού, λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας ήρθε η ώρα να κενώσει ο Θρόνος για να αναλάβει άλλος ιεράρχης που θα μπορεί να την ποιμάνει.

Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή να στείλει την επιτροπή και προπαντός ποιον προορίζει για διάδοχό του.

Πρόκειται απλά για μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του να εκπαραθυρώσει υπέργηρους Μητροπολίτες, για να αλλάξει η σύνθεση της Ιεραρχίας, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάδειξη του Θεοφ. Επισκόπου Διαυλείας -άλλως “Νεωκόρου”- στο Αρχιεπισκοπικό αξίωμα;

Μήπως η χρονική στιγμή της εκπαραθύρωσης του Σεβ. Νέας Ιωνίας θα συνδυαστεί με προώθηση του ιδίου του Θεοφιλέστατου Διαυλείας για κατάληψη του Θρόνου;

Αν η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι θετική τότε ίσως βρισκόμαστε στις παραμονές καταιγιστικών εξελίξεων, που θα οδηγήσουν στην παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και στην προώθηση του νυν Διαυλείας -και πιθανόν αυριανού Νέας Ιωνίας- στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Αν θα γίνει αυτό σημαίνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -που δεν είναι καθόλου επιπόλαιος άνθρωπος- μέτρησε τα κουκιά του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τον Διαυλείας για Αρχιεπίσκοπο. 

Διαφορετικά, αν δεν έχει εξασφαλισμένη αυτή τη βεβαιότητα, η τυχόν προώθηση του Διαυλείας ως Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας θα είναι μια καλή τοποθέτησή του σε Μητρόπολη “φιλέτο”, εν αναμονή καλύτερης χρονικής στιγμής για να προωθηθεί το σχέδιο εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Πέραν της όποιας στρατηγικής του Αρχιεπισκόπου ας δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας. 

“Κομίζω γλαύκαν εις Αθήνας” αν αναφέρω ότι η κατάσταση της Μητροπόλεως έχει “τα μαύρα της τα χάλια τα αδιόρθωτα”, κατά τη λαική έκφραση.

Επομένως χρειάζεται ποιμενάρχη με φόβο Θεού, δυναμικό και αποφασισμένο να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου που συσσωρεύθηκε στη Μητρόπολη από τη σύστασή της.

Περιττόν να πω ότι ένα παιδαρέλι, με παντελή έλλειψη ωριμότητας, όπως είναι ο Θεοφιλέστατος Διαυλείας Γαβριήλ -άλλως "Νεωκόρος"-, που είναι μάλιστα και τακτικός θαμώνας του ΠΣΕ, κάθε άλλο παρά είναι το ενδεδειγμένο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Σεβ. Ιωνίας Κωνσταντίνο σε μια τόσο προβληματική Μητρόπολη.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ο Θεοφιλέστατος προσφιλής "Νεωκόρος" μας να μην ενδιαφέρεται για τον θρόνο, επειδή αν επιθυμεί να εκλεγεί Νέας Ιωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος είναι σε θέση να του προσφέρει τη Μητρόπολη στο πιάτο.

Στην Εκκλησία της Ελλάδας -ακόμη και στο στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, όπως λ.χ. ο Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου ή ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής- υπάρχουν άξιοι κληρικοί αδιάβλητοι και με πείρα ποιμαντική και ικανότητες πολλές που μπορούν να αναλάβουν το δυσχερέστατο έργο της διαποίμανσης μια τόσο προβληματικής Μητρόπολης.

Οικουμενιστές ή νεωτεριστές ή εκκοσμικευμένοι ή και διαβεβλημένοι κληρικοί επ' ουδενί λόγω δεν πρέπει να προωθούνται για επισκοποίηση. Οχι μόνον στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, αλλά σε κάθε Μητρόπολη. Είναι αδιανόητο να εκλέγει η Ιεραρχία επισκόπους, που θα γκρεμίζουν συνειδήσεις παρά θα στηρίζουν ψυχές.

Περιττόν να προσθέσουμε, τέλος, ότι επ' ουδενί λόγω πρέπει να γίνει πλήρωση της Μητροπόλεως με το μεταθετό. Καταρχήν επειδή αυτό απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από τους Ιερούς Κανόνες, αλλά και επειδή θα είναι οπωσδήποτε καρπός μη κατά Θεόν συνδιαλλαγής.

No comments:

Post a Comment