Tuesday, August 26, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε, στο dogma.gr, το πιο κάτω ρεπορτάζ του κ. Α. Λουδάρου:

“Ισχυρές επιφυλάξεις για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο με την Αγγλικανική Εκκλησία, εξέφρασε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Καλά πληροφορημένες πηγές του dogma.gr υποστηρίζουν πως ύστερα και από τα τελευταία γεγονότα στην αγγλικανική Εκκλησία, τις χειροτονίες γυναικών, τους χειρισμούς στο θέμα των ομοφυλοφίλων κ.α, η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των ιεραρχών είναι πως το χάσμα που χωρίζει Ορθοδόξους και Αγγλικανούς είναι τέτοιο που δεν μπορεί να γεφυρωθεί με κάποιο θεολογικό ή ακαδημαϊκό διάλογο.

Συνοδικοί μητροπολίτες ανέφεραν κατά την συνεδρίαση πως υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις στη χριστιανική διδασκαλία, στο χώρο των Αγγλικανών σε τέτοιο βαθμό ώστε υπάρχουν αμφιβολίες για τον κατά πόσον μπορούν να θεωρούνται Εκκλησία.

Στο επόμενο διάστημα η αρμόδια επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών θα ενημερώσει την Δ.Ι.Σ. για την πορεία και το αντικείμενο του διαλόγου. 

Όπως πάντως σημείωσαν στο dοgma.gr άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, η αποχώρηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον διάλογο με τους Αγγλικανούς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.”

Eίναι λίαν παρήγορο ότι υπάρχει -τουλάχιστον κατά το ρεπορτάζ- σοβαρός προβληματισμός μεταξύ των ιεραρχών μας για αποχώρηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον διάλογο με τους Αγγλικανούς.

Ανησυχούμε ασφαλώς τα μέγιστα για τις γελοιωδίες της αντιευαγγελικής “χειροτονίας” Αγγλικανών γυναικών και ομοφυλόφιλων στην ιερωσύνη και στην αρχιερωσύνη.

Αλλά ανησυχούμε προπαντός επειδή πολλοί μεταξύ τους -ακόμη και λίαν προβεβλημένα στελέχη τους- είναι Δρυίδες -δηλαδή ειδωλολάτρες-, προσεύχονται με βουδδιστικές πρακτικές ή και αρνούνται ανοιχτά την θεότητα και την Ανάσταση του Χριστού.

Κακώς ορισμένοι ιεράρχες μας -τουλάχιστον κατά το ρεπορτάζ- προβληματίζονται αν θα πρέπει να αποχωρήσουμε από το διάλογο επειδή δήθεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο Αγγλικανισμός είναι Εκκλησία. 

Πρέπει να αποχωρήσουμε από τον ατελέσφορο αυτό διάλογο επειδή οι Αγγλικανοί δεν είναι καν χριστιανική Ομολογία, αφού ανέχονται πολλά και προβεβλημένα στελέχη τους να αρνούνται τη θεότητα του Κυρίου ή να διατυμπανίζουν ότι λατρεύουν το Θεό ως ειδωλολάτρες και ως αλλόθρησκοι.

Ασφαλώς και δεν είναι Εκκλησία οι Αγγλικανοί, αφού η μόνη και αδιαίρετη Εκκλησία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αλίμονον αν προβληματίζονται οι ιεράρχες μας αν και κατά πόσον οι αιρετικοί είναι Εκκλησία. 

Η "χειροτονία” γυναικών και ομοφυλόφιλων είναι μεν σοβαρό αλλά δευτερεύον. Το πιο ουσιαστικό είναι να αντιληφθούμε ότι οι Αγγλικανοί -ως αιρετικοί- δεν έχουν έγκυρα μυστήρια γι’ αυτό και είναι πολύ δευτερεύον ποιον “χειροτονούν”, αφού ούτως ή άλλως δεν έχουν ιερωσύνη και αρχιερωσύνη και βεβαίως δεν είναι Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment