Friday, August 1, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ



Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, το ακόλουθο κείμενο που υπογράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης:

“Σεμνός, απλός, ανθρώπινος ο Ιωαννίνων Μάξιμος. Δεν είναι ο μοναδικός. Είναι ένας από τους πολλούς νέους που έχει αναδείξει ως αρχιερείς η Εκκλησία.

Όλοι της γενιάς του δείχνουν να ακολουθούν αυτό που ζητά η κοινωνία.

Ο Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος που βρέθηκε μόλις προχθές στους δρόμους για να ακούσει τον κόσμο της Καρδίτσας. Ο Μαρωνείας, ο Νικοπόλεως, ο Ελασσώνος, ο Κίτρους.

Αρχιερείς δραστήριους θέλει ο κόσμος. Με λόγο παρεμβατικό, με πρωτοβουλίες που προάγουν την κοινωνία και πηγαίνουν το κοινό καλό ένα βήμα παρακάτω.

Που γνωρίζουν τις δυνατότητες του διαδικτύου, που συνεργάζονται με την τοπική Αυτοδιοίκηση για το καλό των πολιτών και μιλούν τη γλώσσα των νέων.

Χρειάζεται και η εμπειρία των μεγαλύτερων. Η σοφία των γηραιότερων.

Μήπως, όμως, όταν δεν υπάρχει πια η βιολογική δυνατότητα να ασκήσει κάποιος τα καθήκοντά του θα έπρεπε να αποσύρεται;

Να παραχωρεί τη θέση του σε εκείνους που διαθέτουν όραμα, γνώση και όρεξη για να εργαστούν;

Μήπως Άγιοι Αρχιερείς, εσείς που επίμονα παραμένετε γατζωμένοι σε οφίκκια και θρόνους, ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε το καλό της Εκκλησίας και του λαού;

Μήπως Άγιοι Αρχιερείς που αδυνατείτε να ασκήσετε επαρκώς τα καθήκοντά σας πρέπει να προβληματιστείτε και να ατενίσετε με ειλικρίνεια το μέλλον της Εκκλησίας;

Με όλο τον σεβασμό, σκεφτείτε το. Για το καλό της Εκκλησίας. Ακόμη κι αν αυτό πλήττει τα συμφέροντα του περιβάλλοντός σας. Συγγενικού και μη.”

Το πιο πάνω κείμενο σημαίνει τούτο το απλούστατο.

Οτι ο επίμονος πάντοτε στις μεθοδεύσεις του Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε νέες προγραφές προχωρημένης ηλικίας επισκόπων και ότι εργάζεται συστηματικά και επίμονα για να πραγματοποιήσει τον στόχο του να αλλοιώσει ακόμη περισσότερο τη σύνθεση της Ιεραρχίας για να μπορέσει να επιβάλει τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ (Παπανικολάου) -άλλως “Νεωκόρο”- ως νέο Αρχιεπίσκοπο.

Το άρθρο, που υπογράφει ο κ. Πολυγένης, προσπαθεί να μας πείσει ότι ο Σεβ. Ιωαννίνων και ο Σεβ. Θεσσαλιώτιδος και άλλοι αρχιερείς που χειροτονήθηκαν πρόσφατα είναι επίσκοποι με μεγάλες ικανότητες επικοινωνίας με τους νέους, ότι γνωρίζουν πώς να συνεργάζονται με τις αρχές και να παράγουν ουσιαστικό ποιμαντικό έργο σε αντίθεση με τους προχωρημένης ηλικίας ιεράρχες, οι οποίοι αδυνατούν να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Η θέση ότι όταν ένας ιεράρχης δεν μπορεί να επιτελέσει το καθήκον του πρέπει να παραιτείται είναι ορθή.

Η θέση ότι όποιος είναι δραστήριος και έχει την ικανότητα να αναπτύσσει δημόσιες σχέσεις είναι καλός ιεράρχης είναι λανθασμένη και εδράζεται σε εκκομικευμένη αντίληψη για το ρόλο του επισκόπου.

Η Εκκλησία δεν χρειάζεται δραστήριους επισκόπους, όπως λέγει το άρθρο που υπογράφει ο κ. Πολυγένης, ικανούς να προβαίνουν σε  επικοινωνιακές κινήσεις. 

Χρειάζεται πρώτιστα αγίους επισκόπους. Ανθρώπους ορθόδοξου φρονήματος, ήθους, προσευχής, παραδοσιακούς, σεμνούς που να εμπνέουν το ποίμνιό τους με το παράδειγμα της αγίας βιοτής τους. 

Αλλωστε δεν είναι λίγο νωρίς να κρίνουμε ότι οι Σεβ. Ιωαννίνων και Θεσσαλιώτιδος έχουν επιτύχει ως ποιμενάρχες; Για την ώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι είναι πρόθυμοι να συναντώνται με τις αρχές και να κάνουν ποιμαντικές παραστάσεις. Πότε φτάσαμε να δούμε κατά Θεόν καρπούς της διακονίας τους; 

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. 

Η επιτυχία του Σεβ. Ιωαννίνων δεν θα κριθεί τόσο από το πόσο δημοσιοσχετίτης και πόσο αεικίνητος είναι, αλλά πρώτιστα αν θα καλύψει τα τεράστια εφημεριακά κενά και αν θα στελεχώσει τις βασικές υπηρεσίες της Μητροπόλεως του με ανθρώπους με φόβο Θεού.

Τα ίδια ισχύουν για τον νέο Θεσσαλιώτιδος. 

Πότε χειροτόνησε άγιους κληρικούς και με ποιους ενάρετους συνεργάτες στελέχωσε τη Μητρόπολή του ώστε μιλούμε με τόσο ενθουσιασμό για την απόδοσή του και  καλούμε τους προχωρημένης ηλικίας ιεράρχες να παραιτηθούν για να δώσουν τη θέση τους σε κληρικούς με τις ίδιες ικανότητες;

No comments:

Post a Comment