Thursday, August 21, 2014

ΧΡΕΩΣΤΙΚΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ή ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ;



ΧΡΕΩΣΤΙΚΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ή ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ;

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
======

Στο χέρι του ανθρώπου είναι να δεχθεί την έκφραση της αγάπης του Θεού ως ολοκληρωτική δωρεά συγχωρήσεως και προσαυξήσεως χάριτος, και στο χέρι του είναι πάλι να βιώσει την “οργήν” του Κυρίου του, περνώντας “τοις βασανισταίς έως ου αποδώ παν το οφειλόμενον αυτώ”. Αλλά θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει; Δυστυχώς! Είναι χρέος ανεξόφλητον. Είναι δυνατόν ποτέ ένας πάμπτωχος δούλος να πληρώσει χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων; Αλλ’ είναι πολύ περισσότερο αδύνατον να απαλλαγεί ο άνθρωπος από το τεράστιο βάρος των αμαρτιών του, και μάλιστα όταν παρέλθει η παρούσα ζωή. Αυτό μόνο με την θυσία του Χριστού πληρώνεται. Αλλά αυτή τη θυσία ο άνθρωπος του μίσους την καταπάτησε και την αρνήθηκε. Έδειξε διαγωγή εντελώς αντίθετη προς το νόμο και τη διαγωγή του Χριστού, ο οποίος μάς ζητά να συγχωρούμε πρώτα ώστε να συγχωρεθούμε στη συνέχεια. 

Αδελφοί μου. Η Ορθόδοξος πνευματικότης, στηρίζεται μεν στην Πίστη αλλά ταυτοχρόνως οικοδομείται στην Αγάπη. Το δε χειρότερο απ’ όλα τα αμαρτήματα είναι το να μη συγχωρούμε τους εν Χριστώ αδελφούς μας αλλά και κάθε άνθρωπο. 

Και ας μη ξεφεύγει ποτέ από το νου μας ότι καθημερινώς εμείς οι ίδιοι φέρουμε επάνω μας δια της Κυριακής Προσευχής μια μεγάλη ευχή που εάν δεν προσέξουμε μπορεί να αποβεί σε μεγάλη κατάρα. Ποια τώρα είναι αυτή; “Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών (Ματθ. στ΄ 12). 

No comments:

Post a Comment