Tuesday, August 19, 2014

Ο ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΣΕ


Ο ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΣΕ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======

Είπε ο Παναγιότατος στην προσφώνηση του κατά τη χειροτονία του Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμου:

“Αἱ σπουδαί σου ἐν τῇ Θεολογικῇ Σχολῇ τοῦ Βελιγραδίου σε ἔφεραν εἰς ἐπαφήν μέ τήν ἀκραιφνῆ Ὀρθόδοξον Σερβικήν παράδοσιν καί πνευματικότηtα, καί μάλιστα μέ τούς μεγάλους συγχρόνους Θεολόγους πατέρας καί φωστῆρας τῆς Ἐκκλησίας ταύτης, τούς Ἁγίους Νικόλαον Βελιμίροβιτς καί Ἰουστῖνον Πόποβιτς, τούς στύλους ἀναδειχθέντας κατά τούς ἐσχάτους καιρούς τῆς ἀδελφῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας, καί παρά τούς ὁποίους ἐμαθήτευσε μέγα τμῆμα τῆς συγχρόνου Ἱεραρχίας αὐτῆς καί οἱ ἐκεῖ διδάσκαλοί σου.

Ἔχε κατά νοῦν τήν πορείαν τοῦ πλέον εὐκλεοῦς βλαστοῦ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς σου, τῆς γειτονικῆς Σηλυβρίας τῆς Ἀνατολικῆς Θρᾴκης, Ἁγίου Νεκταρίου, ὅστις ἐσυκοφαντήθη καί ἐδιώχθη ὅσον οὐδείς ἕτερος ποιμήν τῆς Ἐκκλησίας ἡμῶν, ἀλλά διά τοῦτο ἐδοξάσθη καί θαυματουργεῖ, καί οὕτως ἀπεδείχθη καί ἐν τῇ περιπτώσει του περιτράνως τό Πατερικόν ὅτι «οὐ μικρός ἆθλος, ἀλλά καί σφόδρα μέγας οὗτος ὁ τῆς συκοφαντίας ἐστί».

Υπέροχοι λόγοι του Παναγιότατου. Οι Σέρβοι Αγιοι Ιουστίνος (Πόποβιτς) και Αχρίδος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς) που αναμετρήθηκαν δυναμικά με την Ευρωπαική φιλοσοφία, δίνουν έμμεσα απάντηση και στο δημοσίευμα του Μεγάλου Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεωργίου Τσέτση, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει υπέρ του ΠΣΕ εξαιτίας της αχαρακτήριστης επιπολαιότητας του “Ορθοδόξου Τύπου” να δημοσιεύσει επιστολή που έλεγε ότι δήθεν στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ στο Πουσάν ελήφθη απόφαση υπέρ της άρσης του άβατου του Αγίου Ορους.

Ολα όσα αναφέρει ο π. Γεώργιος για την δήθεν αξία της παρουσίας των Ορθόδοξων Εκκλησιών στο ΠΣΕ αναιρούνται με ακαταμάχητα επιχειρήματα από τον Οσιο Ιουστίνο (Πόποβιτς), ο οποίος έδωσε συντριπτική απάντηση εναντίον της συμμετοχής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο ΠΣΕ με το μνημειώδες Υπόμνημά του στη Σερβική Ιεραρχία.

Αρα έμμεσα ο Παναγιότατος αναιρεί -με όσα είπε στην προσφώνησή του στον Σεβασμιότατο Σηλυβρίας- όσα αναφέρει υπέρ της παραμονής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο ΠΣΕ ο π. Γεώργιος Τσέτσης.

Πέραν όμως αυτού ερωτούμε τον Μεγάλο Πρωτοπρεσβύτερο.

Γιατί εξακολουθεί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης να είναι βουβή;

Γιατί μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη οι εκκλησίες της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και στη Νικαια της Βιθυνίας ενώ ακούγονται ευκρινέστατα απειλές ότι θα συμβεί το ίδιο και με την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως;

Πώς βοήθησε το ΠΣΕ τους χριστιανούς του Ιράκ και της Συρίας;

Πώς βοήθησε τους απαχθέντες επισκόπους του Πατριαρχείου Αντιοχείας;

Πώς βοήθησε τους χριστιανούς της Νιγηρίας που αντιμετωπίζουν τη δολοφονική μανία της Μπόκο-Χάραμ;

Γιατί δεν βλέπετε κατάμματα την αλήθεια, π. Γεώργιε, ότι το ΠΣΕ δεν μπορεί να φέρει κανένα καλό πρακτικό αποτέλεσμα;

Γιατί ισχυρίζεστε ανακριβώς ότι προβάλλουμε την Ορθοδοξία στο ΠΣΕ αφού δεν κάνετε καν χρήση του δικαιώματος να εκδίδετε δικά σας κείμενα οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι;

Τι είδους ορθόδοξη μαρτυρία είναι η συμφωνία σας με τα προδοτικά κείμενα της Ορθοδοξίας στο Πουσάν και στο Πόρτο Αλέγκρε που εκφράζουν ατόφια την προτεσταντική εκκλησιολογία;

Ποια αξία έχει το επιχείρημά σας ότι δήθεν δεν υπογράψετε το κείμενο του Πουσάν αφού όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία με τα κείμενα δεν δηλούται με υπογραφή αλλά με τα indicators cards;

Θα θεωρήσουμε ιδιαίτερη προσφορά σας στην Ορθοδοξία αν συντάξετε Υπόμνημα στον Παναγιότατο και να ζητάτε την έξοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών από το ΠΣΕ.

No comments:

Post a Comment