Sunday, August 3, 2014

Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Ηταν η δεύτερη φορά που έρχομαι σε επαφή με τον νέο ιερέα του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν π. Ιωάννη Βλάχο.

Επιβεβαίωσα απολύτως τις αρχικές άριστες εντυπώσεις που αποκόμισα από την πρώτη μου γνωριμία την περασμένη Παρασκευή.

Πρόκειται για άνθρωπο πίστεως και αληθινής ευσέβειας.

Ολα έγιναν κατά τάξη και ευσχημόνως στην Παράκληση.

Στο αναλόγιο οι ψάλτες με τα ράσα τους. Οι ψάλτες κ. Αθανάσιος Μινέτος και κ. Ιωάννης Πατεράκης έψαλλαν Βυζαντινά και πολύ κατανυκτικά. Καμιά γυναίκα δεν πλησίασε το αναλόγιο, δεν είδαμε -όπως γινόταν στο παρελθόν- το ipad πάνω στην Αγία Τράπεζα, μερίμνησε προσωπικά όλοι όσοι ήθελαν να έχουν εγκόλπιο της Παράκλησης και στις δύο γλώσσες, αφού ορισμένοι ύμνοι ψάλλονταν Ελληνικά και άλλοι Αγγλικά.

Ιδιαίτερα εντυπωσιάζει η προσπάθεια του π. Ιωάννη να αποκτήσει εντελώς προσωπική επαφή με καθένα από τους εκκλησιαζόμενους.

Προσπαθεί να γνωρίσει τον καθένα ονομαστικά και ενδιαφέρεται να αποκτήσει προσωπική σχέση με όλους τους πιστούς.

Πριν αρχίσει η Ακολουθία πλησίασε όλους και ζήτησε τα ονόματά μας, ακόμη και τα ονόματα των προσφιλών εμπερίστατων αδελφών μας, για να τα μνημονεύσει στην Παράκληση.

Το εκκλησίασμα αριθμείτο σε ορισμένες δεκάδες, αλλά η πλειοψηφία αυτών ήταν νέοι κάτω των τριάντα χρόνων.

Καλλίφωνος, έψαλλε κατανυκτικά με τους ψάλτες σε ορισμένα σημεία της Παράκλησης μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου.

Ενώ έψαλλαν του τελευταίους ύμνους της Παράκλησης ζήτησε από όλους να γονατίσουμε και ο ίδιος γονατιστός με το κεφάλι στο έδαφος έδωσε σε όλους το παράδειγμα. 

Μετά το πέρας της Παράκλησης κάλεσε όλους να προσκυνήσουμε την εικόνα της Παναγίας και στη συνέχεια πρόσφερε ως ξεχωριστή ευλογία την προσκύνηση μικρού τεμάχιου του Τιμίου Ξύλου που του έδωσε Αγιορείτης μοναχός.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση προπαντός είναι η άμεση κατακόρυφη αύξηση των Ακολουθιών της Παρακλήσεως αλλά και της Θείας Λειτουργίας που εισήγαγε. Ενώ σε προηγούμενες χρονιές ποτέ δεν γινόταν καθημερινά Παράκληση τώρα σχεδόν καθημερινά το Δεκαπενταύγουστο θα ψάλλεται ορισμένες μέρες, όχι μόνον ο Μικρός αλλά και ο Μέγας Παρακλητικός Κανόνας. Αυτό για τα Ελλαδικά και Κυπριακά δεδομένα μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά για την Εκκλησία της Αμερικής κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι.

Στο τέλος μας είπε λίγα λόγια στα Αγγλικά για τη σημασία του Δεκαπενταυγούστου, την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού, τις μεγάλες εορτές της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την ανάγκη να τηρήσουμε τη νηστεία και να ζήσουμε εκκλησιαστικά το Πάσχα του Καλοκαιριού.

Ταπεινός, σεμνός, ευλαβής και παραδοσιακός ο νέος εφημέριος του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας κέρδισε κιόλας την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας. 

Με τη βοήθεια του Θεού θα δώσει νέα αίγλη στον καθεδρικό ναό της Αρχιεπισκοπής μας και θα στηρίξει ψυχές.

Τω Αγίω Θεώ η δόξα που κάνει τους ανθρώπους ταπεινούς και ευλαβείς. 

No comments:

Post a Comment