Sunday, August 3, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε στη Romfea.gr:

“Διατεθειμένος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθμος, για το ζήτημα της λειτουργίας Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Μιλώντας στον FOCUS 103,6 ο Παναγιώτατος, δήλωσε, πως μέσα σε μια σχολή ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, είναι αδιανόητο να ενταχθεί η υπόθεση του Ισλάμ, το οποίο, εδώ και 40 χρόνια "εμπαίζει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

"Η ουσία του προβλήματος, είναι η διαφορά των δυο θρησκειών, οι οποίες δεν μπορούν επουδενί να συνυπάρξουν.

Ένα Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε τμήματα Φιλολογίας, ή στο τμήμα Παρευξεινίων χωρών του Πανεπιστημίου Θράκης.

"Εγώ θα προσφύγω για το θέμα στο ΣτΕ" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Άνθιμος.”

Επαινούμε βεβαίως εκ βαθέων το αγωνιστικό φρόνημα του Σεβ. Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέλαβε στους ώμους του το τιτάνιο έργο να ματαιώσει τη μετατροπή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης σε Θρησκειολογική Σχολή με την προσθήκη του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, η οποία -συν τοις άλλοις- εγκυμονεί τεράστιους θρησκευτικούς και εθνικούς κινδύνους.

Η μόνη μου επιφύλαξη για την πρόθεση του Σεβ. Θεσσαλονίκης να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας είναι αν θα γίνει δεκτή η προσφυγή. Δεν είμαι νομικός γι' αυτό και δεν ξέρω ποια είναι η νομική διάσταση του θέματος, αλλά το σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που απορριφθεί η προσφυγή τότε οι πολυπολιτισμικοί αχυράνθρωποι θα προχωρήσουν ακάθεκτοι στη σύσταση του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών.

Γι’ αυτό ας βεβαιωθεί ο Σεβασμιότατος με απόλυτη σιγουριά από τους νομικούς του συμβούλους για τις πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής πριν την καταθέσει για να μην αποβεί τελικά μπούμερανγκ.

Προπαντός ας επικεντρώσει την προσοχή του να ζητήσει στήριξη από τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και από άλλους φορείς και παράγοντες, από τα συνεργαζόμενα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης κτλ. για να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις για να μη γίνει το απονενοημένο έγκλημα.

No comments:

Post a Comment