Thursday, March 8, 2012

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ



ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

====================

Στο Ιράν κατοικούν τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες Χριστιανοί κυρίως Αρμένιοι και Ασσύριοι. Αυτοί έχουν ναούς και δυνατότητα να θρησκεύονται ελεύθερα.

Ανεκτική είναι η στάση των αρχών απέναντι και σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες, λ.χ. Ζωροαστρών.

Σχεδόν επί εβδομήντα χρόνια στην Τεχεράνη λειτουργεί Ορθόδοξος Ιερός Ναός της δικαιοδοσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

Όμως κι εδώ καταγράφονται περιστατικά διάκρισης σε βάρος των χριστιανών, ειδικότερα δε, είναι ευρέως γνωστή η απόφαση της 22ης Σεπτεμβρίου 2012 του δικαστηρίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με την οποία σε θάνατο καταδικάσθηκε ο 32χρονος ευαγγελικός πάστορας Γιουσέφ Νανταρχάνι για την προσχώρηση στο Χριστιανισμό και την αποκήρυξη του Ισλάμ. Ο Νατναρχάνι συνελήφθη το 2009.

Της συλλήψεως του πάστορα προηγήθηκε η προσφυγή του στις αρχές της επαρχίας Γκιλιάν, με την οποία αμφισβητούσε το νόμο της επαρχίας που υπαγόρευε υποχρεωτική μελέτη του Κορανίου σε όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένου και του υιού του.

Σύμφωνα με την ανάκριση ο πάστορας τελούσε εκκλησιαστικές ακολουθίες στην οικεία του, κήρυττε το Ευαγγέλιο και βάπτιζε ανθρώπους.

Μετά την καταδικαστική απόφαση ο Νανταρχάνι κατέθεσε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν.

Τον Ιούνιο 2011 το Δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της εκτέλεσης και την παραπομπή της υπόθεσης για την επανεξέταση στην επαρχία Γκιλιάν.

Για να αποφύγει την εκτέλεση ο πάστορας Νανταρχάνι δέχθηκε πολλές προτάσεις να αποκηρύξει το Χριστιανισμό, τις οποίες απέρριψε.

Αυτή τη στιγμή για την τύχη του αναμένεται να αποφασίσει ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Χαμεϊνί.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία

No comments:

Post a Comment