Sunday, March 11, 2012

Ο ΚΑΘ. Κ. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ"


Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Μόλις άκουσα την εισήγηση για τον εγκεφαλικό θάνατο του Καθηγητή της πυρηνικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Καρακατσάνη, στην Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.

Κατέθεσε πολλά σημαντικά επιχειρήματα, με την ομιλία του, ο κ. Καθηγητής του οποίου ολοφάνερα η σκέψη είναι διαποτισμένη από βαθειά ευσέβεια.

Θα ήταν πολύ σημαντικό αν είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε και τον αντίλογο στα επιστημονικά επιχειρήματα που κατέθεσε ο κ. Καρακατσάνης από ένα ειδικό επιστήμονα του δικού του διαμετρήματος.

Η ομιλία του κ. Καρακατσάνη μου δημιούργησε σοβαρότατες αμφιβολίες για την ορθότητα των μεταμοσχεύσεων από εγκεφαλικά νεκρό δότη, έστω και αν δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω επιστημονικά τις θέσεις του.

Και εξηγούμαι:

Αν οι κορυφαίοι γιατροί των πιο φημισμένων ιατρικών ακαδημαικών ιδρυμάτων του κόσμου διαφωνούν μεταξύ τους πότε επέρχεται ο θάνατος για καθαρά επιστημονικούς λόγους, τότε πώς θα μπορέσει η Εκκλησία να δώσει απάντηση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων από εγκεφαλικά νεκρό δότη;

Ας μην κοροιδεύουμε τον εαυτό μας.

Δεν μπορεί να γίνει καμιά αξιόπιστη θεολογική αξιολόγηση των μεταμοσχεύσεων πριν δοθεί οριστικά επιστημονική απάντηση πότε συμβαίνει ο θάνατος και πριν οριστεί η έννοια του "εγκεφαλικού θανάτου".

Από την εισήγηση του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου κρατώ μια σημαντική πληροφορία που αγνοούσα.

Δεν υπάρχει - όπως διαβεβαίωσε το ακροατήριο ο π. Κωνσταντίνος - απόφαση Συνόδου για το θέμα!

Αλλά τότε γιατί δεν έρχεται το θέμα στη Σύνοδο για συζήτηση και αφήνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Μητροπολίτη;

Αντί να κάνουν διαλέξεις κατηχητικού στη Σύνοδο της Ιεραρχίας για διάφορα θέματα και να εκλέγουν αβέρτα βοηθούς επισκόπους δεν θα έπρεπε να έπαιρναν αποφάσεις για όλα τα σοβαρά θεολογικά θέματα;

1 comment:

  1. Χαίρε!
    Ερώτηση (δυστηχώς, δεν ρωτούσε για να μάθει) θεολόγου που διδάσκει σε λύκειο στη Κύπρο:
    Πως όταν κανείς μαρτυρήσει για τον Χριστό, είναι όμως καθολικός ή προτεστάντης δεν μπορεί να ονομαστεί, άγιος μάρτυρας; Να γίνει δηλαδή άγιος!
    Πως μπορεί να τεκμηριώσει κανείς την θέση της εκκλησίας ότι ένας αιρετικός δεν μπορεί να γίνει άγιος.

    ReplyDelete