Wednesday, March 28, 2012

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ


ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

========

Οι αιτίες της έντασης των διώξεων σε βάρος των χριστιανών τα τελευταία χρόνια.

Οι αιτίες των διωγμών κατά των χριστιανών στην αρχαία εποχή ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές. Σε μεγάλο βαθμό με ορισμένες επιφυλάξεις οι αιτίες παρέμεναν ίδιες.

Υπό τις κοινωνικές αιτίες κατανοούμε το ελλειπώς αιτιολογημένο μίσος του όχλου. Οι ειδωλολάτρες συγγραφείς και οι χριστιανοί απολογητές μαρτυρούν ομοφώνως ότι οι κάτοικοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τόσο από τα κατώτερα στρώματα, όσα και από τα ανώτερα με το ίδιο μίσος δέχθηκαν την εμφάνιση και τη διάδοση του χριστιανισμού.

«Πώς σας βλάπτουμε, εσάς, που είσθε ειδωλολάτρες; Διατί τρέφετε τέτοιο μίσος για όσους ακολουθούν το λόγο του Θεού, σαν να επρόκειτο για φοβερότερους κακούργους”, διερωτάται ο Τερτυλλιανός.

«Πόσες φορές ο εχθρικός απέναντί μας όχλος, συνεχίζει ο ίδιος συγγραφέας του τρίτου μετά Χριστόν αιώνα, μας επιτιθόταν, μας πετούσαν πέτρες και έβαζαν φωτιά στα σπίτια μας.

Δεν λυπούνται ούτε τους νεκρούς, βγάζουν τα πτώματα από τα φέρετρά τους για να τα βεβηλώσουν και να τα διαμελίσουν».

Το μίσος του όχλου γινόταν πιο άγριο ιδιαίτερα κατά τις κοινωνικές συμφορές.

Κατά κάποια έννοια διαπιστώνουμε την επανάληψη γεγονότων: η ψυχολογία του όχλου σε περίπτωση εάν κατέχεται από υστερία δεν αλλάζει από το γεγονός σε ποια θρησκεία ανήκουν άτομα που τον απαρτίζουν.

Ο όχλος θέλει εχθρό για να ξεσπάσει το θυμό του.

Η ετερότητα των χριστιανών προκαλούσε και προκαλεί την έχθρα του «κόσμου τούτου».


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία"

No comments:

Post a Comment