Sunday, March 18, 2012

ΦΟΝΙΚΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ


ΦΟΝΙΚΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

===========

Εξτρεμιστές επίσης φέρουν ευθύνη για τις διώξεις κατά των χριστιανών και σε μια άλλα χώρα της αφρικανικής ηπείρου τη Νιγηρία με πληθυσμό 150 εκατομμύρια κατοίκους.

Σήμερα αυτή η πιο πυκνοκατοικημενη χώρα της Αφρικής διέρχεται μια άλλη αιματηρή κρίση.

Είναι σχεδόν διχασμένη σε δυο τμήματα: το μουσουλμανικό Βορρά και το χριστιανικό Νότο. Στη βόρεια Νιγηρία οι χριστιανοί αποτελούν 27 εκατομμύρια από το συνολικό πληθυσμό 70 εκατομμύρια. Και οι χριστιανοί μάλιστα εξοντώνονται σταδιακά από ομάδες εξτρεμιστών.

Από τότε που το έτος 2000 στις δώδεκα βόρειες πολιτείες της χώρας ετέθη σε εφαρμογή ο νόμος της Σαρία οι πολλαπλές συρράξεις έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Στις κατηλειμμένες περιοχές ιδρύονται τα δικαστήρια της Σαρία και οι υποθέσεις εκδικάζονται σύμφωνα με τη «δικαιοσύνη» της Σαρία.

Οι μαχητές των τοπικών ομάδων εξτρεμιστών, η ευρύτερη γνωστή εκ των οποίων είναι το Μπόκο Χαράμ εξαπολύουν τακτικές επιθέσεις σε χωριά χριστιανών.

Το καλοκαίρι 2011 οι εξτρεμιστές αποτέφρωσαν χριστιανικούς ναούς και σπίτια, λεηλάτησαν περιουσίες χριστιανών.

Τον Αύγουστο 2011 είκοσι τέσσερις χριστιανοί σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ενόπλων ισλαμιστών σε χριστιανικά χωριά στο κέντρο της χώρας.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2011 περισσότερα από εκατόν πενήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα από τρομοκρατικές ενέργειες στις πόλεις Μαϊντουγκούρι και Νταματούρου.

Απο τις περιοχές αυτές αναγκάστηκαν να δραπετεύουσουν σχεδόν όλοι οι χριστιανοί.

Τη νύχτα των Χριστουγέννων, στις 25 Δεκεμβρίου 2011, συνέβη ένα άλλο φρικιαστικό τρομοκρατικό χτύπημα. Ο αριθμός χριστιανών που έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Τζαός υπερέβη ογδόντα άτομα.

Άλλωστε μετά από εννέα εκρήξεις στην πόλη τραυματίστηκαν περισσότερα από διακόσια άτομα.

Στις 22 Ιανουαρίου εξεράγησαν δυο βόμβες μέσα σε χριστιανικούς ναούς. Ένας από αυτούς είναι η Ρωμαιοκαθολική ενορία στην πολιτεία Μπαούτσι στη βόρεια Νιγηρία.

Όλο και περισότερος αριθμός χριστιανών αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη βόρεια Νιγηρία σε άλλες επαρχίες της χώρας.

Περίπου τριάντα πέντε χιλιάδες χριστιανοί εγκατέλειψαν τη βόρειο Νιγηρία μετά από τελεσίγραφο της ομάδας Μπόκο Χαράμ να φύγουν οι χριστιανοί από εδάφη με πλειοψηφούντα μουσουλμανικό πληθυσμό.

Το 2011 στη βόρεια Νιγηρία οι μαχητές του Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχισταν επτακόσια άτομα.

Συνολικά την τελευταία δεκαετία οι διαθρησκειακές συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από δεκατρείς χιλιάδες ανθρώπους, συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων ήταν χριστιανοί.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment