Sunday, March 18, 2012

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ: Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ:

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Φίλοι της ιστοσελίδας μας ζητούν διευκρινήσεις για τη θέση του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σχετικά με την έννοια του εγκεφαλικού θανάτου και τις μεταμοσχεύσεις. Κάποιοι μάλιστα κατηγορούν και τον Πατριάρχη αλλά και τον π.Κων/νο Στρατηγόπουλο ο οποίος στην πρόσφατη ημερίδα για τον εγκεφαλικό θάνατο που διοργάνωσε η Ι.Μ.Γλυφάδας, ερωτηθείς σχετικά με την θέση του Πατριάρχη απάντησε: ο Πατριάρχης είπε ότι είναι κατά του εγκεφαλικού θανάτου.

Από τις 7 Αυγούστου έχουμε δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα μας άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ.Ιεροθέου με τίτλο: «ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ» το οποίο αναφέρεται στη συγκεκριμένη δήλωση του Πατριάρχη. Μεταφέρουμε το σχετικό απόσπασμα:

«Η καρδία είναι το κέντρον της ψυχής και της υπάρξεως, διο και ο καρδιακός θάνατος είναι ο όντως θάνατος και όχι ο εγκεφαλικός. Η καρδία είναι η φωλεά της προσωπικότητος με όλον το θετικόν φορτίον των σπερμάτων της αρχαίας σκωρίας των παθών. Δια τούτο και οι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας επιμένουν πολύ εις την ανάγκην της καθάρσεως της καρδίας, και μάλιστα προσδιορίζουν τον τρόπον δια της αδιαλείπτου προσευχής: "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν", δια της πνευματικής εγρηγόρσεως, ανυστάκτου προσοχής και νηπτικής ασκήσεως, δια της χαλιναγωγήσεως της φαντασίας με την φύλαξιν των αισθήσεων, δια του κατά Θεόν πένθους και των δακρύων, δια της εξαγορεύσεως των λογισμών και εξομολογήσεως των αμαρτημάτων.

Τότε η Χάρις του Θεού καθαρίζει, θεραπεύει, ειρηνεύει και αγιάζει την καρδίαν, και την καθιστά άξιον κατοικητήριον του Θεού. Εις την Παλαιάν Διαθήκην ο Θεός ζητεί από τον πιστόν: "Υιε, δος μοι σήν καρδίαν". Απαιτεί δηλαδή το όλον πρόσωπον, την όλην προσωπικότητα και ζωήν. Η ένωσις της καρδίας με τον Θεόν είναι το ύψιστον των εφετών, το οποίον όμως δύναται να επιτευχθή μόνον εάν ο Θεός «διανοίξη» την καρδίαν μας, όπως της Αγίας Λυδίας. Δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της ιδικής μας επιθυμίας».

Από την πρώτη κιόλας πρόταση ο Πατριάρχης δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή του προς τον λεγόμενο εγκεφαλικό θάνατο μεταφέροντας στις γραμμές που ακολουθούν, την Πατερική διδασκαλία.

Αυτοί που κατηγορούν τον π.Κωνσταντίνο για ‘ψεύτη’ και τον Πατριάρχη για ‘δίγλωσσο’ βασίζονται σε μια δήλωση του κ.Βαρθολομαίου στην Καλαμάτα όπου φέρεται να δήλωσε: "Το καλλίτερον μνημόσυνον που θα ηδύναντο να τους κάμουν οι συγγενείς των, θα ήτο να εδώριζον τα όργανά των προς μεταμόσχευση" . Αυτή η δήλωση εκ πρώτης όψεως δημιουργεί πράγματι πρόβλημα στο να κατανοήσουμε την θέση του Παναγιωτάτου για τις μεταμοσχεύσεις αλλά αν δούμε κάποιες παραμέτρους της τότε ξεκαθαρίζει και γίνεται απολύτως κατανοητή.

  • Πρώτη διευκρίνηση - Που έγινε η δήλωση αυτή: Η δήλωση έγινε στην Καλαμάτα τον Φεβρουάριο του 2010 όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε ειδικό Νεφρολογικό κέντρο.
  • Δεύτερη διευκρίνησηΣε ποια όργανα αναφέρεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης: Αναφέρεται στα ΝΕΦΡΑ (διπλά όργανα) των οποίων η μεταμόσχευση δεν φονεύει τον δότη. Ως γνωστόν η μεταμόσχευση των λεγομένων διπλών οργάνων (οφθαλμού-νεφρών-πνεύμονος) δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία θανάτου του δότη και ως γνωστόν ακόμη και ο γ.Παΐσιος δεν είχε αντιρρήσεις για τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις. «Ο σεβαστός αγιορείτης Ιερομόναχος και πνευματικός Γρηγόριος, εκ του στενοτάτου περιβάλλοντός του, ερώτη­σε τον πατέρα Παΐσιον για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και τα συναφή με αυτό αναφυόμενα προβλήματα. Ο Γέροντας απαντώντας επέτρεψε μεν την μεταμόσχευσιν ενός εκ των διπλών οργάνων, αλλ' απέκλεισε κατηγορηματικώς την αφαίρεσιν και μεταμόσχευσιν οργάνων αναγκαίων δια την επιβίωσιν, σε οποιαδήποτε περίπτωσιν, αφού δι' αυτής προξενείται η θανάτωσις του δότου».1
  • Τρίτη διευκρίνηση – Πως είμαστε σίγουροι ότι αναφέρεται στα διπλά όργανα; Σύμφωνα με σχετικό άρθρο φέρεται να είπε: «"Μη παίρνετε τανεφρά σας μαζί σας στον ουρανό. Κάποιοι τα χρειάζονται στη γη!" είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη διαρκή τραγωδία που ζει η Ελλάδα με το εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θυμάτων από τροχαία». Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εγκαινίωνΝεφρολογικής Μονάδας.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει εκφραστεί θετικά για τις μεταμοσχεύσεις διπλών οργάνων και έχει ξεκάθαρη θέση κατά του λεγομένου εγκεφαλικού θανάτου.

Κώστας Ναυπλιώτης

1 http://www.egolpion.com/paisios_transplant.el.aspx

Φωτογραφία από http://www.iatrikionline.gr/berzovitis/2010/10-10.html


No comments:

Post a Comment